українські військові

Сімдесят дев'ятий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

23:14

22:50 рф хоче «приєднати» ще й Південну Осетію: в липні планують «референдум». Подробиці — тут.

22:13 Депутат держдуми рф від партії «Єдина росія» Олег Морозов закликає поставити Польщу в чергу на «денацифікацію». Деталі — в новині Сhas News.

21:54 Міністерство закордонних справ Латвії внесло до чорного списку 102 російських діячів культури, заборонивши їм в'їзд у країну на невизначений час.

21:43 За добу на Донецькому та Луганському напрямках наші захисники відбили 10 атак ворога. Знищили: 

  • 5 танків;
  • 5 артилерійських систем;
  • 6 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 7 ворожих автомобілів;
  • 3 БПЛА типу «Орлан-10».

21:10 Президент рф володимир путін серйозно хворий на рак, і в росії вже відбувається переворот з метою його відсторонення від влади. Про це заявив в тому таки інтерв’ю Sky News Кирило Буданов, начальник Головного управління розвідки Міноборони.

20:48 До кінця травня Україна розраховує отримати 350-360 тис. тонн пального з різних логістичних маршрутів. Про це заявила перша міністр економіки Юлія Свириденко.

20:04 Кабмін передасть в управління НАК «Нафтогаз України» автозаправні станції Glusco — цю компанію пов'язують із кумом володимира путіна Віктором Медведчуком.

19:25 Перелом у війні з Росією настане у серпні, а до кінця року завершиться більшість битв. Україна поверне усі окуповані території. Про це заявив Кирило Буданов, начальник Головного управління розвідки Міноборони України в інтерв'ю Sky News.

19:02 Сьогодні міністр оборони США Ллойд Остін уперше за кілька останніх місяців провів розмову з главою міноборони росії сергієм шойгу. Він наголосив на необхідності негайного припинення бойових дій в Україні.

18:43 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ.

  • З території рф ворог обстрілював з артилерії цивільні об’єкти на території Сумської області та завдав авіаудару по населеному пункту Товстодубове.
  • На слобожанському напрямку основні зусилля противник зосереджує на забезпеченні відходу своїх підрозділів від міста Харкова та недопущенні виходу підрозділів Сил оборони в тил російського угруповання військ, зосередженого в районі міста Ізюм. Підрозділи противника обстрілювали позиції наших військ в районах населених пунктів Петрівка, Питомник, Руські Тишки та Тернова.
  • На слов’янському напрямку противник основні зусилля зосереджував на наступі в районі населеного пункту Богородичне, успіху не мав. Вів артилерійські обстріли по районах населених пунктів Нова Дмитрівка і Краснопілля. Здійснив авіаудари по районах населених пунктів Долина та Адамівка.
  • На сєвєродонецькому напрямку ворог здійснює активний вогневий вплив в районі населеного пункту Рубіжне.
  • На бахмутському напрямку противник вів штурмові дії у напрямках населених пунктів Золоте та Комишуваха, успіху не мав. Здійснює обстріли населених пунктів Тошківка та Оріхове.

18:31 Псевдореферендуми на окупованих територіях України, зокрема, в Херсоні, Маріуполі та інших містах, можуть провести 11 вересня — єдиний день голосування в рф. Про це сказав Вадим Скібіцький, представник української розвідки.

18:29 У Києві міська влада ухвалила рішення до кінця травня не вмикати великі фонтани в центрі Києва та на Русанівському каналі, щоб зекономити кошти. Втім, вже працюють локальні фонтани в парках «Володимирська гірка», імені Тараса Шевченка та «Перемога», на вулицях Тростянецькій та Ревуцького.

18:17 Росія хоче сісти за стіл переговорів не лише з Україною, а й із Заходом, та укласти нову велику угоду. Проведення цих переговорів залежатиме від позицій сторін, включно з Європою та США. Про це сказав Ібрагім Калин, головний радник президента Туреччини.

18:08 У Львові слідчі СБУ викрили трьох мешканців, які поширювали проросійські дописи у забороненій в Україні соцмережі "Однокласники". Їм оголосили про підозру. Про це повідомили у пресслужбі СБ України у Львівській області.

