«Голос» створювали, що називається, «з коліс», під позачергові парламентські вибори 2019 року. Під конкретного лідера — Святослава Вакарчука, який вміє збирати стадіони. Але політика, як виявилось вже вдруге, — не його стихія. Шоумен Сергій Притула, який балотується від партії в мери Києва, тепер має виконати два завдання — вести виборчу кампанію та повернути любов і довіру виборців до партії.

За риторикою «Голос» досить схожий на «Самопоміч» Андрія Садового, мера Львова. Вони теж робили акцент на думаючого представника середнього класу. Є і ще дещо спільне між цими двома партіями — кандидати, які раніше були в «Самопомочі».

Важка вага

Очолює список колишній глава Державної митної служби Максим Нефьодов. «Успішний бізнесмен, у минулому — заступник міністра економічного розвитку. Відомий як урядовець-змінотворець, зокрема за реформу державних закупівель та впровадження системи електронних тендерів ProZorro, запуск приватизації та підняття України на 16 сходинок у рейтингу Doing Business», — йдеться на офіційній сторінці партії. У політичних та корупційних скандалах Нефьодова дійсно не помічали. Хіба що він засвітився у скандалі світських хронік, коли в мережу злили відео відпочинку Нефьодова у одному з стриптиз-клубів з елементами БДСМ. Ми не моралісти, кожен має право на дозвілля за своїми інтересами. Інша річ, що за часів Нефьодова позитивні зміни в роботі митниці помітити було складно. 

Другий номер списку дещо цікавіший — це Зоя Ярош, президент Асоціації адвокатів України, керуючий партнер адвокатського об’єднання «Маршаллєр і партнери». У 2018 році «Маршаллєр і партнери» і українська філія «Грант Торнтон» судовими позовами заблокували процес приватизації низки стратегічних активів. Серед них Одеський припортовий завод, «Вугільна компанія «Краснолиманська», «Завод «Електроважмаш», «Об'єднана гірничо-хімічна компанія», «Індар».

Третій в списку «Голоса» — чинний депутат Київради Костянтин Богатов. До Київради його обрали від «Самопомочі». Він співзасновник та керуючий партнер компанії зі створення енергетичних плантацій та виробництва біопалива «Салікс Енерджі», а також «Аванті – Девелопмент», що спеціалізується на будівництві, виробництві і продажу теплової енергії. Згідно даних відкритих реєстрів, кінцевим бенефіціаром цих компаній є Сергій Тігіпко.

Виписка з реєстру

Бізнес з кіпрькою пропискою

Здоров'я та державні таємниці

Волонтер, доброволець-парамедик «Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Аліна Михайлова потрапила до списку під четвертим номером. Також вона помічниця народного депутата Рустема Умєрова («Голос»).

На п'ятому місці Григорій Маленко, IT-підприємець та керівник виборчого штабу партії в Києві. Певний час він працював директором з маркетингу і розвитку медіа-холдингу «Обозреватель» Михайла Бродського. Минулого року втілив проєкт Telegram-бота, який допомагає робити моніторинг ЗМІ. Політичну діяльність розпочав 2015 року, приєднавшись до «Самопомочі». Входив до керівних органів партії, очолював київський міський виборчий штаб Андрія Садового на виборах президента України.

Тарас Козак, власник інвестиційної групи «Універ», в свої 50 років активно займається спортом, бігає марафони. Він балотувався на минулорічних виборах від «Голосу» по 221 округу, де програв Олександру Юрченку від «Слуги народу», тому самому, що зараз перебуває у СІЗО через любов до «плюшок».

Потрапив до списку і Олександр Лінчевський, колишній заступник міністра охорони здоров’я. Цікаво, що в приватних розмовах він неодноразово підкреслював свою аполітичність. Лінчевський є помічником народного депутата Романа Костенка («Голос»), який до обрання у Верховну Раду служив в СБУ та був одним з захисників Донецького аеропорту.

Ще один помічник Костенка і його товариш по службі в СБУ — Василь Потапенко під восьмим номером.

Правозахисниця Ольга Гвоздик на минулих місцевих виборах балотувалася до Київради від ДемАльянсу. У профайлі вказано, що вона є спеціалістом з піару та медіа.

