Сімдесятий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

00:00 Речник Пентагону Джон Кірбі заявив, що незважаючи на зусилля росіян зруйнувати залізничну інфраструктуру на заході країни, США, як і раніше, здатні спрямовувати військову допомогу в Україну, включаючи системи озброєння та інші ресурси. 

23:55 Держприкордонслужба України повідомила, що 4 травня, російські окупанти 94 рази обстріляли прикордонні території Чернігівської та Сумської областей.

23:50 Джо Байден, президент США, заявив, що цього тижня поговорить з лідерами G7 про додаткові санкції проти Росії. Про це повідомляє Reuters.

23:15 Через ракетні удари та руйнування залізничних колій, велика кількість поїздів затримується, повідомляють в Укрзалізниці. Деякі потяги запізнюються більше ніж на 11 годин.

23:05 У Кремлі прокоментували переговори з Україною: динаміки немає, Москва фіксує повідомлення про бажання Києва вийти з переговорного процесу.

22:45 Делегація антисемітської терористичної організації ХАМАС прибула до росії для зустрічі з главою МЗС сергієм лавровим та президентом Чеченської Республіки рамзаном кадировим. Про це пише палестинське видання Donia Al-Watan.

22:40 По Броварському району нанесли ракетний удар. За попередньою інформацією ракета збита ППО між селами Требухів та Красилівка. 

22.30 Командир полку «Азов» підполковник Дениса Прокопенко оприлюднив відеозвернення з приводу ситуації на заводі «Азовсталь».

22:10 У Росії заявили, що з 8 ранку четверга відкриють гуманітарний коридор для евакуації цивільних з території комбінату «Азовсталь» у Маріуполі, при цьому про військових, зокрема, поранених не йдеться.

22:00 Мер Броварів Ігор Сапожко повідомив про ракетний удар у селі Требухів.

21:35 У Миколаєві лунають вибухи. Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

21.00 Російські пропагандисти хоч і поливають брудом Америку, але дуже люблять голлівудські бойовики. Державна російська агенція «‎Ріа-новості»‎ назвала знайдений десь пакет з кількома ампулами протишокового гормону дексаметазону та невідомими пігулками  «американською розробкою, яка перетворює людей на універсальних солдат‎», що йдуть з автоматами на танки. 

20:50 «Черговий ракетний обстріл залізничної інфраструктури в Дніпрі. Серед залізничників постраждалих немає. Ступінь пошкоджень оцінимо після закінчення повітряної тривоги», — повідомив глава УЗ Олександр Камишін.

20:40 Російська нафта дешевшає. Середня ціна нафти марки Urals у квітні опустилася з $80 за барель до $71. Про це повідомили у Міністерстві фінансів hосійської федерації.

20:21 Російські окупанти обстріляли центр Дніпра. Про це повідомив мер міста Борис Філатов. Також відомо про влучення ракет у Черкаській та Кіровоградській областях.

20:00 Компанія Coca-Cola може повністю залишити російський ринок, заявив її гендиректор. Про це повідомляє російська державна агенція «РІА-новости».

19:40 Станом на вечір 4 травня українська влада має зв’язок із захисниками Маріуполя, що перебувають на території заводу «Азовсталь». Російські війська вже на території підприємства. Про це повідомив Давид Арахамія, голова парламентської фракції «Слуга Народу».

19:10 Триває блокування та спроби знищення наших підрозділів в районі «Азовсталі» у Маріуполі. В окремих районах, за підтримки авіації, ворог поновив наступ з метою взяття під контроль території заводу. Успіху не має. Про це повідомляє Генштаб.

18:35 Австрійський міністр у справах ЄС та конституційних питань Каролін Едтштадлер заявила, що вступ України до ЄС не може бути досягнутий «у найближчі п'ять-десять років».

18:30 З 6 травня Укрзалізниця відновлює регулярне курсування швидкісного поїзда «Інтерсіті+» сполученням Київ — Дніпро.

17:50 Допомога Євросоюзу для Молдови в галузі оборони полягатиме лише у зміцненні потенціалу медичної та інженерно-саперної служби, але не включатиме постачання летальної зброї.