17:43 У Харкові з понеділка, 16 травня, відновить роботу наземний громадський транспорт. Про це повідомив мер Ігор Терехов. Запустять 4 трамвайні маршрути, 8 тролейбусних та 25 автобусних. Час роботи — з 7:00 до 19:00. У перші два тижні проїзд буде безкоштовним.

17:18 У Миколаєві вирішено питання водопостачання. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко. Також він зазначив, що деокуповано 1 009 населених пунктів. На цих територіях працюють гуманітарні штаби та ДСНС.

17:12 У Бердянську окупанти вмикають звуковий сигнал тривоги. Одночасно наказують всім зачиняти вікна, двері та не залишати домівок. Так росіяни переконують місцеве населення, що Збройні сили України збираються застосувати в місті хімічну зброю.

16:38 В окупований Херсон прибула група вербувальників, в яку входять співробітники ФСБ, офіцери «міністерства держбезпеки ДНР» і представники ПВК «Ліга» (колишня «Вагнер»). Їхнє завдання – знайти людей, які погодяться працювати у «спецслужбах ДНР». Паралельно проводяться показові фільтраційні заходи щодо патріотично налаштованих місцевих.

16:32 Сьогодні вдень Корабельний район Миколаєва знову обстріляли касетними боєприпасами з ракетних систем залпового вогню. За даними журналістів, поранених та загиблих немає. У мікрорайоні Широка Балка вибиті шибки в будинках, знесено дахи, пошкоджені паркани.

15:53. Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що не може позитивно оцінити плани Швеції та Фінляндії щодо приєднання до НАТО, передає Daily Sabah.

15:21. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний опублікував перші офіційні фото застосування українськими військовими американських гаубиць М777.

М777

Гаубиця М777

15:13. На порталі «Дія» власники мікро- та малих підприємств можуть подати грант на отримання 125 тисяч гривень (€4000). Усього планується видати 300 таких грантів. Хто може подати заявку на грант:

  • бізнес, який розміщений в області, де ведуться або велися бойові дії;
  • бізнес, який виїхав з цих областей та тимчасово розгорнувся в більш безпечному місті;
  • бізнес, який постраждав внаслідок бойових дій, але все одно продовжує працювати та може це підтвердити.

Пріоритет у відборі надається компаніям, які створюють життєво необхідні товари для українців та ЗСУ. Відбором заявок буде займатися комісія з незалежних бізнес-експертів.

14:57. 12 травня російські війська обстріляли з «Градів» автоколону цивільних на виїзді з окупованої Херсонщини біля села Кар’єрне, повідомили в Офісі генпрокурора. Поранення отримала 10-річна дитина.

14:46. Авіакомпанія Wizz Air виділила для українських біженців, що прямують до Великої Британії, 10 тисяч безкоштовних квитків. Українці зможуть летіти з Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Безплатні квитки надаватимуть з 14 травня по 15 червня

14:44.  У світі вже заблокували російських активів на суму у понад $1 трлн. Таку оцінку назвав голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

14:31. Олаф Шольц розповів свою версію «довгої» розмови з путіним. Він сказав, що:

  • в Україні треба якнайшвидше припинити вогонь;
  • твердження, що в Україні правлять нацисти, — неправда;
  • росія несе відповідальність за поточну продовольчу ситуацію у світі.

14:24. Омбудсмен Людмила Денисова стверджує, що окупанти вже 15 травня можуть провести у Маріуполі «референдум» щодо приєднання міста у складі самопроголошеного псевдодержавного утворення на території ОРДЛО до російської федерації.

14:21. Після введення санкції проти Аліни Кабаєвої та родичів путіна мзс рф рекомендувало росіянам утриматися від подорожей до Великої Британії через її «назвичайно недружній курс».

14:15. Кадировці в окупованому Рубіжному захопили непошкоджене відділення місцевої лікарні, а потім видали його за результат своїєї «гуманітарної допомоги».

13:58. Велика Британія ввела санкції про коханки путіна Аліни Кабаєвої, його колишньої дружини Людмили Очеретної та ще трох родичів-однофамільців.

