ріші сунак

Новим прем’єр-міністром Великої Британії після відставки Ліз Трасс став 42-річний Ріші Сунак.

Колишній міністр фінансів був фаворитом нових прем’єрських перегонів, а у понеділок, 24 жовтня 2022 року, залишився безальтернативним кандидатом після того, як Пенні Мордонт слідом за Борисом Джонсоном відмовилась від участі у виборах лідера Консервативної партії.

Сhas News докладніше розповідає про походження, скандали і погляди нового лідера британців.

Ріші Сунак — батьки-іммігранти і дружина-мільйонерша

Ріші Сунак народився у 1980 році у Великій Британії, у Саутгемптоні. Його батьки приїхали в Англію зі Східної Африки в шістдесятих роках у пошуку кращої долі. Обидва мають індуське коріння. Хоча батько Ріші народився в Танзанії, а його мати — в Кенії.

В Саутгемптоні батько Сунака працював лікарем загальної практики, мати керувала власною аптекою.

Сунак навчався у Вінчестерському коледжі, далі вивчав філософію, політику та економіку в коледжі Лінкольна в Оксфорді. А згодом здобув ступінь магістра бізнес-адміністрування у Стенфордському університеті.

Саме у Стенфорді Сунак познайомився зі своєю майбутньою дружиною — Акшатою Мурті, дочкою Нараяни Мурті, індійського мільярдера та співзасновника ІТ-гіганта Infosys.

З 2001 по 2004 рік Ріші Сунак працював аналітиком Goldman Sachs, пізніше був партнером у двох хедж-фондах.

Політична кар’єра Ріші Сунака і його підтримка Брекситу

У 2015 році Ріші Сунак став депутатом британського парламенту.

В уряді Терези Мей він обіймав посаду помічника міністра ЖКГ та місцевого самоврядування.

Сунак гаряче підтримував вихід з ЄС. Він заявляв, що Брексит зробить Британію «вільнішою, справедливішою та квітучою».

Коли прем'єром став Борис Джонсон, Сунак спочатку обійняв посаду головного секретаря скарбниці Великої Британії, а у лютому 2020 року став канцлером скарбниці. Так у британців офіційно називається посада міністра фінансів.

Керувати британською економікою Сунаку довелось в умовах пандемії коронавіруса і локдауна. Тоді він оголосив про пакет підтримки населення обсягом 350 млрд фунтів стерлінгів, що значно підняло його популярність і рейтинг серед населення.

Ріші Сунак спочатку був лояльним до Бориса Джонсона, але через два роки подав у відставку з посади канцлером скарбниці, заявивши, що його власний підхід до економіки занадто відрізняється від підходу прем'єр-міністра.

Пізніше Джонсон, коли сам лишився своєї посади прем’єра, казав, що підтримує будь-яку кандидатуру на його місце крім Ріші Сунака.

Погляди Ріші Сунака: імміграція, права жінок та ЛГБТ

Цікаво, що однією з основних причин підтримки Брекситу сином іммігрантів було його ставлення до, власне, імміграційних правил.

Сунак визнавав, що «належна імміграція може принести користь країні», водночас наполягав, що Британія має «контролювати свої кордони».

Також Сунак викликає занепокоєність частини британців через його неоднозначну позицію щодо прав ЛГБТ та жінок.

Сунак голосно обіцяє, що «переверне останні тенденції викреслювати жінок через використання незграбної, гендерно нейтральної мови». Британська преса писала, що Сунак виступить ледь не із «маніфестом прав жінок», коли стане прем’єр-міністром. Водночас джерела із Консервативної партії вказують, що цей «маніфест» міститиме й заборону транссексуалів у спорті.

Також серед консерваторів подейкують, що Сунак на посаді прем’єра виступатиме за «більш обережний» підхід у школах, коли там піднімають тему ЛГБТК+.

Публічно ж Ріші Сунак каже: «Я хочу, щоб це була найбезпечніша та найкраща країна у світі для ЛГБТ+».

Також Сунак декларує бажання приділити особливу увагу боротьбі із злочинами на ґрунті ненависті та зупинити передачу ВІЛ до 2030 року.

Дружина Ріші Сунака і скандали

Сунак входить до списку найбагатших британців, його дружина Акшата Мурті є донькою індійського мільярдера Нараяна Мурті.

Акшата Мурті володіє 0,91% акцій батьківської компанії Infosys, що у квітні 2022 року оцінювали приблизно у 700 млн фунтів стерлінгів. Також Акшата володіє акціями двох ресторанних компаній Джеймі Олівера, Wendy's в Індії, Koro Kids і Digme Fitness. Це робить її однією з найбагатших жінок у Британії.

Дружина Сунака отримує щорічні дивіденди у розмірі приблизно 10-11 млн фунтів стерлінгів. Пресі стало відомо, що Мурті платила 30 тис. фунтів стерлінгів на рік, щоб мати статус нерезидент і не платити податок у Великій Британії на свої доходи за кордоном.

Це, звісно, викликало чималий резонанс. Сунак заявив, що став жертвою кампанії з його дискредитації. «Паплюжити мою дружину через мене це жахливо», — поскаржився політик.

Зрештою його дружина оголосила, що почне-таки платити британські податки з доходів за кордоном, щоб послабити політичний тиск на чоловіка.

Але на тому фінансові скандали навколо Сунака не скінчились. The Independent припустила, що політик отримував вигоду від офшорів. Видання написало, що Сунак значився бенефіціаром офшорних трастів на Британських Віргінських і Кайманових островах у 2020 році.

Представники політика відповіли, що він цих претензій «не визнає».

«Євробачення-2023» від імені України прийме британський Ліверпуль

Що Ріші Сунак говорив про Україну

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну Ріші Сунак брав участь у розробці заходів щодо фінансової підтримки Києва. Хоча компанія його тестя, в якій дружина політика має частку вартістю $400 млн, продовжувала працювати у росії.

Сам Сунак декларував підтримку України та підтримував тиск на агресора.

«У цей болісний День Незалежності України знайте, що народ Сполученого Королівства завжди буде поруч з вами», — заявив він 24 серпня 2022 року у зверненні до українців.

Попри розбіжності із Борисом Джонсоном Сунак цілком підтримував його підтримку нашій країні. І навіть обіцяв, що першою його поїздкою у ранзі британського прем’єра буде до Києва.

Особисте життя Ріші Сунака: крикет, лабрадор Нова і тітоталізм

Ріші Сунак сповідує релігію своїх батьків — індуїзм.  Присягу депутата в Палаті громад він складав на Бгаґавад Гіті.

Сунак — тітотейлер, тобто він дотримується тітоталізму — практики повному утриманню від алкоголю.

Натомість політик любить крикет і кінські перегони. Зокрема, вони з дружиною володіють конюшнею в Лондоні. Також у них вдома живе лабрадор на ім'я Нова.

Разом із дружиною Ріші Сунак виховує двох дочок.

У Генштабі показали, як українські військові навчаються у Британії (фото)