Дев’яносто п'ятий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

22:55 Обговорення нафтового ембарго щодо Росії може підірвати єдність Євросоюзу. Такі побоювання висловив голова Мінекономіки ФРН Роберт Хабек, повідомляє Reuters.

22:30 Путін готовий обговорювати Україну з Макроном або іншими колегами, якщо за цим справді варто врегулювати нинішню кризу, заявив глава МЗС рф сергій лавров.

22:05 Блінкен назвав Лукашенка співучасником агресії РФ проти України.

21:50 Українська сторона готова до переговорів у форматі конференції, якщо на це погодиться Путін.

21:20 Kalush Orchestra продали свою нагороду з «Євробачення» за $900 тисяч. Гроші підуть на армію.

20:50 Посли країн-членів ЄС на зустрічі у неділю, 29 травня, знову не змогли досягти згоди щодо шостого пакету санкції проти РФ, який включає ембарго на російську нафту. Про це повідомляє Reuters з посиланням на одного з європейських чиновників.

20:10 «На Миколаївському напрямку загарбники здійснюють переміщення резерівів для відновлення втрачених позиції у районах населених пунктів Андріївка, Білогірка і Біла Криниця», — йдеться в повідомленні Генштабу ЗСУ.

19:50 На Сєвєродонецькому напрямку, з метою підтримки дій сухопутних підрозділів, противник продовжує вогневий вплив на наші війська із застосуванням ствольної та реактивної артилерії. Ворог завдав авіаційного удару літаками оперативно-тактичної авіації в районі населеного пункту Устинівка. Намагається закріпитись на північно-східних околицях міста Сєвєродонецьк, вів штурмові дії у напрямку центру міста. Про це йдеться у вечірньому повідомленні Генштабу ЗСУ.

19:20 Сьогодні вночі українські ВПС над Сумщиною вразили дві цілі, ймовірно, ворожі БПЛА. Про це повідомив Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА.

18:05 Денис Шмигаль, прем’єр-міністр, в інтерв’ю ВВС заявив, що кількість цивільних жертв унаслідок вторгнення РФ в Україну в десятки разів перевищує жертви серед українських військових. «Кількість цивільних жертв у десятки разів перевищує жертви серед військових. Це доводить те, що російська армія і Росія воює з цивільним населенням України, а не з нашими Збройними силами».

17:40 29 травня рашисти 10 разів обстрілювали прикордоння Чернігівщини та Сумщини з території Росії. Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

16:40 Стало відомо, що в результаті сьогоднішнього обстрілу Миколаїва одна людина загинула, а двоє поранені. 

15:40 Сьогодні під час Літургії глава УПЦ (МП) митрополит Онуфрій згадав московського патріарха Кирила у спосіб, прийнятий серед очільників інших автокефальних церков. Перераховуючи предстоятелів помісних православних церков, Онуфрій згадав ім’я Кирила після патріархів Антіохійського та Єрусалимського. При цьому глава УПЦ (МП) пропустив формулювання «великого владику та отця нашого», яким титулують очільника помісної церкви її члени.

15:15 Путін підтвердив розмову з Ердоганом у понеділок.

15:10 У Москві стверджують, що ніколи не планували захоплювати Київ. Про це заявив посол росії у Великій Британії Андрій Келін в інтерв'ю ВВС. Навіщо росіяни стягнули під Київ багатотисячне угрупування військ і влаштували терор у передмістях столиці посол не пояснив.

14:30 Польща передає Україні 18 одиниць 155-мм самохідних гаубиць AHS Krab, повідомляє Polskie Radio.

14:15 З травня в Україні скасовують виплати для частини переселенців.Про це Марина Лазебна, міністр соціальної політики, заявила в ефірі телемарафону.

Надалі отримувати фінансову підтримку зможуть:

  • люди у зоні ведення бойових дій;
  • люди, чиє житло зрунуване внаслідок війни. 

Лазебна зазначила, що зараз багато людей повертаються в свої домівки та на роботу. Їм виплати припинять.

