Бриджит Бринк

Новим послом США в Україні має стати Бріджит Брінк. Таку інформацію повідомив американський телеканал CBS News.

Україна, за його даними, готує офіційні документи для Держдепартаменту США, і тільки-но їх отримають, адміністрація Джо Байдена має повідомити про це Конгрес. Офіційно Держдеп не підтвердив інформацію щодо кандидатури Брінк.

«Я зараз не можу підтвердити це. Як ви знаєте, номінації висуває Білий дім», — сказав речник Нед Прайс. Водночас він відзначив, що оголосити кандидатуру посла можуть найближчим часом.  

Від початку військової ескалації на українському кордоні західні ЗМІ неодноразово подавали сенсаційні повідомлення, які потім не мали жодного підтвердження. Наприклад, дату вторгнення РФ чи карти ймовірних наступів.

Прізвище Брінк вже звучало в контексті призначення нового посла США в Україні. В грудні 2021 року авторитетне американське видання Foreign Policy з посиланням на власні джерела повідомляло, що її кандидатуру обрав президент Джо Байден.

Хто ж така пані Бріджит Брінк?

У Братиславу через Тбілісі

Бріджит Брінк є кадровим американським дипломатом з відмінним знанням Європи та пострадянських країн. Кар'єру розпочала консульським політичним співробітником в посольстві США в Белграді, згодом працювала референтом з Кіпру, а до 2004 року — спеціальним помічником заступника секретаря Держдепу США з політичних питань у Європі. Держсекретарем в той час був Колін Павелл. З 2005 по 2008 роки Брінк обіймала посаду політично-економічного керівника у Тбілісі. На цей час припали роки першого президентського терміну Михеїла Саакашвілі. Грузія декларувала процес європейської інтеграції та вступу до НАТО. А президент США Джордж Буш-молодший підтримав позицію Саакашвілі щодо відновлення територіальної цілісності Грузії. Згодом російська пропаганда створила легенду, що Буш підтримав рішення Саакашвілі про початок війни в Південній Осетії.  

Після перемоги на президентських виборах Барака Обами Брінк працювала заступником директора у справах Південної Європи у Держдепі США. Пізніше — у президентській Раді національної безпеки, де координувала зовнішню політику США та інтереси у відносинах з Туреччиною, Грецією, Кіпром, Грузією, Азербайджаном та Вірменією.

У 2011-му Брінк повернулася до Грузії як заступник голови місії посольства США у Тбілісі, з 2014 по серпень 2015 року — була на аналогічній посаді в Узбекистані.

Наступні три роки дипломат працювала заступником помічника держсекретаря в Бюро європейських та євразійських справ.

У 2018 році Брінк розглядали кандидатом на місце посла США в Грузії, проте, за інформацією Foreign Policy, офіційний Тбілісі відмовився приймати агреман.

За даними видання, причиною нібито стало втручання дипломата у внутрішню політику та особиста прихильність до Саакашвілі. В той час Міхо вже позбавили громадянства України та депортували звідси. Водночас суд у Тбілісі засудив експрезидента Грузії до трьох років позбавлення волі за зловживання службовим становищем. Видання припускає, що відмова могла статися через проросійські настрої тодішнього політичного керівництва Грузії.

У травні 2019 року Бріджит Брінк очолила посольство США у Словаччині. Саме в цей час американського посла в Україні Марі Йованович відкликали до Вашингтона. За офіційною інформацією, Йованович нібито мали замінити через тривалий час перебування на посаді, адже її призначив ще президент Обама в 2016 році.  Але після звільнення посла особистий адвокат президента Дональда Трампа Руді Джуліані повідомив, що дипломат надавала українській владі недостовірну інформацію. Юрій Луценко, на той час генеральний прокурор України, розповів про «списки недоторканних осіб», яких не можна переслідувати. Цей список начебто передала особисто Йованович після свого призначення. Посольство США в Україні та Держдеп слова Луценка спростували.

Холостий постріл

Після від'їзду Йованович США в Україні представляють тимчасові повірені. В 2020 році Україна майже отримала нового посла — президент Трамп номінував на цю посаду генерал-лейтенанта у відставці Кіта Дейтона. Наприкінці року комітет із закордонних справ Сенату США одностайно підтримав його кандидатуру. З огляду на його досвід оперативної та розвідувальної роботи політичні аналітики прогнозували, що головним вектором взаємовідносин з США стане безпекове та військове співробітництво.

Дейтон ще в 2018 році на запрошення Пентагону виступив радником з питань оборонної реформи та сектору безпеки в Україні. Проте в січні 2021 року Сенат повернув подання на призначення Дейтона у Білий дім без розгляду. Як повідомляли американські ЗМІ, причиною стала зміна адміністрації після перемоги на виборах Байдена. Оскільки Дейтон не є кадровим дипломатом, йому довелося піти разом з командою Трампа. Тоді ж Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України, заявив, що адміністрація Байдена шукає іншого кандидата на посаду посла.

До початку загострення ситуації на українському кордоні, викликаного ймовірним військовим вторгненням РФ, в кулуарах обговорювали повернення до України Марі Йованович. Мовляв, адміністрація Байдена зацікавлена у відновленні і посиленні антикорупційної інфраструктури, робота якої почала давати збої. Саме на важливості боротьби з корупцією наголошував держсекретар Ентоні Блінкен під час першого візиту в Україну у 2021 році.

Проте на кінець року акцент співробітництва суттєво змістився. Через загрозу Кремля розпочати війну в Європі у Вашингтоні вирішили підтримати Україну саме в питанні обороноздатності. Цьогоріч на військову допомогу виділили $300 млн. Україна приймає військово-транспортні літаки з озброєнням, загалом їх має бути понад 40. З огляду на це призначення посла США є не тільки чинником для двосторонніх відносин.

«Ніщо не замінить посла, який є особистим представником президента і може говорити з владою від імені адміністрації США. Тут я би попросив українських друзів трохи запастися терпінням», — це слова Курта Волкера, колишнього спецпредставника США по Україні. Він це говорив ще у березні 2021 року.

Призначення посла має стати сигналом, що непорозумінь між президентами Джо Байденом та Володимиром Зеленським, про які писали західні ЗМІ, немає. А також частково розрядити напругу після повідомлень про евакуацію дипломатичного корпусу США та їхніх сімей з України.

«Путін не хоче нічого іншого, окрім України. Його неможливо умиротворити»