Сєвєродонецьк

Сто двадцятий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

21:30 Україні та Молдові надали статус кандидата в ЄС. 

21:00 Переговори щодо надання країнам статусів кандидатів у члени ЄС йдуть складніше, ніж очікувалося. Про це повідомив брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Ріккард Йозвяк. Все через те, що деякі країни мали бажання також надати статус кандидата ЄС і для Боснії і Герцеговини.

20:45 ЗСУ успішно вийшли з оточення в районі населених пунктів Золоте та Гірське Луганської області. Раніше російські пропагандистські ЗМІ стверджували, що окупантам нібито вдалося заблокувати українські сили у цьому районі.

19:45 Російські військові обстріляли Юноківську громаду Сумської області фосфорними снарядами. Інформація щодо постраждалих уточнюється. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

19:00 Оперативна інформація від Генштабу.

  • На Сіверському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Старі Вирки, Атинське та Старикове.
  • На Харківському напрямку противник здійснив артилерійські обстріли у районах населених пунктів Харків, Руська Лозова, Печеніги, Хрестище, Мосьпанове, Старий Салтів, Руські Тишки та Пришиб.
  • На Слов’янському напрямку наші воїни відбили ворожий штурм поблизу Долини та Богородичного та змусили окупантів відійти.
  • На Донецькому напрямку противник закріплюється на раніше захоплених позиціях в районах Лоскутівки та Рай-Олександрівки. Намагається поповнити втрати.
  • Наші воїни зупинили наступ у напрямку південної околиці Лисичанська завдали ворогу втрат та змусили відступити. Для поновлення наступу окупанти висувають резерви. Наступальні дії ворога поблизу Борівського українські захисники також зупинили.
  • На Бахмутському напрямку армійська авіація загарбників завдала удару поблизу Клинового. Окупанти намагаються встановити контроль над населеним пунктом Гірське. Силами штурмових груп зі складу 1-го армійського корпусу оволоділи Миколаївкою. Провалом для ворога завершилась розвідка боєм в районі населеного пункту Вершина.
  • На Новопавлівському напрямку поблизу Шевченко наші воїни дали окупантам жорсткий бій та змусили відійти. Українські воїни успішно виявили диверсійно-розвідувальні групи - з великими втратами ворог відійшов.
  •  Спробу наступу ворога в напрямку Мар’їнки наші воїни жорстко придушили.

18:20 Головне з брифінгу заступника начальника ГОУ Генштабу ЗСУ бригадного генерала Олексія Громова:

  • В білорусі розконсервують техніку, яку можуть перекинути на Донецький напрям.
  • На аеродромі Зябрівка наразі відбувається будівництво військової інфраструктури, що дає підстави вважати, що ця територія стане місцем розміщення російської техніки та військ.
  • На Харківському напрямку ворог вів повітряну розвідку в районах населених пунктів Байрак та Рубіжне.
  • Ворог намагається створити умови для відновлення наступу в напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ.
  • Окупанти планують застосувати важкі вогнеметні системи на Слов’янському напрямку.

17:42 Окупанти обстріляли Юнаківську громаду на Сумщині фосфорними снарядами, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

17:18 Європейська спілка телебачення і радіомовлення підтвердила своє рішення не проводити «Євробачення-2023» в Україні через війну. Про це йдеться у заяві Європейської спілки радіомовлення і телебачення

16:54 Над Покровськом Донецької області протиповітряна оборона збила російську ракету. Про це повідомив міський голова Руслан Требушкін.

16:29 Британія заборонила ввозити фунти та авіапальне до рф. Також обмежиил експорт товарів і технологій, що стосуються морської сфери та нафтопереробної галузі.

15:43 Окупанти вдарили по Миколаєву трьома крилатими ракетами. Їх випустили з окупованої Херсонщини. Ракети влучили в виробничу та соціальну інфраструктуру міста. Поранена одна людина.

15:27 Компанія Nike ухвалила рішення залишити російський ринок.

15:11 У Києві заборонили запуск та продаж феєрверків на час війни. Також під забороною рух столицею автомобілів без глушника. Детальніше — в новині Chas News.

14:50

14:09 Над Одещиною збили дві ворожі ракети, повідомив речник ОВА Сергій Братчук.

13:29 У Львові розпочинають суд над Віктором Медведчуком. Його звинувачують у державній зраді та розграбуванні національних цінностей. Підготовче засідання відбувається у Личаківському районному суді. Медведчуку загрожує до 15 років в’язниці.

12:57 Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку надання Україні та Молдові статусу кандидатів на вступ до Євросоюзу.

12:40 В Одесі пролунали потужні вибухи.

12:20 Британія заборонила постачання в Росію авіапалива, товарів та технологій, пов'язаних з роботою в морі, з нафтою та її переробкою, з хімічною та біологічною зброєю, а також критичних промислових технологій.

11:40 Україна отримала від Заходу гаубиці M777 без GPS. Про це пише LIGA.net із посиланням на джерело в Міноборони. GPS зняли за застереження урядів і виробників із збереження технологій, оскільки є розуміння, що під час війни деякі види озброєння можуть бути захоплені Росією. Ця система дозволяє об'єднувати гаубиці в один розвідувально-ударний комплекс за допомогою безпілотника та радіолокаційних станцій контрбатарейної боротьби.

10:30 Рятувальники загасили пожежу на нафтобазі у Новомосковському районі (Дніпропетровщина), що тривала понад 108 годин. Загинуло троє людей, 14 отримали опіки та поранення.

09:40 Прем'єр Болгарії Кирило Пєтков вимушений піти з посади через вотум недовіри зі сторони парламенту. Він звинуватив у поваленні уряду посла Росії в Софії Елеонору Митрофанову.

09:20 В мережі з'явилися повідомлення про вибухи у Хмельницькій області

08:20 Генсек НАТО Єнс Столтенберг наполягає на тому, що союзники по Альянсу спроможні продовжувати постачати Україну зброєю стільки, скільки потрібно. 

08:00 В ніч на 23 червня окупанти знов обстріляли Дніпропетровщину. Ворог шість разів ударив по Криворізькому району з заборонених касетних снарядів. Про це у Telegram заявив Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації.

07:40 ЗСУ завдали ще одного удару по Зміїному. Цього разу потрапили по ЗРК Панцир-С1. Це вже друга за рахунком з 20 червня поразка ворога на острові. Про це повідомили в оперативному командуванні «Південь».

07:20 На Сєверодонецькому напрямку противник оволодів населеними пунктами Лоскутівка, Рай-Олександрівка. Веде штурмові дії з метою встановлення контролю над населеним пунктом Сиротине. Здійснює підготовчі заходи до форсування річки Сіверський Донець.

На Бахмутському напрямку окупанти ведуть наступальні дії у напрямках населених пунктів Золоте та Вовчоярівка. Намагаються оволодіти панівними висотами в районі Берестового з метою встановлення контролю над трасою Бахмут – Лисичанськ. Для посилення угруповання на зазначеному напрямку, в район населеного пункту Новотошківське, ворог перекинув до однієї батальйонної тактичної групи зі складу Центрального військового округу. Про це йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

07:00 Сьогодні у Брюсселі розпочинається дводенний саміт лідерів ЄС на якому, як очікується, глави держав та урядів Європейського Союзу нададуть Україні статус кандидата на членство.