Сімдесят п'ятий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

23:18

23:12 В Одесі палає торгівельний центр.

23:07 На території «Азовсталі» у Маріуполі досі перебуває більше сотні цивільних осіб. Про це заявив Павло Кириленко, голова Донецької ОВА. Раніше йшлося, що усіх цивільних евакуювали.

22:41 Іде ракетна атака по Одесі.

22:22 Президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз та захист демократії в Україні. За прискореною процедурою Україна отримає потужну військову та гуманітарну допомогу від США.

21:58 Сьогодні за Сході ЗСУ відбили 8 атак росіян, а також знищили до 250 загарбників, 13 танків, 10 БМП, один БТР, одну ББМ, один САУ, два міномети, шість АТТ і один безпілотник.

21:24 Деталі обстрілів Одещини: росіяни випустили три ракети типу «Кинджал» по області з літака стратегічної авіації Ту-22.  Зафіксовано влучання в об'єкти туристичної інфраструктури. Зруйновано 5 будівель. Двоє осіб дістали травми.

21:01 Митрополит УПЦ МП Онуфрій попросив президента рф володимира путіна застосувати до українських захисників Маріуполя, які заблоковані на «Азовсталі», процедуру екстракшн.

«Сподіваємося, що ви по-християнськи погодитеся на процедуру extraction для українського гарнізону в Маріуполі, і дасте можливість громадянським особам, поліцейським, прикордонникам і військовим, які перебувають в оточенні, вийти на контрольовану Україною територію або на територію третіх країн. Багато країн вважають за честь взяти посередництво у цій операції. Прошу вас вибрати будь-яку з них в ім'я воскреслого Христа», — йдеться у зверненні.

20:44 Ворог обстріляв Одеську область. «Наші хлопці добре працюють з ППО. Росіяни починають інтенсивно проводити повітряну розвідку», — повідомив Сергій Братчук, речник ОВА.

20:43 На російському блокпості у Василівці третій день не пропускають людей на автівках, які евакуювалися з Мелітополя. А ті автівки, що їхали через Оріхів, потрапили під обстріл — повідомив міський голова Іван Федоров.

20:25 Під час обстрілу військами рф Зеленодольської громади на Дніпропетровщині касетні снаряди впали у водосховище і можуть загрожувати безпеці рибалок.

20:09 Щодня Україна втрачає $170 млн через заблоковані морські порти, при цьому всередині країни заблоковано 90 млн тонн аграрної продукції. Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль у ході робочої поїздки з президентом Єврокомісії Шарлем Мішелем.

19:53 З Херсона виїхала половина населення. Про це розповів голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута.

«За попередніми підрахунками, з березня лише з Херсона виїхало близько 45% людей, з області — кожен п’ятий. Це катастрофічна цифра», — сказав Лагута.

19:24 На тлі дефіциту бензину через військове вторгнення росії уряд Польщі допоможе доставляти паливо в Україну. У розробці наразі перебувають два маршрути поставок. Деталі — тут.

19:01

18:46 Росія вистріляла по Україні приблизно половину наявних ракет, але ще має потужності і певний запас комплектуючих, щоб виготовляти нові. Про це кажуть в Міноборони.

18:44 Оперативна інформація від генштабу ЗСУ.