13:41 ЗСУ ліквідували капітана Олександра Вигуляра, командира парашутно-десантної роти 106-ої парашутно-десантної дивізії рф.

«Олександр Вигуляр 3 місяці назад під Вязьмой разом зі своєю ротою реконструював «Вяземскую воздушно-десантную операцию», але при зустрічі з українськими воїнами це не допомогло», — зазначили в Стратегічному командуванні ЗСУ.

13:02 «В результаті бойових дій перебито високовольтну ЛЕП. Краматорськ і всі сусідні міста без світла», — розповів мер Краматорська Олександр Гончаренко.

12:23 

12:08 Контрактники в армії рф чекають кінця травня, аби швидше втекти з України. У кінці цього місяця спливає визначений законодавством рф 90-денний термін на проведення «спецоперації». Тому ті з них, які заїхали в Україну у лютому, мають підстави «законно» покинути службу.

11:58 Росіянки радять своїм чоловікам писати рапорти та повертатися додому. В перехопленій розмові російського окупанта зі своїми рідними, дружина рашиста агітує того писати рапорт на звільнення з армії. Переконує, що судове переслідування, яким лякає військових російське командування, не має законних підстав.

11:33 «В приміщенні супермаркету «Щирий кум» в Лівобережному районі по пр. Свободи росіяни облаштували трупозвалище. Буквально. Сюди росіяни звозять тіла загиблих, що вимило з могли при спробі відновлення водопостачання та частково ексгумованих. Просто звалюють, наче сміття. Катастрофічна нехватка людей для захоронення та потужності навіть імпровізованих моргів. До такого ступеню, що в Москві розпочали окрему рекрутингову кампанію паталогоанатомів», розповів радний мера Маріуполя Петро Андрющенко.

11:24 Російські офіційні особи маніпулюють повідомленнями про блокування морських портів України, щоб заплутати аудиторію. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії. Деталі історії за посиланням.

10:53 На супутникових знімках компаній Planet.com і Maxar Technologies помітили розміщену на острові Зміїний російську техніку. Фото за посиланням.

10:16 Окупанти зранку вчергове обстріляли прикордоння Сумської області. Про це повідомляють в Оперативному командуванні «Північ».

«Близько 07:35 спостерігачі зафіксували близько 20 вибухів (приходів) з території рф на напрямку Бояро-Лежачів. Втрат серед особового складу та техніки немає», — зазначили в ОК «Північ».

09:35 Росія відправляє в окуповані райони Запоріжжя бригади для виготовлення паспортів рф для українців. Про це повідомляє російське пропагандистське видання ТАСС із посиланням на Володимира Рогова, члена так званої «головної ради військово-цивільної адміністрації Запорізької області». Деталі історії за посиланням.

08:46 Про втрати ворога станом на 29 травня читайте за посиланням.

08:28 Станом на ранок 29 травня 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося — 242. Не зазнали змін і дані щодо поранених — 440. Повідомляють у Офісі Генпрокурора.

08:23 Російські війська намагаються підняти на поверхню затоплений біля острова Зміїний десантний швидкісний катер «Раптор». Відбувається це все під прикриттям загрози ракетних ударів з боку Чорноморського флоту, повідомляє Оперативне командування «Південь»

08:08 Захоплення Сєвєродонецька дозволить москві заявити, що вона повністю захопила Луганську область. Однак це не принесе росії жодної іншої істотної військової або економічної вигоди. Повідомляють у Інституті вивчення війни. 

07:49 Близько 50 будинків у селі Демидів на Київщині залишаються підтопленими, повідомив голова Київської обладміністрації Олексій Кулеба.

07:20 Противник продовжує зазнавати втрат. Зокрема і санітарних, що обумовлює необхідність створювати додаткові можливості надання медичної допомоги. Так, на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим окупаційна адміністрація розпорядилась припинити прийом цивільного населення, щоб звільнити ліжко-місця для поранених. Інтенсивно проводиться збір донорської крові. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.