Бої за Сєвєродонецьк

Сотий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

22:38 Арахамія розповів, коли можуть відновитися переговори з рф. За його словами, пауза в перемовинах відбулась на тлі «великих боїв» на сході України. Детальніше — тут.

22:06 Збройні сили України посунули російські окупаційні війська із Сєвєродонецька на 20% — очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

21:36 100 днів війни. Головне зі звернення Президента Володимира Зеленського:

  • Рівно сто днів тому всі ми прокинулись в іншій реальності. У 2014 році росія прийшла до нас з одним словом. Це слово - війна. 24 лютого росія додала до цього слова ще одне, зробивши словосполучення: повномасштабна війна.
  • Протягом ста днів — ми знаходили чи отримували, бачили чи хотіли стерти — ще інші слова. Усі — важливі. Усі — буде правильним згадати сьогодні.
  • Перш за все, це два слова: наші герої. Люди, які від ночі на 24-те лютого і до сьогодні обороняють нашу державу.
  • Українські слова — паляниця, Збройні Сили, "Стугна", "Козак", Зміїний і Чорнобаївка.
  • Іноземні слова, які стали рідними для України: "Байрактар", "Гарпун", "Хаймарс", "Старлінк", Жешув. І лендліз — ще одне слово, але яке відображає сто днів боротьби, дипломатії, підтримки.
  • Щодня у нас зʼявлялись слова, які для кожного і кожної тепер значно більше, ніж просто слова. Гостомель, Бородянка, Охтирка, Чернігів. Харків, Херсон, Ізюм, Мелітополь. Маріуполь і "Азовсталь". А разом з ними – армія, арта, морпіхи, прикордонники, розвідка, нацгвардійці, поліція, тероборона, авіація, наші героїчні льотчики... Слово – привид. Привид Києва. Який знищував ворогів і залишався живим.
  • Були й слова, які наш ворог хотів стерти. Волноваха і Салтівка, Попасна і Сєвєродонецьк. Це — слова, які ми обовʼязково напишемо знову. Але по-нашому. Так само, як Бучу. І як Маріуполь. І ми напишемо їх обовʼязково поруч зі словом: Трибунал.
  • Щоб інші слова: фільтрація, депортація, катування, розстріл, коврове бомбардування, ракетний удар – обовʼязково отримали відповідь. Відповідь всього лиш з одного слова: справедливість. Справедливість, яка стане крапкою після тимчасових для нас слів: окупація, Мордор, орки.
  • Були і слова, які давали надію і за які ми боролися особливо. Гуманітарні коридори. Які стали дорогою життя для сотень тисяч людей. І які дозволили побороти ще одне слово — страшне слово — блокада.
  • Багато що змінилось. У наш лексикон привнесли дуже багато смертельно небезпечних слів.
  • "Іскандери", "Калібри", "Солнцепёки", фосфорні бомби та інше.  
  • І ще одне словосполучення варто згадати: друга армія світу.
  • Бо що залишилось від неї? Воєнні злочини, ганьба і ненависть.
  • Зʼявились слова, які тепер дуже часті. Але ми маємо зробити так, щоб для наших дітей вони вже не означали того, що вони значать сьогодні для нас. Це слово руїни. А також – сирена, повітряна тривога, комендантська година, блокпост, колючий дріт. І слово – міни.
  • Буде ще багато слів, які знатиме кожен. Які матимуть сенс для кожного. І які дадуть шанс мільйонам. Це слова – відбудова, кандидатство і членство, гарантії і безпека.
  • І обовʼязково — повернення. На основі слова, яке було мрією, а стане реальністю – звільнення. Це слова нашого майбутнього! Слова про те, куди прямує і завжди прямуватиме ворожий воєнний корабель. І звичайно – наше вже народне — "Доброго вечора! Ми з України!".

21:34

21:14 Очільниця білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що ймовірність наступу на Україну білоруських військ низька. Водночас, за її даними, раніше наказ наступу був. Але його не спустили далі.

20:38 Мережа готелів Marriott призупинила роботу в росії

20:36 Понад 30 млн гектарів території України потребують розмінування. Такі дані Міністерства внутрішніх справ.