  • На Ізюмському напрямку триває поповнення запасів матеріально-технічних засобів, підготовка підрозділів для проведення подальших наступальних дій на напрямках Ізюм  Барвінкове та Ізюм  Словʼянськ. Противник веде повітряну розвідку.
  • На Сєвєродонецькому напрямку триває бій за Рубіжне. Противник намагається покращити тактичне положення, оволодіти містом та створити сприятливі умови для подальшого розвитку наступальних дій в напрямках населених пунктів Лиман та Сєвєродонецьк. Здійснив невдалу спробу штурму населеного пункту Воєводівка. Успіху не мав. Відійшов на раніше зайняті позиції.
  • На Лиманському напрямку намагається з боєм просунутися в районах населених пунктів Олександрівка та Шандриголове.
  • На Бахмутському напрямку безуспішно вів бойові дії в районі населеного пункту Тошківка.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках визначені підрозділи противника проводять перегрупування військ з метою підготовки до подальших активних дій. Очікується нарощування зазначеного угруповання за рахунок підрозділів, що виконували завдання в районі міста Маріуполь.
  • На Південнобузькому та Таврійському напрямках противник проводить перегрупування наявних підрозділів з метою покращення тактичного положення своїх військ. Нарощує системи вогневого ураження та протиповітряної оборони, вдосконалює інженерне обладнання позицій. Для недопущення перекидання підрозділів Сил оборони України на інші напрямки, їх сковування, проводить демонстративні дії.
  • Практично уздовж усієї лінії зіткнення противник продовжує застосовувати усі наявні засоби артилерії та авіацію для обстрілів позицій наших військ, руйнування цивільної та військової інфраструктури. В місті Маріуполь, незважаючи на оголошений «режим тиші», відновив обстріли та штурмові дії заводу «Азовсталь».

18:02 У Міністерстві оборони заявляють, що російські окупанти стягнули додаткові підрозділи артилерії на північ Кримського півострова для майбутніх боїв за Херсонщину.

17:46  Пекло на «Азовсталі» продовжується — сьогодні росіяни зосередились на підриві моста, по якому йшла евакуація, намагаючись максимально відрізати наших захисників від можливості виходу, — радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

17:13 Через фільтраційні табори на тимчасово окупованих територіях пройшли вже понад 1,185 млн українських громадян, їх насильницьки депортували до рф. Про це розповіла уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова.

17:09 Путін — про військову операцію в Україні: «Якби був хоч один шанс вирішити цю проблему іншими, мирними засобами, ми, звичайно, цей шанс використали б. Але нам цього шансу не лишили, не дали просто. Іншого вибору просто не було. Хлопці воюють мужньо, героїчно, професійно. Усі намічені плани виконуються. Результату буде досягнуто. Щодо цього немає жодних сумнівів!».

17:04 Міський голова Ірпеня Олександр Маркушин повідомив, що сапери поверхнево опрацювали всю територію міста.

16:36 Проти українських захисників на «Азовсталі» готуються 11 травня застосувати хімічну зброю. Про це заявив Олександр Лашин, депутат міської ради. Він посилається на власні джерела.

«Мені стало відомо — вийшли люди з Маріуполя на контакт — що 11-го числа готують велику хімічну атаку на «Азовсталь». У Маріуполі попереджають місцевих мешканців, аби із завтрашнього дня вони не виходили на вулиці: наших хлопців, наших героїв хочуть викурити з «Азовсталі» — у них нічого не виходить, і вони ось хочуть застосувати такі геноцидні" речі, як хімічна зброя. Дже потужна», — каже Лашин.

16:28 Президент Європейської ради Шарль Мішель приїхав в Одесу з візитом, відсвяткувати день Європи та виразити підтримку ЄС... Ну і ще раз подарувати українцям трохи позитиву спільною фотографією з нашим прем’єром Денисем Шмигалем.

15:58 Біля селища Макарів на Київщині знайшли тіла ще трьох цивільних, вбитих російськими військовими. Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора. Загиблих знайшли на узбіччі автодороги. За даними слідства, окупанти вбили трьох чоловіків пострілами в голову. Досудове розслідування триває. 

15:40 Миколаївські десантники знищили російський бронеавтомобіль «Тигр» разом з екіпажем. Повідомляє Генштаб ЗСУ.

15:21 Правоохоронці викрили канал переправлення чоловіків за кордон під час воєнного стану. Про це повідомляє Національна поліція України у Facebook. Зазначають, що злочинець забезпечував чоловіків призовного віку пакетом підробних документів. Згідно з ними, чоловіки могли виїжджати за межі України. За це «шахрай-бізнесмен» брав з охочих виїхати $7 тис.