17:35 За часами СРСР сумують лише 11% українців — свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг».

17:12 Олена Зеленська розповіла, що востаннє бачила чоловіка 24 лютого, одразу після початку вторгнення. «Чоловік та тато розцілував нас і пішов на роботу. З того часу він живе там. З того часу спілкуємося лише телефоном», — зауважила перша леді в інтерв'ю британському виданню Good Morning Britain.

17:05 Дефіцит пального не зупинив посівну кампанію. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький. За його словами ситуація складна, але не загрозлива.

16:40 В так званому ПМР повідомляють про масове замінування органів влади. Нагадаємо, перед початком повномасштабного вторгнення в Україну, росія також ескалувала ситуацію на окупованих територіях Донбасу. 

16:30 Внаслідок удару по драмтеатру в Маріуполі, загинуло не менше 600 осіб. Про це йдеться в розслідуванні Assosiated press. 

16:15 Громадянам росії можуть заборонити купувати та продавати нерухомість в країнах ЄС. Про це повідомляє Bloomberg. 

15:53 Російські війська прорвалися на територію заводу «Азовсталь» у Маріуполі. Про це повідомляє Українська правда з посиланням на джерела. За їхніми даними, на території заводу зараз йдуть важкі бої, а зв'язку із захисниками міста немає.

15:35 Російський окупант розповів СБУ, як власноруч розстрілював мирне населення України.

 
Російський окупант розповів СБУ, як власноруч розстрілював мирне населення України

Російський окупант розповів СБУ, як власноруч розстрілював мирне населення України Це одне з перших зізнань ворожих загарбників, яке вдалося отримати в ході тривалої та кропіткої роботи української спецслужби. На відео – 21-річний командир відділення Вадим. Він пішов на війну, щоб «матеріально підтримати свою матір». Утім бойові дії тривали для нього недовго: перетин кордону, просування на Сумщину, а потім – супровід колони з пораненими до рф. Дорогою їх розбили українські захисники, тож цей «герой» з колегами «віджали» 2 легкові автомобілі у звичайних українців. Ворожий загарбник впритул випустив чергу в цивільного, який мав нещастя потрапити на очі окупантам. Єдиною провиною українця було те, що розмовляв у цей час по телефону. «Мне приказали выстрелить – я выстрелил в него одну очередь. Он упал, а мы поехали дальше», – цинічно розповідає Вадим, будучи у полоні. Він не «сховається» за виконанням наказу. Такі дії підпадають під ст. 438 Кримінального кодексу України – порушення законів та звичаїв війни. І покарання за такий злочин – до 15 років позбавлення волі. Тож його матері найближчим часом доведеться шукати інші статті доходу. Тому що її «годувальник» відповідатиме за злочини перед українським народом. #СБУ #ЗупинимоОкупантів #stoprussia

Posted by Служба безпеки України on Wednesday, May 4, 2022

15:13 Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу та голова парламентської комісії з національної безпеки Ліліан Карп приїхали у Бучу.

14:52 Українські військові, які перебувають на території маріупольського заводу «Азовсталь», сьогодні не вийшли на зв'язок з мером міста. Вчора вони ще спілкувалися. Про це розповів мер Маріуполя Вадим Бойченко в ефірі телемарафону «Єдині новини».

14:11 Марія Захарова, офіційний представник МЗС росії, заявила, що в Україні воюють «ізраїльські найманці» і роблять це «пліч-о-пліч з бойовиками «Азову». За словами Захарової, вона бачила «відео, фактаж, матеріали», які це нібито підтверджують.

13:49 Угорщина виступає проти плану санкцій Євросоюзу, які стосуються російської нафти. Представник уряду прем'єр-міністра Віктора Орбана заявив, що плани ЄС загрожують енергетичній безпеці країни. Деталі історії за посиланням.

13:31 Дмитро пєсков, прессекретар президента рф, у коментарі росЗМІ спростував повідомлення про те, що 9 травня в росії може бути оголошено мобілізацію: «Це неправда, це нісенітниця».

13:21 Шарль Мішель, голова Євроради, заявив, що ЄС розглядає можливість військової підтримки Молдови. Про це він сказав під час візиту в Кишинів, повідомляє Reuters.

