Getty images

Міністерство внутрішніх справ (МВС) просить Національну академію наук України (НАНУ) передати Нацполіції лабораторний корпус Інституту фізіології на вул. Богомольця, 4 у Києві. Про це йдеться у листі очільника МВС Арсена Авакова на ім'я Анатолія Завгороднього, президента НАНУ, який опублікувало видання «ЛБ».

Той самий лист Авакова

Прохання Авакова мотивоване гострою потребою у додатковій площі для розміщення у Києві чисельних поліціянтів. Для довідки: у Києві розташовані 10 територіальних підрозділів Нацполіції. Це без урахування поліції метрополітену та річкового порту. Сюди ж варто додати два полки особливого призначення, полк патрульної поліції особливого призначення «Київ», батальйон супроводження та батальйон конвойної служби. Ймовірно, виходячи з цього, МВС й знадобилася 16-поверхова будівля Інституту фізіології площею майже 9,5 тис. кв м. Тим більше, що споруда знаходиться просто через дорогу від міністерства.

Ні у НАНУ, ні у МВС поки що офіційно не прокоментували ситуацію. Втім, науковці інституту вже готуються до війни з поліцією. «Наші співробітники залучені до державних програм боротьби з наслідками COVID-19. Інститут є координатором гранту рамкової програми HORIZON 2020 Європейської комісії, і наше закриття зірве виконання гранту. Тому будемо звертатися до Європейської комісії. Окрім того, ми працюємо над виконанням американських грантів, тож будемо залучати посольство США. Ну і наостанок — ми підтримуємо зв'язки з рядом нобелівських лауреатів, думаю, скандал на міжнародному рівні українській владі не потрібен», — говорить Нана Войтенко, завідувач відділу сенсорної сигналізації інституту.

Ми підтримуємо зв'язки з рядом нобелівських лауреатів, думаю, скандал на міжнародному рівні українській владі не потрібен

Войтенко вважає, що втрата лабораторного корпусу повністю зруйнує роботу закладу. Бо саме там знаходиться обладнання, яке потрібне для дослідження механізмів розвитку та можливостей лікування інсультів, епілепсії, травм спинного та головного мозку, хронічного болю — провідних тем, над якими працюють у інституті. Варто зазначити, що все це доволі практичні речі, дослідження яких здатне наблизити людство до розуміння механізмів виникнення багатьох хвороб та створення нових ліків від них.

Той самий корпус, що сподобався Авакову

 

«У корпусі, на який претендує МВС, знаходиться вартісне обладнання, яким користується вся Академія наук. Зокрема, електронні мікроскопи не можна транспортувати. До того ж, у цій будівлі розташований кращий у Києві віварій. Наприклад, там розводять щурів, які генетично мають підвищений тиск. На них ми вивчаємо гіпертонію — дуже актуальну для сучасного суспільства хворобу (захворювання серцево-судинної системи — найбільш розповсюджена причина смерті в Україні — Прим. ред.)», — пояснює Войтенко.

Вона розповідає, що 85% площі будинку займають саме наукові лабораторії, лише два поверхи Інститут фізіології здає в оренду, щоб було чим оплатити комуналку. Бо державного фінансування не вистачає.

Без згоди такі відчуження неможливі. Я говорю про цивілізовані механізми

Павло Розенко, віцепрем'єр-міністр України у 2016 — 2019 роках, пояснює, що нормативна база дозволяє передавати державне майно одного відомства іншому. Основна вимога — це взаємна згода учасників такої передачі. «Якщо НАН прийме рішення про передачу приміщення МВС, механізм знайдеться. Наприклад, академії запропонують інше приміщення. Але без згоди такі відчуження неможливі. Я говорю про цивілізовані механізми», — уточнює Розенко.

Зараз колектив Інституту фізіології пише «лист запорожців до султана» — тобто чемну відмову від пропозиції Арсена Авакова. Чи будуть вписуватися у цивілізовані механізми комунікації подальший «обмін люб’язностями», чи ж у роботі керівництва НАНУ раптово виявлять чисельні порушення і відкриють кількадесят кримінальних проваджень, — поки що сказати важко.

«Хто ця людина?» — «Арсен Аваков»‎ — Володимир Курпіта про те, чому не буде нового локдауну
«Справа Антоненка є суто політичною — без кінця і дна» — Леонід Маслов