Сімдесят четвертий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

00:00 На Донецькому і Луганському напрямках бійці угруповання Об'єднаних сил за добу відбили 6 атак ворога, а також знищили 20 танків і 28 одиниць бронетехніки росіян. Про це повідомляє угруповання Об'єднаних сил.

23:40 Канада надасть додаткову військову допомогу Україні у розмірі $38,7 млн, заявив прем'єр Джастін Трюдо. Також в Оттаві повідомили, що Канада вводить санкції проти 40 фізосіб з Росії, включаючи бізнесменів та осіб, пов'язаних з оборонним сектором, та п'яти російських організацій за «непряму чи пряму підтримку» російських військових.

22:55 Внаслідок ракетних ударів росіян по Одеській області сьогодні поранено дівчину, пошкоджено цивільні об’єкти та об’єкти інфраструктури, 6 населених пунктів лишилися без електропостачання.

22:50 Десять автобусів із Маріуполя сьогодні дісталися підконтрольної Україні території. У них 173 особи — як із міста, так і з заводу «Азовсталь».

22:45 Під час останньої евакуації з території заводу «Азовсталь» окупанти розлучили жінку і її маленьку 4-річну доньку Алісу. Матір залишилася в фільтраційному таборі на території так званої «ДНР». До місця призначення в Запоріжжі доїхала лише дитина, місце знаходження матері наразі невідоме. Про це повідомляють у полку «Азов».

22:43 Американські дипломати відвідали посольство у Києві, у Держдепі розраховують відновити роботу дипмісії у найближчі тижні.

21:40 Максим Марченко, очільник Одеської ОВА розповів про наслідки обстрілу житлових районів, постраждалих та пошкоджену ракетами підстанцію.

21:35 Володимир Зеленський, президент України, заявив, що наразі розблокувати Маріуполь військовим шляхом неможливо.

20:40 На період дії подовженої комендантської години в добу 9 травня тимчасово скасовано приміські поїзди та поїзди далекого сполучення, які курсують до Одеси та зворотно. Протягом дії комендантської години в місті буде зачинений залізничний вокзал станції Одеса-Головна. Також з 19:00 8 травня до 5:00 10 травня тимчасово скасовано приміські поїзди, які курсують до Запоріжжя та зворотно.

20:00 США оголосили нові санкції проти РФ. Вони стосуються росЗМІ, фінансових послуг і енергоресурсів.

19:50 Вашингтон має намір продовжити передачу розвідувальної інформації українським військовим. Томас-Грінфілд заявила, що дані надаються для того, щоб службовці могли «оборонятися від російської агресії, а також зайняти вигіднішу позицію за столом переговорів з російською стороною». При цьому Вашингтон надає Києву повне право самостійно приймати рішення про те, як розпоряджатися розвідданими. Про це заявила постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд в ефірі телеканалу CNN. Нагадаємо, днями в США відбувся витік даних, під час якого американські військові розповіли журналістам, що передають ЗСУ дані щодо місцеположення розташування російських військ. Зокрема, саме завдяки американським даним, потопили флагмана Черноморського флоту.

19:30 Росіяни прицільним вогнем знищили Георгієвський скит Свято-Успенської Святогірської лаври УПЦ МП, головної православної святині Донбасу. 

19:25 Росіяни знову обстріляли нафтопереробний завод у Лисичанську. Горять виробничі потужності заводу, а саме установка з отримання сірки та станція змішування речовин. Площа пожежі 360 кв.м., є загроза вибуху сусідньої групи резервуарів. Окупанти не дали змоги рятувальникам загасити вогонь артилерійськими обстрілами. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.
Пожежа на Лисичанському НПЗ

18:50 YouTube видалив близько 20 відеозаписів за участю Рогозіна з каналу «Роскосмос Медіа», повідомили у держкорпорації.

18:30 Сьогодні основні зусилля ворог зосереджував на знищенні аеродромної інфраструктури з метою унеможливлення дій нашої авіації, у тому числі БпЛА «Байрактар». Також ворог наростив інтенсивність застосування оперативно-тактичної авіації над акваторією північно-західної частини Чорного моря. Про це йдеться у повідомлені Генштабу ЗСУ.

17:53 У Херсонській області окупаційна адміністрація закликала мешканців не платити за комунальні послуги, щоб гроші не надходили в українські банки.

17:46 На запорізькому напрямку рашисти спалили один із своїх же підрозділів, застосувавши тяжку вогнеметну систему «Солнцепек».  

17:30 Київ відвідав президент Стортингу (парламенту) Норвегії Масуд Гарахані. Він у Києві зустрівся з Володимиром Зеленським.

17:25 У той самий час Джастін Трюдо, прем'єр Канади, відвідав Ірпінь.

17:00 Ужгород відвідала Джилл Байден, дружина президента США. Там вона зустрілася з з українською першою леді Оленою Зеленською та переселенцями з гарячих точок.

Джилл Байден

16:55 На харківському напрямку ЗСУ найближчими тижнями можуть просунутися до кордону з РФ, вважають в Інституті США з вивчення війни.

16:20 Ердоган сьогодні розмовляв з путіним. Завтра він обговорюватиме з Кабміном посередницькі зусилля Туреччини щодо припинення війни.