«Цього року ми плануємо суттєво збільшити нашу підтримку Молдови, надавши її збройним силам додаткове військове обладнання», — оголосив Мішель.

13:02 Президент Румунії Клаус Йоханніс повідомив про введення в країну американського батальйону Stryker і загону F-35. Вони будуть виконувати завдання НАТО зі стримування і оборони.

12:31 У Херсоні уже повністю запрацював український мобільний зв’язок.Технічна команда декілька разів виходила для ремонту обірваних оптичних кабелів, але поверталась через обстріли ворога. Сьогодні зранку змогли відновити пошкоджену оптичну мережу та запустили мобільні мережі всіх трьох операторів, які працюють у Херсонській області. Повідомив Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

11:55 Російські загарбники женуть додому каравани з «грузом 200» і замість нових танків, які кинули на цей напрям, вивозять підбитий металолом. При цьому їхня бронетехніка настільки розбомблена, що більше нагадує «троянди». Про це свідчать нові телефонні розмови російських загарбників, які вдалося перехопити СБУ.

11:26 Російська армія продовжує змагання з Богом. На Луганщині з кінця лютого щонайменше 15 релігійних споруд були пошкоджені внаслідок ворожих обстрілів, також були поранені служителі церков.

Вчора орки відкрили вогонь по селах поблизу Рубіжного. Внаслідок уламкового поранення загинув в.о. намісника Свято-Іллінського чоловічого монастиря с. Варварівка та настоятель храму святителя Феодосія Чернігівського у самій Михайлівці єромонах Парфеній. Повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

11:13 «Росія намагається просуватися вперед і зазнає жахливих втрат, а відтак вдається до відчайдушного ракетного терору по Україні. Але ми не боїмося, і світ теж не повинен боятися. Більше санкцій проти Росії. Більше важкого озброєння для України, російський ракетний тероризм має бути покараний», написав Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

 

10:27 У захопленій окупантами у 2014 році Макіївці спалахнула нафтобаза. Російські пропагандистські ЗМІ пишуть, що загорілися чотири резервуари по 5 тис. т палива кожен. Причина пожежі невідома, хоча в рф кажуть про «обстріл». Фото і відео за посиланням.

10:07 Неспокійно на Сумщині. Близько 3-ої години орки обстріляли школу Есманської громади. Два постріли з гелікоптера, два — з землі. Потрапляння по школі та по об'єктах інфраструктури. Між 6 та 7 ранку відбувся артобстріл з Градів вздовж кордону біля Юнаківки. Також кілька вистрілів з вертольоту було по території біля Могриці. Повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

09:40 Британська розвідка повідомила, що росія зосередила 22 батальйонні тактичні групи біля Ізюму на Харківщині, щоб просунутися у північному напрямку на Донбасі. Хоча в окупаційних військ є труднощі з проривом української оборони, вони намагаються вийти за межі Ізюму, щоб захопити міста Краматорськ та Сєверодонецьк.

09:06 

08:48 У Білорусі почалася раптова перевірка сил реагування. Під час перевірки переміщатиметься велика кількість військової техніки. «Загрози сусідам ці навчання не несуть», — заявили в Мінську.

08:39 За час війни в Україні загинули 220 дітей.

08:23 Аварія на Рівненщині. За оновленими даними Нацполіції:

- всього у ДТП загинуло 26 осіб: 24 пасажири та двоє водіїв (мікроавтобуса та автобуса);

- травмувалося 12 осіб: 11 — пасажирів автобуса та водій бензовозу;

- усі пасажири — віком від 17-ти до 69-ти років. Наймолодшому 12 травня мало виповнитися 18 років; 

08:15 За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних Сил та Сухопутних військ уражено сім БпЛА та 8 крилатих ракет противника, дані уточнюються.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дванадцять атак ворога, знищено шість танків, п’ять артилерійських систем (три з них — реактивні системи залпового вогню), п’ятнадцять одиниць бойової броньованої техніки та дев’ять одиниць автомобільної техніки противника. Є у противника втрати і на інших напрямках. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.