Сто дванадцятий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

18:44 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ. 

  • На Волинському та Поліському напрямках продовжує зберігатися загроза ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.
  • На Сіверському напрямку противник застосував комплекси радіоелектронної боротьби для порушення системи управління та зв’язку Сил оборони.
  • На Слов’янському напрямку противник намагався покращити тактичне положення в районі населеного пункту Долина. Українські воїни змусили окупантів відійти.
  • На Сєвєродонецькому напрямку бойові дії тривають. У Тошківці наші захисники успішно відбили черговий ворожий штурм.
  • На Бахмутському напрямку українські воїни завдали ворогу втрат під час його наступу на напрямках Василівка – Яковлівка та Василівка — Берестове. Окупанти відійшли. Разом із тим противник наростив угруповання батальйонною тактичною групою зі складу оперативного резерву.
  • З метою протидії технічним засобам розвідки Сил оборони російські окупанти розгорнули комплекс радіоелектронної боротьби у районі міста Мелітополь.
  • Угруповання окупаційних військ збільшено на одну батальйонну тактичну групу зі складу 138-ї окремої мотострілецької бригади Західного військового округу.
  • Противник продовжує використовувати підприємства на тимчасово зайнятих територіях Херсонської області для відновлення та ремонту пошкодженого озброєння та військової техніки.

18:28 Рашисти знову обстріляли Дніпропетровщину. Ворог ударив з «Ураганів» по Зеленодольську та Апостоловому. У Зеленодольську поцілили по житловим кварталам - пошкоджені кілька багатоповерхівок. Попередньо, люди не постраждали, але місця обстрілів біля будинків засіяні касетними боєприпасами. Працюють піротехніки. У Апостоловому сталось займання у лісосмузі.

18:26 З початку повномасштабного вторгнення рф Нацполіція затримала понад 800 осіб, що підозрюються в диверсійній діяльності — МВС.

17:57 Молдова, Грузія, а також Еквадор приєдналися до зустрічі начальників штабів та міністрів оборони у форматі "Рамштайн", яка присвячена наданню військової допомоги Україні. 

17:47 СБУ ініціювала арешт активів білоруської паливної компанії, що причетна до фінансування агресії рф в Україні. Серед арештованих активів — корпоративні права та банківські рахунки загальною вартістю майже 20 млн грн.

17:13 У штаб-квартирі НАТО розпочалася зустріч Контактної групи з оборони України «Рамштайн-3». Глава Пентагону Остін, у вступній промові заявив, що Україна зараз перебуває «у визначному моменті на полі бою».

17:00 Сьогодні вдень окупанти знову обстріляли житловий квартал Миколаєва. Поцілили у чотириповерховий житловий будинок. Зруйновано дах, перекриття від четвертого до другого поверху, пошкоджено стіну і вибито вікна. Загалом у будинку пошкоджено 6 квартир. Одна людина дістала поранення.

16:44 Через війну українські аграрії втратили вже $4,3 млрд. Звідки ця цифра — читайте тут. 

16:08 Російські окупанти від початку повномасштабної війни зруйнували в Україні понад 380 пам'яток культурної спадщини. Про це повідомили в Міністерстві культури.

15:23 Президент Володимир Зеленський звернувся до обох палат парламенту Чехії і наголосив, що «російське вторгнення в Україну є лише першим кроком, який потрібен керівництву Росії, щоб відкрити дорогу до інших країн, до підкорення інших народів».

14:52 IKEA вирішила повністю піти з росії. Фабрики виставили на продаж, а співробітникам запропонують піти «за згодою сторін» з виплатою зарплатні до кінця серпня. Деталі — в новині Chas News.

14:29 Греція може передати Україні до 30 одиниць бойових машин піхоти радянського зразка. Поставка відбудеться в рамках обміну з Німеччиною, яка пообіцяла передати Афінам бронемашини Marder.

13:38 Прем'єр-міністри Чорногорії та Албанії приїхали з візитом до України та відвідали Ірпінь.

13:12 Увечері міністри оборони країн НАТО оголосять про виділення Україні нової військової допомоги, зокрема важкого озброєння та далекобійної артилерії. Про це заявив генсек НАТО Столтенберг. Він також додав, що НАТО готує план переведення української армії з пострадянського озброєння на зброю альянсу.

12:05 СБУ заблокувала київську ІТ-компанію, яка розробляла програмне забезпечення для окупаційних адміністрацій на сході України. Зокрема, постачала ворогу програмне забезпечення для збору комунальних платежів.

11:38 Заступник голови ради безпеки рф Дмитро Медведєв поставив під сумнів існування у майбутньому України. «Бачив повідомлення, що Україна за ленд-лізом хоче отримати від своїх заокеанських господарів СПГ (скраплений природний газ) з оплатою постачання через 2 роки. Інакше цієї зими просто замерзне. Тільки питання. А хто сказав, що за два роки Україна взагалі існуватиме на мапі світу?»,  написав російський політик, якого на батьківщині називають «жалкий»( жалюгідний), через безініціативність та політичну імпотенцію.

10:46 

10:19 ЗСУ ліквідували російського військового пропагандиста полковника Сергія Постнова. Деталі за посиланням

09:58 В окупованому Маріуполі продовжують гинути мирні жителі від результатів російських обстрілів міста. Про це повідомив Петро Андрющенко, радник міського голови. За його даними, 14 червня у багатоповерховому будинку в Лівобережному районі знайшли тіла трьох загиблих.

«Причина смерті — обвал несучої плити. Дата смерті — два / три дні назад. Люди просто жили в під'їзді, тому що в зруйнованому Маріуполі немає, де жити людям. Скільки ще життів забере окупація Маріуполя?», — зазначив він.

09:31 СБУ ініціювала арешт активів білоруської паливної компанії, що причетна до фінансування агресії рф. Серед арештованих активів — корпоративні права та банківські рахунки загальною вартістю майже 20 млн грн. За даними Служби безпеки, ця мережа спеціалізується на оптовій торгівлі різними видами палива. За останній рік вона експортувала до України товарів на майже 20 млрд грн. Компанія мала серед засновників білоруські державні підприємства, закуповувала сировину в рф і сплачувала податки до бюджетів обох країн. Зважаючи на це, мережа має безпосереднє відношення до фінансування агресії рф проти України.

08:46 Генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що станом на 15 червня українські захисники та захисниці ліквідували вже 32,75 тис. російських окупантів. 

08:34 Станом на ранок 15 червня 2022 року більше ніж 892 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 313 дітей загинуло та понад 579 поранено.

08:32 «Стає важче, але наші військові стримують ворога одразу із трьох боків. Боронять Сєвєродонецьк та не дозволяють просунутися до Лисичанська. Тим не менш, росіяни близько, від чого страждає населення і руйнуються будинки», — пише Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

08:00 В ніч на 15 червня російській війська обстріляли з РСЗВ «Ураган» місто Апостолове у Криворізькому районі та ракетами — Піщанську громаду у Новомосковському. Деталі за посиланням.

07:40 Переглянути онлайн-карту бойових дій в Україні станом на 15 червня можна за посиланням.

07:25 Російський агресор і надалі блокує цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носії КРМБ типу «Калібр». Повідомляють у Генштабі ЗСУ.