В Україні тридцять дев'ятий день триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

23:59 У Бучі після звірств російських окупантів журналісти CNN виявили братську могилу. Місцеві жителів розповіли, що у перші дні повномасштабної війни тіла ховали на території храму святого апостола Андрія Первозванного. Ймовірно, на території храму поховано більше сотні людей.

23:50 4 квітня в Молдові оголосять днем жалоби. «Неможливо дивитися на звірства в Буча та інших українських містах. Шокована жорстокістю щодо мирного населення. Молдова рішуче засуджує ці злочини проти людства, цю незаконну та неспровоковану війну проти України. Молдова оголошує завтра день жалоби за всіма загиблими в Україні», написала Мая Санду, президент Молдови у себе в Twitter.

23.30 «Злочинців треба називати злочинцями, притягувати їх до відповідальності та засуджувати. Фото з Бучі спростовують переконання, що потрібно шукати компроміс за будь-яку ціну. Насправді, захисникам України понад усе потрібні три речі: зброя, зброя і ще зброя», — написав у себе на Facebook Анжей Дуда, президент Польщі.

 

Criminals must be called criminals, brought to justice and sentenced. Pictures from #Bucha disprove the belief that we...

Posted by Andrzej Duda on Sunday, April 3, 2022

23:25 За даними екзітполів, на парламентських виборах в Угорщині альянс проросійського прем'єра Вітора Орбана Fisesz отримує 67%. Орбан залишиться угорським прем'єром.

23:20 Роскосмос припиняє співробітництво з країнами Заходу.

22:51 Також повідомляють про вибухи у Івано-Франківську та Коломиї.

22:50 Росія просить провести 4 квітня засідання Ради безпеки ООН «у зв'язку із жахливою провокацією українських радикалів у Бучі».

22:35 Вибухи в Тернополі та Рівному. Подробиці наразі невідомі.

22:22 Павло Кириленко, голова Донецької ОВА закликав жителів області покинути регіон. «Усі, хто має можливість, повинні тимчасово залишити регіон. Велика ймовірність, що ситуація ускладнюватиметься. Це очевидно. І в такому разі одним із важливих важелів маніпуляцій і досягнення результатів для ворога буде населення. Тому населенню треба виїжджати, щоби вибити цей важіль з рук окупанта. Захисникам Донеччини буде набагато легше бити ворога», - сказав він.

22:10 «Мене катували, погрожували калічити, погрожували вбити, ставили багато дурних запитань – хто організатори проукраїнських акцій на Херсонщині, хто веде Telegram-канали, у кого є зброя, чи є у нас активісти? І чи є незалежні журналісти з Білорусі?». Херсонський журналіст Олег Батурін, якого росіяни протримали у полоні кілька днів, розповів співробітникам Організації з безпеки і співробітництва в Європі про те, як з ним поводилися окупанти.

21:30 Володимир Зеленький у своєму відеозверненні запросив Ангелу Меркель та Ніколя Саркозі у Бучу, щоб вони могли на власні очі побачити, до чого призводить політика підтримки рашизму.

20:20 Михайло Подоляк, речник голови ОП вважає, що мобільні крематорії, які йшли за армійськими колонами, були розраховані саме на приховуваннявійськових злочинів росії. Тобто геноцид українців з самого початку був у планах росіян.

20:15 Нед Прайс, речник Держдепартаменту заявив, що Сполучені Штати готові запровадити нові санкції проти РФ, пов'язані зі зброднями у Бучі.

20:00 Внаслідок обстрілу Слобідського району Харкова поранені 23 людини, серед них є діти, є постраждалі у вкрай тяжкому стані.

19:50 З території Київської області, яку звільнили від окупантів, вивезли 410 тіл вбитих мирних мешканців — їх оглядають судмедексперти для документування злочинів Росії. Про це заявила Ірина Венедиктова, генеральний прокурор.

19:20 У Міноборони рф назвали фото жертв катувань у Бучі українською пропагандою. Ніби-то Україна опубліковала фото жертв катувань лише на четвертий день після відходу окупаційних військ.

19:15 Зеленський заявив, що готовий зустрітися з Путіним лише після припинення обстрілів. «Немає іншого шляху, крім діалогу, якщо ми не хочемо, щоб сотні тисяч чи мільйони загинули, [але] я не можу навіть зустрітися, коли триває обстріл. Отже, по-перше, припинення вогню. Тоді ми можемо провести зустріч», — сказав президент під час американського ток-шоу Face the Nation.