19:58 "Іноземний легіон" зайшов у Сєвєродонецьк. Бої за місто тривають, повідомляє ОВА.

19:51 На нараді російських військових, донецької окупаційної влади та колаборантів Маріуполя ухвалили рішення про необхідність посилення режиму фільтрації. Де-факто вирішили шляхом процедурного затягування зупинити переміщення між районами міста та зупинити виїзд з нього. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

19:19 В Україні загинув у бою французький доброволець.

18:39 Оперативна інформація від Генерального Штабу ЗСУ :

  • З метою уточнення розташування позицій наших військ ворог вів розвідку із застосуванням БпЛА у окремих районах Сумської та Чернігівської областей. Завдав ракетного авіаційного удару в районі Краснопілля Сумської області та здійснив мінометний обстріл в районі Михальчина Слобода Чернігівської області.
  • На Слобожанському напрямку противник основні зусилля зосереджує стримуванні просування наших військ у напрямку Державного кордону. Продовжував вогневий вплив із застосуванням авіації, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню, мінометів та танків.
  • Триває розвідка з метою пошуку слабких місць в обороні наших військ та визначення подальших напрямків активних дій. Не припиняється проведення заходів логістичного забезпечення та посилення угруповання військ ворога.
  • На Харківському напрямку російські окупанти продовжують ведення оборони, руйнують цивільні об’єкти у місті Харкові. Завдали авіаційного удару вертольотами Мі-8 по позиціях наших військ в районах Слатине та Дементіївка.
  • На Слов’янському напрямку ворог готувався до відновлення наступу, зосередив угруповання чисельністю до двадцяти батальйонних тактичних груп. З метою покращення тактичного положення намагався вести наступ у напрямках на Барвінкове та Святогірськ, успіху не мав.
  • На Донецькому напрямку противник зосереджував основні зусилля в районі міста Сєверодонецьк. Під прикриттям вогню артилерії вів штурмові дії у житлових районах східної частини міста. Має частковий успіх, активні бойові дії тривають.
  • Ворог вів наступ у напрямках Бахмут, Соледар та Лисичанськ. Успіху не має, відійшов на раніше зайняті позиції. Намагався взяти під контроль ділянку лівого берега річки Сіверський Донець та створити умови для її форсування основними силами угруповання.
  • На тимчасово окупованій території Донецької області триває примусова мобілізація цивільного населення. Погрожуючи кримінальною відповідальністю, командування рашистів намагається поповнити втрати підрозділів, яких вони зазнали у бойових діях.
  • На Лиманському напрямку окупанти застосували реактивну та ствольну артилерію в районах населених пунктів Щурове та Брусівка.
  • На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних бойових дій не вів. Зафіксовано обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Піски, Миколаївка, Полтавка та Покровське.

18:02 В «ЛНР» заявили, що з 3 червня тимчасово обмежить доступ до месенджера Viber на території окремих районів Луганської області. Про це пишуть «Новости Донбасса».

17:36 Уряд Польщі розпочав роботу над планом економічного співробітництва з Україною після завершення бойових дій, заявив  заступник міністра фінансів Польщі Артур Собонь.

17:02 У частині громад та населених пунктів Херсонської обл. тяжкі наслідки після обстрілів окупантами (зруйновані будинки та комунальні мережі, пошкоджено зв'язок). Тривають активні обстріли в районі смт Нововоронцовка. У селах Любимівка та Миролюбівка відсутнє газопостачання та багато зруйнованих будинків.

16:39 Ілон Маск передав Україні сонячні панелі Tesla Powerwall. Вони працюють у Київській обл. на об’єктах критичної інфраструктури, де часто відбуваються відключення світла через попередні руйнації. Про це повідомив міністр Михайло Федоров.

16:09 Канада надасть по $3 тис. фінансової допомоги біженцям із України. Доросла людина отримає $3 тис., а на одну дитину віком до 17 років допомога сягатиме $1,5 тис. Фінансова допомога — одноразова.

