Кадр из фильма про супергероев

7 жовтня в український прокат виходить фільм «Веном 2». Продовження історії про журналіста Едді Брока, тіло і розум якого захопив інопланетний паразит. Злиття Едді з паразитом породжує симбіота — Венома. У коміксах цей герой — одвічний ворог Людини-Павука.

«Веном» —  фільм, повністю присвячений пригодам негативного персонажа. Судячи з реакції глядачів (у США стрічка за перший вікенд зібрала $128 млн, що є найкращим стартом фільму у постковідну еру), вони в захваті від пригод негідника.

Chas News пропонує згадати, в яких фільмах глядач спостерігає за розвитком історії негативних персонажів.

«Джокер» (Joker)

Дата виходу: 3 жовтня 2019 року

Жанр: драма, психологічний трилер

Режисер: Тодд Філліпс

У головних ролях: Хоакін Фенікс, Роберт Де Ніро, Зазі Бітц

Джокер —  один з найяскравіших, у всіх сенсах цього слова, лиходіїв поп-культури. Затьмарити його можуть лише Волан-де-Морт або Дарт Вейдер. Але це справа смаку.

Джокер

Персонаж коміксів DC, злодій у гримі клоуна, підриває громадський порядок, вдаючись при цьому до насильницьких і терористичних методів. Його маніакальна харизма тримає всіх у страху, а глядачі намагаються передбачити його наступний крок. Це одні з багатьох причин фанатської любові до його образу.

Стрічка Філліпса — перший в історії кінематографу випадок, коли фільм з рейтингом R зміг зібрати касу в $1 млрд.

Серйозний, похмурий тон оповідання, не властивий фільмам, знятим за коміксами (не рахуючи ноланівської трилогії про Бетмена), швидше відсилає до «Таксиста» Скорсезе, ніж до чергового супергеройського кіно.

Використовуючи образ Джокера, режисер намагається говорити з глядачем про проблеми, з якими стикається сучасне суспільство. Корумпованість влади, соціальна нерівність, більш конкретно — відсутність доступної медицини для деяких верств суспільства. У підсумку, Філліпс по-новому поглянув  на жанр супергероїки, де все навколо не обов'язково рясніє яскравими фарбами, а реалізм цілком сумісний з коміксами.

«Загін самогубців: Місія навиліт» (The Suicide Squad)

Дата виходу: 5 серпня 2021 року

Жанр: комедія, бойовик, супергероїка

Режисер: Джеймс Ганн

У головних ролях: Ідріс Ельба, Марго Роббі, Юель Кіннаман, Джон Сіна

Компанія Warner Brothers навряд чи може похвалитися високими рейтингами своїх фільмів про супергероїв, та й про суперлиходія теж. «Загін самогубців» 2016 року зібрав чи не найгірші оцінки як критиків, так і глядачів.

Загін самогубців

Однак з появою режисера Джеймса Ганна все заграло новими барвами. Він створив справжній літній блокбастер, з якого прибрали увесь можливий пафос, властивий фільмам про суперлюдей.

У центрі історії — група вбивць, які мають врятувати світ. Але замість серйозних кілерів та пишномовних діалогів ми бачимо і чуємо ледачих, боягузливих та подекуди дурних персонажів, які протягом всієї стрічки сваряться між собою. 

Та навіть попри це майже кожен глядач починає співпереживати екранним героям.

«Брайтбьорн» (Brightburn)

Дата виходу: 23 травня 2019 року

Жанр: наукова фантастика, супергероїка, жахи

Режисер: Девід Яровескі

У головних ролях: Елізабет Бенкс, Девід Денман, Джексон А. Данн

Більшості знайома історія Супермена. Інопланетянин, який ще дитиною потрапив на нашу планету, вихований звичайною сім'єю з Землі, став захисником людства. Все просто і зрозуміло. А ось фільм «Брайтбьорн»  —  це альтернативна історія, яка дає відповідь на питання «Що, якби Супермен став суперлиходієм?». До того ж все це відбувається у жанрі хорору.

Брайтбьорн

Головний герой, Брендан, так само, як і Супермен, потрапляє на Землю, до звичайної сім'ї, проте у свої 12 років починає усвідомлювати, що його силам немає меж. А значить, навряд чи хтось зможе його зупинити.

Моментами картина по-справжньому лякає, адже режисер вміло вплітає елементи хорору в розповідь про новоспеченого суперзлодія.

«Будинок, який побудував Джек» (The House That Jack Built)

Дата виходу: 6 грудня 2018 року

Жанр: жахи, психологічний трилер

Режисер: Ларс фон Трієр

У головних ролях: Метт Діллон, Ума Турман, Бруно Ганц

Фільм вражає своєю жорстокістю: він показує кілька епізодів з життя інженера — серійного вбивці, одержимого ідеєю створення ідеального будинку, матеріалом для якого стануть людські тіла.

Будинок, який побудував Джек

Звичайно, глядача важко здивувати насильством на екрані. Тут тобі і Тарантіно, який показує це весело і бадьоро, Гай Річі, який не виділяє насильство на екрані, а співвідносить з повсякденним життям його персонажів, ну або Девід Фінчер, який через насильство демонструє найтемніші куточки людської природи.

Однак коли ми говоримо про режисера фільму «Будинок, який побудував Джек», – Ларса фон Трієра, все трохи складніше. Вибір персонажа серійного вбивці не випадковий. За допомогою свого героя (точніше, лиходія) Трієр робить відсилання до самого себе. Згідно з фільмом, в уявленні Джека вбивство — це форма мистецтва.

Він задається питанням: чи може існувати жорстоке мистецтво? Чи можна судити про творця за його творінням?

Ларс фон Трієр, відомий своїми жорстокими стрічками, через «призму Джека» задається питанням:  чи можуть існувати його творіння у сучасному кінематографі?

Безумовно, «Будинок, який побудував Джек» припаде до душі далеко не всім, деякі сцени можуть шокувати, але картина настільки самобутня, що режисеру можна пробачити часом надмірну жорстокість.

«Стрінгер» (Nightcrawler)

Дата виходу: 23 жовтня 2014 року

Жанр: трилер, кримінальний фільм, драма

Режисер: Ден Ґілрой

У головних ролях: Джейк Джилленхол, Різ Ахмед, Рене Руссо

Непомічений, але безумовно вартий уваги фільм Дена Ґілроя. Головний герой Лу Блум — дрібний злодюжка, що постійно шукає способи легкого заробітку. Волею випадку він знаходить для себе нове покликання та стає позаштатним репортером, який знімає ексклюзивні сюжети і продає їх різним телеканалам.

Джейк Джилленхол

Ця діяльність буквально захоплює сутність Блума. З часом він розуміє: заради хорошого кадру можна піти багато на що. Герой готовий не просто шукати, а й влаштовувати нещасні випадки для більш напруженого сюжету. Чому нам так цікаво спостерігати за цим персонажем?

Він жахає своєю прагматичністю, і з кожним його кроком все складніше вірити в хепі-енд. Крім захоплюючого репортажу, ми отримуємо ще й гострий коментар щодо експлуатації у ЗМІ теми насильства і жорстокості заради кількості переглядів і цитувань.

Він знову тут? П’ять фільмів, в яких іронізують над Гітлером та знущаються з нього
Скільки світові бренди платять за зйомки у фільмах про Джеймса Бонда
Пісня за піснею. П’ять фільмів про музичні конкурси