18:40 Словаччина готова платити за російський газ у рублях. Міністр економіки Словаччини Ріхард Сулик заявив, що його держава дотримується прагматичної позиції.

18:30 Захисники українського Маріуполя з полка «Азов» кажуть, що кадри з передмістя Києва жахають, проте ситуація у заблокованому окупантами Маріуполі набагато гірша. 

18:00 Кабінет міністрів перерозподілив 73,3 млрд грн із державного бюджету на 2022 рік на військові потреби.

17:21 Рашисти завдали ракетного удара по Василькову. Частину ракет збила ППО. Пошкоджено будинок коледжу. Декілька осіб госпіталізовано. Один з постраждалих знаходиться у критичному стані. Про це повідомляє повітряне командування «Центр».

7:08 Йенс Столтенберг, генсекретар НАТО, заявив, що альянс готовий прийняти Фінляндію та Швецію за умови їхнього бажання.

17:06 Ентоні Блінкен, держсекретар США, заявив, що зняття Західних санкцій з росії залежить від результатів переговорів Москви та Києва.

16.40 Пілот збитого вранці в районі Ізюма російського літака Су-34 потрапив у полон. Спроби росіян евакуювати його гелікоптерами провалилися. Про це повідомляє «Цензор». Українські фахівці також здійснили радіоперехоплення перемовин російських окупантів під час ліквідації літака. 

16:10 Російські окупанти морять голодом українських військових, захоплених у полон на ЧАЕС. Про це заявила Людмила Денісова, омбудсмен, з посиланням на родичів одного з захоплених під ЧАЕС військовослужбовців Нацгвардії.

16:00 «Зґвалтування – це зброя. Хоча ми поки що не знаємо масштабів її використання проти України, вже зрозуміло, що вона була частиною арсеналу РФ. Жінок ґвалтували на очах їхніх дітей, дівчаток – на очах їхніх сімей, заради навмисного приниження. Зґвалтування – це воєнний злочин». Про це заявила Мелінда Сіммонс, посол Великої Британії у Києві.

15:50 «Скоро буде запроваджений п’ятий санкційний пакет ЄС, який усуне прогалини та лазівки для уникнення санкцій. По суті, по економіці РФ завдали чотири потужних удари, які змусили Москву терміново шукати шляхи відходу. П’ятий удар буде нанесений саме по тих лазівках і обхідних шляхах, на які вони сунулися», — розповів Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ у своїй колонці для НВ.

15.41 Мариупільска міська рада опублікувала відео, на якому можна побачити як виглядав Маріуполь до війни і як він виглядає зараз.

15:10 В Україні внаслідок бойових дій зруйновано 23 тис. км доріг та 273 штучні споруди. Про це під час брифінгу заявив перший заступник голови Укравтодору Андрій Івко

14:52 «Рашисти розлучають батьків з дітьми. З лікарні у Маріуполі вивезено 17 дітей, які перебували на лікуванні. Їхні батьки залишилися і їх було евакуйовано до міста Запоріжжя», — написала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

14:38 Думаєте, російська армія мародерствує лише в нас? Ні, вони крадуть і в своїх!

14:35 Співак Макс Барських вступив до лав Збройних Сил України. Відео за посиланням.

14:12 В результаті вторгнення росії зруйновано понад 23 тис.км доріг. Попередні збитки складають 874 млрд грн. Розповів заступник голови Укравтодору Андрій Івко. 

14:05 Росія вивела через Чорнобиль приблизно 10 тис. одиниць техніки, ризик її радіаційного зараження високий. Розповів Євген Крамаренко, глава Державного агентства з управління Зоною відчуження.

13:47 «Друзі, маємо кілька ракетних ударів по місту. Збираємо зараз дані. Не публікуйте ніяких фото чи відео до того, як це зроблять офіційні джерела. Якщо хочете поділитись інформацією — пишіть мені у приватні повідомлення на Facebook», — зазначив мер Миколаїва Олександр Сєнкевич.

13:23 Російські окупанти закатували марафонця з Книги рекордів України. Деталі моторошної історії за посиланням.