16:10 ГУР МО України виклав чергову порцію переговорів російських військовослужбовців з їхніми рідними. Солдати говорять, що війна в Україні гірша за чеченську і жаліються, що не знають, чи повернуться додому. А родичі у росії бояться початку ядерної війни.

14:21 Уряд Португалії схвалив передачу Україні бронетранспортерів M113А на прохання Пентагону. Про це повідомляє Nascer do SOL з посиланням на джерело в міноборони країни. За його словами, Португалія надасть Україні 15 гусеничних танків M113 виробництва США.

13:45 Зранку 8 травня внаслідок обстрілів російськими окупантами Лисичанська та Сєвєродонецька обірвані потужні лінії електропередачі. Це призвело до знеструмлення міст.

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Зранку російська армія відкрила вогонь по Лисичанську. Застосована артилерія, нанесені авіаудари. Про кількість руйнувань житлового фонду буде повідомлено окремо. Однак знов маємо руйнування об’єктів критичної інфраструктури — обірвані потужні лінії електропередачі напругою 200 кВ. Як наслідок, зникло світло спочатку в Лисичанську, а потім і в Сєвєродонецьку. Як тільки безпекова ситуація буде дозволяти, аварійні бригади вирушать на обстеження», — написав Гайдай.

13:16 Уряд Португалії схвалив передачу Україні 15 бронетранспортерів M113A, куплених у США. Бронемашини, розміщені в Санта-Маргариді, попросив відправити Києву Пентагон.

12:52 З початку війни в Україні загинули 10 лікарів, ще 40 отримали поранення, розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. 40 лікарень повністю зруйновано, близько 500 пошкоджено і там не можна надавати медичну допомогу, додав міністр.

12:12 Каннський кінофестиваль відмовив російським журналістам в акредитації. Організатори міжнародного кінофестивалю в Каннах офіційно відмовилися приймати кіножурналістів із росії на тлі ситуації з Україною.

12:09 Російські загарбники займаються рекетом на Херсонщині. А у «вільний від роботи час» — сильно пиячать, після чого влаштовують між собою перестрілки та «поножовщину». Про це йдеться у нових телефонних розмовах рашистів, які вдалося перехопити СБУ.

11:42 

11:21 Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна заявляє, що кількість громадян, на яких спрямована політика відомства, після війни може збільшитися вчетверо, з 1,2 млн до 5 млн осіб.

11:15 Втрати противника станом на 8 травня

Втрати росії у війні: 8 квітня

10:58 116 разів протягом минулої доби піротехніки ДСНС залучалися на розмінування. Знешкоджено 1028 вибухонебезпечних предметів, обстежено територію площею 225 га.

10:40 Глава німецького Бундестагу Бербель Бас прибула до Києва. Вона візьме участь у пам'ятних заходах, присвячених закінченню Другої світової війни в Європі.

10:35 Труднощі з командуванням і керуванням, а також погані показники росіян на передовій змусили командирів приїхати на поле бою, які, ймовірно, взяли на себе особисте керівництво операціями. Однак попри це помилкові рішення продовжують підривати прогрес росії. Повідомляють у британській розвідці.
 

09:53 Ранок неділі варто починати з відео, де палає російська техніка. Ці відео ви знайдете за посиалннями тут і тут.

09:33 Нове звернення Володимира Зеленського.

09:27 Виїзд із Запоріжжя тимчасово обмежать через велику чергу машин до нього. Евакуаційні коридори в напрямку міста працюватимуть лише на в'їзд.

09:24 Мер Львова Андрій Садовий заспокоїв містян та зазначив, що їхати з міста 8 та 9 травня немає сенсу.

«Нікуди з міста їхати не треба. Не витрачайте пальне. Краще подбайте про укриття на випадок тривоги. Прямо після того, як прочитали цей текст. Підіть і перевірте, чи доступне ваше укриття. Якщо воно закрите, то всіма можливими методами, включаючи дзвінок в поліцію, забезпечте собі укриття», — написав він.

Таке повідомлення мер написав через панічні повідомлення, які ширяться у соцмережах про можливий масштабний удар по місту — від крилатих ракет, до удару ядерною зброєю 8 та 9 травня.

08:57 Станом на ранок 8 травня 2022 року понад 638 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії рф. При цьому за офіційними даними 225 дітей загинуло та більше 413 поранено. Повідомляють у Офісі Генпрокурора.

08:33 Від авіаудару по школі в Білогорівці, попередньо, загинули 60 осіб. Повідомляє Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА. О 16:37 7 травня в Білогорівці внаслідок російського авіаудару виникли пожежі в будівлі школи на площі близько 300 м кв. та в Будинку культури.

Пожежу ліквідовували майже чотири години, потім проведено розбирання завалів та, на жаль, знайдені тіла двох загиблих. Евакуйовані з-під завалів 30 осіб, семеро з яких поранені. Скоріш за все, усі 60 осіб, що залишалися під уламками будівель, загинули.

08:12 На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито дев’ять атак ворога, знищено дев’ятнадцять танків, двадцять одиниць бойової броньованої техніки, чотири спеціальних броньованих автомобілі, шість автомобілів та одну одиницю спеціальної інженерної техніки противника. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.