15:23 На Київщині вже виявили тіла 1314 цивільних — більшість загинули від ворожих куль.

14:05 З кожним днем наростає інтенсивність обстрілів Сумщини. Область готується до спроби повторного вторгнення. «У нас був тиждень тиші з моменту, коли були вибиті російські війська з території України. Після тижня тиші почались поодинокі обстріли мінометні, 1−3 приходи за добу. Зараз майже щоденно відбуваються ракетні обстріли, обстріли з літаків ракетами повітря-земля. Продовжуються мінометні обстріли, їх стає більше», — розповів очільник Сумської ОВА Дмитро Живицький в ефірі .

13:40 Влада Шрі-Ланки арештувала літак Аерофлота, вкрадений російською компанією у західних лізінгодавців.

12:50 За 100 днів війни зруйновано 24 тисячі км доріг та три сотні мостів. Про це повідомили в Укравтодорі.

12:30 6 червня до російського МЗС викликали глав редакцій американських ЗМІ, що працюють в Росії. На зустрічі їх «попередять про наслідки ворожої поведінки щодо російських ЗМІ».

12:20 В Бурятії затримали знімальну групу французського телеканалу France24. Вони приїхали до росії поговорити з батьками солдатів, що загинули в Україні. Але, як йдеться в повідомленні «РИА-новости», почали задавати тим «провокаційні питання». Тому поліція затримала журналістів і вилучила у них відзнятий відеоматеріал.

12:00 Рада ЄС офіційно затвердила шостий пакет економічних і персональних санкцій, спрямованих проти рф і білорусі. «Завдяки сьогоднішньому пакету ми посилюємо обмеження на здатність кремля фінансувати війну шляхом введення подальших економічних санкцій. Ми забороняємо імпорт російської нафти в ЄС, і тим самим скорочуємо величезне джерело доходу для росії. Ми відключаємо більше ключових російських банків від міжнародної платіжної системи SWIFT. Ми також накладаємо санкції на винних у звірствах, які сталися в Бучі та Маріуполі, і забороняємо більше поширювачів дезінформації, які активно сприяють пропаганді війни президента путіна», – заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

11:30 У Запорізький ОВА стверджують, що ЗСУ та партизани не мають відношення до вчорашніх вибухів у Бердянську. «Причини їх походження достовірно невідомі, ймовірно, окупанти не дотримуються заходів безпеки при розвантаженні вибухонебезпечних предметів», — йдеться у повідомленні Запорізької ОВА.

11:00 На Запорізькій АЕС склалась критична ситуація щодо забезпечення стабільної та безпечної роботи станції. Практично відсутні запчастини та витратні матеріали. Про це повідомляють в ГУР МО України.

10:05 За 100 днів війни ЗСУ знищили 30950 ворожих офіцерів та солдат, 210 літаків, 175 гелікоптерів та 13 кораблів.

Втрати ворога

09:10 У Китаї наростає роздратування постійними проханнями росіїї надати військову та технічну допомогу. Китайське керівництво пояснює, що готово допомогати, але не хоче попасти під санкції США. Про це йдеться у матеріалі Washington post.

08:20 Щодня в Україні російська армія скоює близько 200-300 воєнних злочинів, а загальна їхня кількість від початку вторгнення уже перевищує 15 тис., заявив радник Постпредставництва України в ООН Сергій Дворник.

08:00 Вчора в Бердянську прогриміло понад 10 вибухів, які було чути у різних районах. Про це повідомили у міськраді.

07:55 Окремі підрозділи 150-ї мотострілецької дивізії 8 загальновійськової армії на Попаснянському напрямку зазнали значних втрат, щонайменше 50% особового складу, озброєння та техніки. Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ

07:50 У американському Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що у росії не мають сил, необхідних для захоплення значної території в Донецькій області після попередніх втрат.

07:40 Глава МВС Денис Монастирський заявив, що на початку повномасштабного російського вторгнення в окупантів були таємні дані щодо розміщення оборонних укріплень та підрозділів Збройних сил України у Гостомелі.

07:35 Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що з початку окупації міста у ньому було ліквідовано не менше 100 російських окупантів.