13:06 «Глибоко шокований фотографіями з Бучі. Вбивство мирних жителів є військовим злочином і не може бути виправдане». Написав посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський.

12:59 Ситуація щодо російського вторгнення — брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича.

12:45

12:33 У Каховці окупанти відкрили вогонь по учасниках мирної акції.

12:08 Місцева влада Ірпеня ухвалила рішення закрити місто для захисту від мародерів. Про це повідомив мер Ірпеня Олександр Маркушин.

11:51 

11:44 Протягом минулого місяця поліція України затримала близько 600 диверсантів. Вони співпрацювали з рф та допомагали російським загарбникам, повідомляє Міністерство внутрішніх справ.

11:40 Українські військові знищили ще один ворожий танк. Відео за посиланням.

11:30 Втрати противника станом на 3 квітня.

ЗСУ знищили 18 тис. російських солтад

10:58 Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт заявляє, що росію та білорусь відсторонили від участі у 90-95% світових змагань.

10:39 У Міноборони рф заявили про знищення нафтопереробного заводу та трьох сховищ паливно-мастильних матеріалів у районі Одеси.

10:24 У притулку в Бородянці загинули більше 330 тварин. З початку війни вони залишились без їжі та води, зазначають у UAnimals.

10:20 В Ізюмі окупанти знищили 80% будинків, заблокованими лишаються до 20 тис. жителів. Про це розповів заступник міського голови Володимир Мацокін в інтерв’ю Укрінформу

10:16 Санкції проти росії та білорусі за останніх кілька днів:

  • Wizz Air скасовує всі рейси до рф та з неї мінімум до 30 жовтня.
  • Фінський виробник лісозаготовчої техніки Ponsse PLC пішов з росії та білорусі.
  • Данський виробник теплової автоматики, холодильної та приводної теxніки Danfoss оголосив про виxід.
  • Американська Amsted Rail Company закриває офіс у Москві та згортає виробництво підшипників.
  • Виробництво на заводі ПСМА Рус, де збирають Peugeot, Citroen, Opel, припинять через брак комплектуючих.
  • Лізингодавець повітряних суден AerCap подав позов на $3,5 млрд за понад 100 своїх літаків, які залишилися в рф.
  • Аукціон Christie’s заборонив брати участь у торгах клієнтам з росії та білорусі.
  • Міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service ухвалило рішення відкликати всі свої рейтинги росії.

10:01 Віцепрем'єр-міністр Польщі Ярослав Качинський заявив, що Варшава відкрита для розміщення ядерної зброї США на своїй території. Але ініціатива повинна виходити від Вашингтона.

09:41 Ірина Верещук про заплановану на 3 квітня роботу гуманітарних коридорів.

09:12 Ранковий обстріл Одеси. За попередніми даними, жертв немає.

09:01 Більше 416 дітей постраждали в Україні з початку повномасштабного вторгнення рф в нашу державу. Станом на ранок 3 квітня 2022 року офіційне число дітей-жертв не змінилося — 158 загиблих. Зросла кількість поранених — їх більше 258. Повідомляють у Офісі Генерального прокурора.

08:50 Третина українських підприємств призупинили своє виробництво через вторгнення рф в Україну. За прогнозами, це призведе до скорочення економіки України у 2022 році на 20%.

08:45 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон наполягає, що Україні потрібно постачати протикорабельні ракети, щоб країна могла захищатись від обстрілів з моря. Про це пише газета The Times з посиланням на британських чиновників.

08:37 Президент рф володимир путін прагне отримати «хоч якусь перемогу» в Україні до 9 травня і влаштувати в Москві парад. Зазначає CNN із посиланням на джерела, знайомі з розвідданими США.

08:22 «Шокована звірствами у Бучі та інших містах України. Повідомлення про напади на невинних мирних мешканців є огидними. Велика Британія співпрацює з іншими для збору доказів з розслідування воєнних злочинів. Винні будуть притягнуті до відповідальності», — написала у своєму Twitter Глава МЗС Британії Елізабет Трасс.

08:00 «Командири різних рівнів 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу відмовляються від участі в бойових діях. Крім того, військовослужбовці масово пишуть рапорти на звільнення», — повідомляють у Генштабі ЗСУ.

07:30 Армія рф завдала повітряного удару по Одесі. Повідомив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.