13:28. Путін подзвонив канцлеру ФРН Олафу Шольцу. В пресслужбі кремля сказали, що акцент під час розмови робився на гуманітарних аспектах. Також путін пожалівся Шольцу, що переговори «по суті, заблоковані Києвом».

13:19. Сьогодні відбулося підготовче судове засідання у справі Вадима Шишимаріна, першого російського військового, який постав перед судом за вбивство цивільного українця. Сам судовий процес розпочнеться 18 травня і пройде у відкритому режимі.

12:57. Президенти  Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Петро Порошенко закликали  світ врятувати захисників «Азовсталі». Своє звернення вони адресували до держав-членів Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та Канади, Китаю, Туреччини та інших, а також до ООН.

Звернення Кучми Ющенко та Порошенко

12:45. Також, за словами Зеленського, президент Франції Емманюель Макрон раніше пропонував поступитися суверенітетом України для «збереження обличчя владіміру путіну».

12:43. «Я як президент готовий говорити з путіним, але без його посередників будь-яких, і на умовах діалогу, а не на умовах ультиматуму»,  — заявив Володимир Зеленський в інтервʼю італійському каналу Rai1. Він також сказав, що Україна вимагатиме вивід російських військ за лінію станом на 24 лютого.

12:35. «До 9 травня росія отримала стратегічну поразку — не змогла знищити українську Державу шляхом військової інтервенції та зміни влади на російських маріонеток. Ми змусили її знизити масштаб цілей до оперативно-тактичного рівня. На цьому тлі ми входимо у нову довготривалу фазу війни», — міністр оборони Олексій Резніков.

12:27. Журналіст Андрій Цаплієнко опублікував відео збитого під Харковом ворожого гелікоптера Мі-28. За його словами, під час обстеження вертольота знайшли «дещо таке, що може доводити факт постачання обладнання російській армії західними компаніями».

12:22. Євросоюз виділить на військову допомогу Україні ще €500 млн. Про це повідомив Жозеп Боррель на полях саміту міністрів закордонних справ країн G7 у Німеччині.

12:07. Росія обстріляла склад з розборки автомобілів у Миколаєві.

12:04. У росії знову закидали коктейлями молотова військкомат цього разу в Омську. 

військкомат омськ

11:56. Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель впевнений, що держави-члени узгодять нафтове ембарго проти Росії, незважаючи на нинішню опозицію Угорщини. Раніше агенство Bloomberg писало, що частинка країн Євросоюзу вже розглядає можливість відкласти введення заборону на російську нафту. 

11:52. Із 14 травня в Одесі послаблюють обмеження на продаж алкоголю. У місті та області буде дозволено продавати будь-які алкогольні напої з 09:00 до 18:00. 

11:35. Японія розширила список товарів і технологій, заборонених до експорту в Росію. До переліку внесли високотехнологічне обладнання, зокрема 3D-принтери, квантові комп’ютери і мікроскопи.

11:16. СБУ заборонила в’їзд в Україну 13 іноземним журналістам, які працювали на замовлення рф.

11:06. Найбільший виробник легкових авто в Україні завод компанії «Єврокар» на Закарпатті відновлює роботу.

11:00. Сергій лавров після засідання голів МЗС країн СНД заявив, що «невинність бажання України вступити до ЄС викликає занепокоєння», а сам ЄС перетворився в «агресивного та войовничого гравця».

10:51. Журналісти CNN з'ясували, що накази про обстріли Харкова касетними боєприпасами віддавав російський генерал Олександр Журавльов, який раніше керував однією з найжорстокіших операцій у Сирії.

10:45. Втрати росіян з початку широкомасштбаного вторгнення склали 200 літаків, 1205 танків та близько 26,9 тис. вбитими.

втрати росіян станом на 13 травня 2022 року

10:26. Maxar Technologies показали нові супутникові знімки «Азовсталі», на яких видно результати постійних обстрілів. 

Азовсталь супутник Maxar Technologies

азовсталь супутникове фото

 

10:10. За минулу добу російські війська обстріляли 32 населені пункти Луганської і Донецької областей. Загинуло 5 людей, щонайменше 12 осіб поранено.

10:07. В мережу виклали перше відео з чеськими 152-мм САУ Dana.

