Військовослужбовець ЗСУ

Сто тридцять четвертий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

18:55 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ.

  • На Сіверському напрямку противник, з метою демонстрації своєї присутності, обстріляв з артилерії райони Вовківки, Кіндратівки та Миропілля Сумської області. Окрім того, завдав авіаударів поблизу Есмані та Миропілля.
  • Наші воїни звели нанівець усі потуги ворога просунутись в напрямку Соснівки. Штурм відбито, а окупанти відійшли на раніше зайняті позиції.
  • Ворог здійснює вогневе ураження ствольною та реактивною артилерією районів населених пунктів Сулигівка, Червоне, Нікополь, Новопавлівка, Карнаухівка, Адамівка, Краснопілля, Богородичне, Мазанівка, Дібрівне та Долина. Біля останнього для ударів застосував штурмову та армійську авіацію.
  • На Краматорському напрямку ворог здійснив невдалі спроби штурмових дій в напрямках Григорівки та Верхньокамʼянського.
  • Зі ствольної та реактивної артилерії окупанти обстрілювали райони населених пунктів Маяки, Сіверськ, Серебрянка, Григорівка, Верхньокам’янске, Золотарівка та Званівка. Ворожий авіаудар зафіксовано в районі Серебрянки.
  • На Бахмутському напрямку українські воїни завдали ворогу втрат, коли той намагався покращити тактичне положення неподалік Вершини та Берестового. Противник у паніці відійшов.
  • Літаками штурмової авіації ворог завдав удару поблизу Камʼянського.
  • Заяви міністерства оборони рф про нібито загибель українських воїнів, які виконували зачистку та встановлювали Прапори України на острові Зміїний, не відповідають дійсності.
  • В акваторіях Чорного та Азовського морів противник утримує в готовності до застосування до шести носіїв високоточної зброї. Сумарна кількість крилатих ракет морського базування типу “Калібр” може складати до 40 одиниць.

18:31 Окупанти нанесли удари по одному з районів Харкова, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Попередньо  реактивними системами залпового вогню. Постраждали щонайменше три особи.

18:03 Російські окупанти арештували мера Куп’янська, що зрадив Україну, Геннадія Мацегору. Це підтвердив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Наприкінці лютого Мацегора повідомляв про підконтрольність міста російській армії. Мацегора перейшов на бік ворога в перші же дні війни та усіляко сприяв російським окупантам у Куп'янську. Забезпечував їх транспортом, житлом, пальним та їжею. І зараз, вочевидь, став їм уже непотрібний.

17:22 Є ймовірність, що російські окупанти спробують піти в наступ у напрямку Запоріжжя, щоб оточити підрозділи ЗСУ. Про це на брифінгу заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. «На Запорізькому та Новопавлівському напрямках, за даними ГУР МОУ, не виключається проведення противником наступальних дій у напрямку Запоріжжя та/або здійснення обходу у напрямку Велика Новоселівка-Покровське, очевидно, з метою оточення наших підрозділів», — сказала Маляр.

16:41 На Рівненщині слідом за Києвом і Одесою до кінця воєнного стану заборонили будь-яку піротехніку та рух транспорту без глушників.

16:17 Білорусь продовжила до 7 жовтня обмеження для польотів цивільної авіації на півдні країни, інформує Беларускі Гаюн. Це означає, що загроза ракетного обстрілу України з боку рб збережеться як мінімум ще три місяці.

15:42 Європарламент підтримав надання Україні макрофінансової допомоги в 1 млрд євро для невідкладних бюджетних потреб.

15:30 Росія облаштовується на білоруському аеродромі «Зябрівка». Там російські війська облаштують свою військову базу. Там уже знаходиться дивізіон «Іскандер-М» та дивізіон С-400.

15:04 Європейський парламент ухвалив рішення, згідно з яким українці, які втекли до країн ЄС від російської воєнної агресії і отримали статус тимчасового захисту, зможуть продовжувати користуватися українськими водійськими правами, не обмінюючи їх на права ЄС або здавати новий іспит на водіння в країні перебування, поки вони мають вказаний тимчасовий захист.

14:42 Борис Джонсон оголосив про відставку з посади прем'єр-міністра Великої Британії і лідера Консервативної партії. Очільник уряду залишає крісло через втрату довіри серед міністрів та чиновників. Політик закликав Британію стати лідером у Європі за рівнем підтримки України. Також він повідомив, що виконуватиме обов'язки голови партії та уряду, доки не буде обрано нового.

13:48

13:12 Туреччина відпустила російське судно «Жібек Жоли». Раніше за запитом України його затримали. МЗС стверджує, що на ньому перевозили викрадене зерно з окупованого Бердянська до турецького порту Карасу. Судно не розвантажили, однак ввечері 6 липня його відпустили з порту. Зараз МЗС України викликало посла Туреччини в Києві та просить провести розслідування.

12:30 Тимчасово виконувати обов'язки прем'єра після відставки Джонсона можуть доручити Терезі Мей (колишньому прем'єру Великобританії), стверджують джерела Daily Mail у Консервативній партії.

12:20 Монумент на честь 300-річчя так званого «возз'єднання» України з Росією, демонтований у Переяславі Київської області, передадуть на зберігання до Національного історико-культурного заповідника «Переяслав». Про це у Facebook написав Олександр Ткаченко, міністр культури.

11:36 Головне управління розвідки МО розповіло, що в Херсоні рашисти регулярно спалюють тіла своїх вбитих військових, аби приховати втрати. На околицях міста неодноразово помічено місця з великою кількістю обгорілих залишків людей. Ці тіла привозять вантажними автомобілями з місцевого СІЗО. Щоб приховати факти навмисного спалення тіл, представники окупаційної армії намагаються видати це за наслідки артилерійських обстрілів та подальших пожеж. На місці подій спочатку чувся потужний вибух, після цього виникала пожежа. Доступ службовців МНС для ліквідації пожежі забороняється.

11:11 Британські медіа пишуть, що сьогодні прем'єра Бориса Джонсона можуть відправити у відставку.

11:00 Окупанти посилюють режим у Маріуполі, зокрема, по центральним вулицям знову влаштовано блок-пости. Повторно здійснюються вибіркові допити, перевірка по спискам та фіксація IMEI телефонів. Про це розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. 

10:40 У Переяславі під Києвом знесли пам'ятник 300-річчю об'єднання України та росії.

Демонтаж монумента

10:10 Український прапор таки повернувся на о. Зміїний. Про це розповів журналіст Юрій Бутусов.

09:40 Кремль вперше з повномасштабного вторгнення 24 лютого не публікував 6 липня жодних заяв щодо війни в Україні. Ймовірно, російські війська вирішили взяти на фронті оперативну паузу для поповнення резервів.

09:00 Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що не можна дозволити Росії використати зустріч глав МЗС країн Великої двадцятки (G20) в Індонезії у власних цілях.

08:00 Мерія Маріуполя показала ціни на найнеобхідніші товари в магазинах окупованого Маріуполя. Цікаво, що в окупованому місті курс гривні до російського рубля занижено у два рази.

07:40 На світанку 7 липня російські загарбники завдали ракетних ударів по Одеській області та острову Зміїний.

07:20 Росіяни проводять ротацію із залученням місцевого населення в Луганській області. Про це повідомив голова Луганської військової обласної адміністрації Сергій Гайдай.

07:00 На Слов’янському напрямку противник намагається вести штурмові дії. Обстріляв із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Долина, Курулька, Мазанівка, Богородичне, Адамівка та Чепіль. Про це йдеться у повідомлені Генштаба ЗСУ.