15:08 Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що у промові на параді в москві путін продемонстрував «легкий блиск розпачу». За його словами, звинувачення кремлівського диктатора про те, що НАТО нібито збиралося оточити росію, є безпідставними.

14:49 Рашисти продовжують використовувати Крим як військову базу для наступу та обстрілу материкової частини України. В селі Філатовка Красноперекопського району помічено скупчення російської військової техніки, серед якої зенітні та ракетні комплекси. Їі кількість значно збільшилася за останні дні. Використання півострова Крим та акваторії Чорного та Азовського морів як військової бази для нанесення нищивних ударів по мирним містам України та по цивільному населенню стало ганебною практикою окупантів. Як останній приклад — нанесення удару 4 ракетами типу «Онікс» з комплексу «Бастіон» по Одеській області. Розповіла Людмила Денісова, уповноважена Верховної ради України з прав людини.

13:54 Російські окупанти, яких мобілізувати у квітні, вже потрапили у полон і дають свідчення. Їм обіцяли великі гроші і відносно спокійні завдання: розбирати завали та впорядковувати вулиці в так званих «Л/ДНР», переносити і вантажити убитих та поранених, а також чергувати на блокпостах.

13:06 У Варшаві напали на російського посла — облили червоною фарбою, коли він спробував покласти вінок на цвинтарі радянських воїнів, повідомляють росЗМІ.

12:54 В окупованому Херсоні рашисти намагаються навести «російський порядок», спрямований на підтримання окупаційного режиму. Від голів ОСББ мікрорайонів «Таврійський» та «Житлоселище» вимагаються списки порожніх квартир. В них планується розміщення російських військовослужбовців та співробітників спецслужб. Також збільшується кількість блокпостів та пересувних патрулів. Розповідають в українській розвідці. 

12:29 Сьогодні о 21:45 за київським часом президент США Джо Байден затвердить Закон S. 3522 про ленд-ліз та захист демократії в Україні.

11:54 У Мінську теж почався парад перемоги. Самопроголошений президент Білорусі у своїй промові згадав Україну.

«У найстрашнішому сні неможливо було уявити, що в цій братській нам країні, яка дивом вижила під чоботом фашистських окупантів, нацизм знову підніме голову», — сказав лукашенко.

11:45 Сьогодні, 9 травня, окупанти вдарили по Одещині чотирма ракетами типу «Онікс» з комплексу «Бастіон» в окупованому Криму.

Про це повідомляє «Суспільне Одеса» з посиланням на оперативне командування «Південь».

«Ворог продовжує нищити об'єкти інфраструктури області та здійснювати психологічний тиск на цивільне населення. Дуже висока ймовірність продовження ракетних атак по регіону», — йдеться в повідомленні ОК. Внаслідок удару серед цивільних ніхто не постраждав.

11:20 путін вшанував пам'ять загиблих біля Могили Невідомого солдата.

путін вшанував пам'ять загиблих

11:05 Про що путін говорив на параді 9 травня читайте за посиланням.

09:42 Втрати окупантів станом на 9 травня.
Втрати росії у війні 9 травня

09:10 

09:03 Чоловікам не планують дозволяти виїзд за кордон, поки триває війна з росією. Це рішення залежить від позиції військових. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю РБК-Україна.

08:46 Станом на ранок 9 травня 2022 року понад 641 дитина постраждала в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. При цьому за офіційними даними 226 дітей загинуло та більше 415 поранено. 

08:33 У День памяті та примирення й напередодні Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у столиці підсвітили кольорами державного прапора монумент «Батьківщина-мати». Повідомляють у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

«Батьківщину-мати» підсвітили синьо жовтими кольорами

08:15 На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу успішно відбито шість атак ворога, знищено 20 танків, одну артилерійську систему, 28 одиниць бойової броньованої техніки, один спеціальний броньований автомобіль та 5 одиниць автомобільної техніки противника. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.