Все чесно, після переїзду почалило «боліти» за Київ


Десятий номер, Дарина Васильченко — координатор «Голосу» в Подільському районі Києва. Кілька років тому виконувала аналогічну роботу для «Самопомочі».

Тут лише зміна партійних логотипів

Професійні якості та родинні зв'язки 

«Голос» вирішив слідувати тренду включення до виборчих списків відомих спортсменів. Легендарний український баскетболіст, колишній гравець зіркової ліги НБА Станіслав Медведенко очолює другу десятку списку. Спортсмен має активну громадську позицію, свого часу навіть завів блог на «Українській правді». В Раді VIII скликання працював помічником народного депутата Наталії Новак (БПП).

На дванадцятому місці Марія Карнаухова, директор «Української біржі». Кінцевим бенефіціаром «Української біржі» є Юрій Шевців — бізнес-партнер Козака по проєктах, пов'язаних з «Універ».

Вадим Васильчук — чинний депутат Київради, куди обирався від «Самопомочі». В Раді V скликання був помічником Руслани Лижичко — якщо ще пам'ятаєте таку співачку та «голос Майдану».

Віолетта Пашутіна, адміністративний директор партії «Голос», вказала на своїй сторінці в Facebook роботу в аудиторській компанії Ernst & Young, а от виробничий досвід в ДТЕК Ахметова чомусь скромно приховала.

LinkedIn все покаже

Едуард Трегубов, адвокат, є партнером юридичної фірми «Салком», що стала відомою завдяки правовому супроводу «Євробачення» 2017 року в Києві. В Раді VIII скликання був помічником народного депутата від «Самопомочі» Павла Костенка.

Інформації про кандидата Юлію Кепліну у відкритих джерелах обмаль. Відомо, що вона працює як фізична особа-підприємець в сфері туризму. Організатор арттурів для жінок.

Очевидно, що гендерна рівність порушена

Роман Колесник — виконавчий директор Інституту розвитку громадських інновацій. Працював помічником Світлани Заліщук (БПП) в Раді VIII скликання. Син колишнього голови Державної служби експортного контролю Андрія Колесника. Нагадаємо, служба займається контролем за міжнародними передачами товарів військового призначення, подвійного використання.

Єгор Недашківський був керівником юридичного департаменту фракції «Самопоміч» у Київраді та працював помічником народного депутата минулого скликання Руслана Сидоровича («Самопоміч»).

Олена Олійник є головою громадської організації Всеукраїнський Інтеграційній Рух ВІР в Україну. На сайті вказано, що діяльність організації спрямована на об’єднання патріотично налаштованих людей з високими моральними якостями, здатними до конструктивного полілогу.

На двадцятому місці розмістився Артем Стельмашов, начальник відділу з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків секретаріату Київради. Починаючи з 2007 року, він безуспішно намагався стати депутатом. Спочатку до Верховної Ради від організації «Український Народний Блок Костенка і Плюща», через п'ять років вже від «Собору» по мажоритарці в Солом'янському районі, в 2014 — від «Волі» там же. В 2015 році балотувався до Київради від «УКРОП», але знову невдало.

Як бачимо, «Голос» вирішив вирізнитися та замість десятки кандидатів представив одразу двадцять. Це говорить про те, що у партії «все добре» з самооцінкою та вірою у власний рейтинг. «Мандат довіри українців партія «Голос» використає для створення потужного політичного руху, налаштованого на такі зміни. Справжні зміни. Додайте ваші голоси!», — йдеться в офіційній програмі партії.

Але яку потужність від «Голосу» ми побачили за рік? Складений менше ніж за рік мандат лідера партії Святослава Вакарчука. Одразу після цього — офіційну заяву про перехід в опозицію. Трохи дивну, бо фракція ніколи не була у владі чи владній коаліції.

І тут знову варто пригадати «Самопоміч». На позачергових парламентських виборах 2014 року партія отримала 33 місця. Але вже наступного року, на місцевих виборах, провела до місцевих рад всіх рівнів тільки 852 депутатів — 0,8% від загального числа. У «Голоса» в Раді лише 20 народних депутатів, мінус — Святослав Вакарчук.