10:02. Україна боротиметься за острів Зміїний стільки, скільки буде потрібно, заявив начальник ГУР Кирило Буданов в ефірі телемарафону. Острів дозволяє контролювати надводну та певною мірою повітряну обстановку на півдні України і може дати росії можливість висадки тактичного морського десанту.

9:52. З 15 травня комендантська година у Києві та області буде починатися на годину пізніше — з 23:00 і триватиме до 5:00. Метро працюватиме з 6:00 до 22:00. Наземний транспорт — з 6:00 до 22:30.

9:48. У Тирасполі (центр невизнаного Придністровя) набечто намагалися підпалити пляшками із запалювальною сумішшю військкомат та нафтобазу. Принаймні у цьому переконують місцеві силовики. 

9:36. Вночі російські військові обстріляли будинок культури в Дергачах (Харківська область), в якому базувався гуманітарний штаб.

Будинок культури в Дергачах після обстрілу

9:33. Петро Андрющенко показав фото, на яких росіяни намагаються прорватися на «Азовсталь».

9:22. Вночі окупанти двічі вдарили ракетами по прикордонному населеному пункту Очкіно в Сумській області. Як повідомляє оперативне командування «Північ», втрат немає.

9:19.  У селі Шебелинка Харківської області ввечері 12 травня російський снаряд влучив в ангар. Троє людей загинули, ще 5 постраждали.

9:13. Дмитро медвєдєв, заступник голови радбезу рф, продовжує лякати світ наслідками антиросійських санкцій. За його словами, вони призведуть до логістичної, енергетичної, продовольчої та фінансової кризи у багатьох частинах світу. А ще він прогнозує «нові регіональні конфлікти, активізацію терористів, нові епідемії» та появу нових міжнародних альянсів.

8:58. Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ, розповів Марку Міллі, голові об’єднаного комітету начальників штабів США, що перемогою у війні буде знищення ворога, який знаходиться на нашій землі, і звільнення всіх захоплених ним територій. 

Також він повідомив про хід бойових дій та ракетні обстріли. Зокрема, як учора наші військові збили за допомогою ПЗРК «Стінгер» 2 з 12 крилатих ракет, випущених по Кременчуцькому НПЗ. 

8:45. Новий звіт британської розвідки:

  • Росія прагне прорватися до Слов'янська та Краматорська та оточити українські сили у зоні ООС.
  • Українські військові зірвали спробу переправи окупантів через Сіверський Донець на захід від Сєвєродонецька (мова йде про Білогорівку) та знищили там багато бронетехніки.
  • Росія так і не змогла добитися відчутних успіхів на сході України, хоч і перекинула сюди підрозділи з-під Києва та з Чернігівської області.

8:38. Міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що Україна вже витратила на війну з росією 245 мільярдів гривень (понад $8 мільярдів). 

8:36. Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА, повідомив про підрив мосту між Сєвєродонецьком та Рубіжним, більшу частину якого контролюють російські військові. 

8:33. Бійці 79-ї десантно-штурмової бригади збили зі стрілецької зброї ворожий безпілотник «Леєр», який призначений для придушення GSM-зв‘язку.

Збитий безпілотник «Леєр»

8:29. Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя, розповів, що у місті місцями з’явилась вода та частково — електрика (у лікарні №2 та «гуманітарних штабах» окупантів). При цьому через велику кількість поривів у трубах вода затопила багато вулиць. Так само не працює каналізація, через що скоро і вона почне наповнювати дороги.

8:25.  Газета The Wall Street Journal розповіла про «дорогу смерті» між селами Мотижин і Ясногородка на Київщині. Там у березні росіяни вбили щонайменше 37 людей.

8:15. Також телеканал CNN показав супутникові фото острова Зміїний за 12 травня. На них видно потонулий десантний катер типу «Серна», а також ще один катер, який прийшов йому на заміну, та баржу. Також на знімках видно сліди від чергових ракетних ударів. 

Острів Зміїний

8:00. Телеканал CNN опублікував супутниковий знімок аеропорту Мелітополя за 12 травня, на якому видно 7 ворожих гелікоптерів. 

аеропорт мелітополя

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Карта бойових дій в Україні станом на 13 травня