Знищений танк

Сто тридцять другий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

18:55 За два місяці роботи платформи UNITED24 зібрано понад 2,2 млрд грн благодійних внесків із 90 країн.

18:35 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ.

  • На Харківському напрямку ворог обороняється на раніше захоплених рубежах. Застосовував танки, міномети, ствольну та реактивну артилерію для обстрілів районів населених пунктів Уди, Дементіївка, Нове, Руські Тишки, Циркуни, Кутузівка, Базалівка, Пришиб, Шевелівка та Протопопівка. Вів штурмові дії поблизу Соснівки, успіху не мав, відійшов. Завдав авіаційного удару в районі Харкова.
  • На Слов’янському напрямку противник намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів. Обстріли із артилерії зафіксовано поблизу Дібровного, Долинаи та Адамівка. Ворожі штурмові дії в районі Краснопілля наші воїни успішно відбили.
  • На Донецькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на взятті під контроль дороги Бахмут – Лисичанськ та спробах оволодіти населеним пунктом Білогорівка.
  • На Краматорському напрямку противник обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Кривої Луки і Серебрянки. Завдав ракетно-авіаційного удару поблизу Сіверська. Тривають бої в районі Білогорівки.
  • На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли наших військ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Кодема, Покровське, Зайцеве, Залізне та Новоселівка.

18:29 Загарбники вдарили з літаків ракетами "Х-59" по портовій інфраструктуру Очакова та Чорноморська Одещини. Всі ракети були знищені над морем.

18:20 У Бердянську Запорізької області, який знаходиться під контролем російських загарбників, чути потужні вибухи.

18:03 Росіяни продовжують мобілізацію на окупованих територіях. За даними ресурсу «Спротив», ворог почав підготовку до призову в Бердянську, де керівникам ОСББ дали розпорядження подати списки мешканців будинків призовного віку.

17:38 Сьогодні прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон провів телефонну розмову з президентом Зеленським.  Джонсон пообіцяв найближчим часом надати Києву 10 самохідних артилерійських установок та дрони-камікадзе. Наразі вже понад 450 українських військових у Британії пройшли навчання користування західною зброєю.

16:45

16:39 Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові заборонив політичну партію "Щаслива Україна" та Комуністичну партію України.

16:13 І ще про резонансну заборону пересування — роз'яснення від головнокомандувача.

15:57 Втрати рф складають до 115 тис. вбитими та пораненими. Такі оцінки навів радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк. «Армійські частини втратили 36 тисяч осіб, а приватні військові компанії – до 12 тисяч. Решта — поранені. Від військових частин, що захоплюють так звану ЛНР залишилося 25-35% живої сили», — заявив Подоляк.

15:34 Росія знов обстріляла Чернігівщину — територію поблизу с. Блешня (Семенівська громада). «Маємо 40 вибухів — прильотів (ймовірно стріляли з реактивних систем залпового вогню) та ще 10 ймовірно з артилерії», — зазначив голова ОВА В’ячеслав Чаус.

14:56 А тим часом російська Держдума ухвалила законопроєкт щодо забезпечення армії під час «операцій за кордоном». Він забороняє відмовлятися від держконтрактів та дозволяє скасовувати відпустки.

14:54 Кремлівський маріонетковий ватажок так званої «ДНР» Деніс Пушилін заявив, що військові підрозділи «ДНР» перекинуть на донецький напрямок, після захоплення Луганської області військами окупантів.

14:27 В окупованому Донецьку вибухнув склад боєприпасів, який російські загарбники розмістили у «Камаз центрі» у Київському районі міста.

14:01 Сьогодні зранку росіяни завдали ракетного удару по місту Шостка на Сумщині. Внаслідок атаки зруйноване підприємство та пошкоджено квартири мирних мешканців. Окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру Шостки, знищивши будівлю приватного підприємства та пошкодивши легкові автомобілі, що стояли на його території. Від вибухової хвилі постраждали більше 100 квартир у 24 будинках.

13:29 В Україні загинув ще один громадянин Франції, який воював на боці України проти російських військ. За інформацією RTL, 25 червня від отриманих поранень помер 20-річний Адрієн Д. Його поранили на Харківщині на початку червня під час обстрілу російською артилерією, під час якого загинув ще один французький боєць Вільфрід Блеріо.

12:10 У Запорізькій ОВА роз'яснили нашуміле положення про заборону зміни місця проживання для чоловіків призовного віку. З'ясувалося, що воно стосується лише заборони виїзжати на тимчасово непідконтрольні території. По території, підконтрольній українському уряду, війчьковозабов'язані можуть пересуватися без будь-яких обмежень.

11:12 Глави МЗС Фінляндії та Швеції підписали протоколи про вступ до НАТО.

10:40 У зв’язку з повномасштабним російським вторгненням щодо військовозобов'язаних громадян, крім заборони на виїзд за кордон, запроваджено також обмеження на переміщення країною. Відповідно до законодавства, виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації громадян, які перебувають на військовому обліку у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, дозволено лише за наявності спеціального дозволу. Про це повідомили у Запорізькій ОДА.

08:00 Зранку по Миколаєву окупанти завдали ракетних ударів. Про це повідомив у телеграм-каналі мер міста Олександр Сєнкевич. «На місцях вже працюють рятувальники, медики, аварійні бригади та комунальники. Більше інформації повідомлю вам пізніше», написав він.

07:40 Мер Слов'янська Вадим Лях закликав жителів евакуюватися, поки це можна зробити безпечно - місто вже стало прифронтовим. Наступною ціллю рф буде Слов’янськ, Краматорськ та Бахмут. ЗСУ тримають оборону, однак обстріли посилюються.

07:20 5 липня, росіяни обстріляли Дніпропетровську область. Про це повідомив голова місцевої ОВА Валентин Резніченко у Telegram. Зокрема, зранку окупанти випустили сім ракет по території області, шість з них — збили над Дніпром та Синельниківським районом. «У Дніпрі уламки збитої ракети спричинили загоряння. Рятувальники вогонь приборкали. Ніхто не постраждав», — йдеться в повідомленні. Ракета влучила у місто Покров у приватний  сектор. «Зруйновані кілька будинків, ще у кількох повибивало шибки. Від вибуху сталася пожежа. На місці працюють представники ДСНС та поліції. Попередньо, без постраждалих», — зазначив Резніченко.

07:05 На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на недопущенні просування підрозділів Сил оборони України. Здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Лупареве, Мирне, Шевченкове, Червона Долина, Кобзарці, Партизанське, Березнегувате, Тополине, Іванівка, Потьомкине, Князівка, Добрянка, Трудолюбівка та Осокорівка. Парою вертольотів Ка-52 завдав авіаударів поблизу Зарічного та Ольгиного. Про це повідомляє у зведенні Генштаб ЗСУ.

07:00 На Донецькому напрямку основні зусилля ворога спрямовані на встановленні контролю над територією Луганської області у межах адміністративних кордонів. Ворог вживає заходів з відновлення транспортної інфраструктури в тилових районах. Про це повідомляє у зведенні Генштаб ЗСУ.