Человек-паук

16 грудня в український прокат вийшов черговий супергеройський бойовик від Sony та Marvel Studios — «Людина-павук: Додому шляху нема».

За кілька місяців до прем’єри третьої частини про пригоди «павука» інтернет ряснів розборами трейлерів та теоріями щодо сюжету картини.

Глядачі так скучили за супергероєм, що сайти кількох американських кіномереж «лягали» через наплив користувачів, які хотіли заздалегідь купити квиток на прем'єру. Ті ж, кому це вдалось, намагались перепродати тікети за шалені суми — цінник сягав $25 тис.

Chas News вже переглянув новинку. Чи виправданий такий ажіотаж? Читайте далі.

Про що фільм?

Події «Додому шляху нема» продовжують сюжетну лінію попередньої стрічки, де антагоніст Містеріо (зіграв Джейк  Джилленгол) розкрив, що під маскою Людини-павука ховається Пітер Паркер (Том Голланд).

Це негативно позначається на житті героя та його близьких. Їх починають переслідувати журналісти, фанати, недоброзичливці і навіть поліція.

Все це спонукає Паркера на відчайдушний крок. Він просить Доктора Стренджа (Бенедикт Кембербетч) накласти магічні чари, завдяки яким усі забудуть про те, хто ховається під маскою супергероя.

Але, як і зазвичай, благі наміри часто призводять до катастроф. Закляття, наче застосунок «Дія», «заглючило» і відкрило розлом у мультивсесвіт.

Тепер Людині-павуку доведеться зустрітися з натовпом лиходіїв з інших реальностей (або ж, простіше кажучи, з антогоністами, які з’являлись у екранізаціях коміксу починаючи з двотисячних).

З’явився новий трейлер фільму «Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора» (відео)

Павутина подій

Масштабність кожного нового фільму про павука зростає. Від невеликого району Квінз у Нью-Йорку (звідки сам Пітер Паркер), який став локацією для першої частини, автори уявно переносять нас до декількох світів одразу.

І це дає шанс Marvel збільшити кількість добре знайомих героїв в одному фільмі.  

«Більше впізнаваних героїв — більше зацікавленості аудиторії».

Подібний підхід кіностудія вже випробувала. І залишилась задоволеною: боксофіс стрічки «Месники: Завершення» — $2,7 млрд. Чи зможе в ковідний період стільки ж зібрати  «Додому шляху нема» — сумнівно. Але за лаври найприбутковішого фільму про Людину-павука точно побореться.

Одна з найважливіших місій стрічки — ще раз розповісти глядачеві про мультивсесвіт та небезпеку гри з ним.

Ця ж тема стане провідною і у майбутньому «сольнику» про Доктора Стренджа.

Тож очікувати відповіді на усі питання про паралельні світи у третій частині «павука» не варто. Мультиверс-історія з нами надовго.

Добре забуте старе

Загалом, «Шляху додому нема» — типовий фільм про Людину-павука. Тож якщо вам «заходили» екранізації Сема Реймі та Марка Вебба — закінчення трилогії павука-Голланда теж припаде до душі.

Характерна риса кіноновинки — фан-сервіс, який «сочиться» з кожного кадру. Але ж ми любимо Marvel і за історію з відсилками та пасхалками.

Кілька слів про гостей з «мультиверсу». Електро (Джеймі Фокс) отримав новий костюм і віднині наділений іншим норовом. Тепер він не просто невпевнений злодюжка, а нахабний ворог, який зміг виділитись навіть на фоні Зеленого Гобліна (його знову зіграв Віллем Дефо. 20 років минуло з моменту його першої появи у ролі Гобліна, а актор майже не змінився!).

Не можна оминути увагою Доктора Восьминога (Альфред Моліна), чий образ миттєво відсилає до часів трилогії Сема Реймі. Адже його вигляд і характер не зазнали якихось кардинальних змін. Тому моментами складалося враження, що він справді тільки-но прибув з фільму 2004 року. Той рідкісний момент, коли подібні штучні «каталізатори» ностальгії не викликають роздратування.

Звичайно, тільки лиходіями справа не обмежилася і в картину додали натяки та інші версії Людини-павука. Наприклад, мова заходила про темношкірого героя Майлза Моралеса, який вже з'являвся у мультфільмі «Людина-павук: Навколо всесвіту» 2018 року (в якому, до речі, також був розкол мультивсесвіту).

А з огляду на те, що історія з пригодами у різних всесвітах ще не закінчилася, то потихеньку можна починати очікувати його появи не тільки в мультфільмі.

У підсумку все на рівні, але не більше. Приблизно так можна описати «Додому шляху нема». Тобто все, що ви очікуєте від фільму, — ви отримаєте. Але на сюрпризи не розраховуйте. Боси студій намагаються не експериментувати з сюжетом та героями, коли на кону потенційний касовий хіт 2021 року.

«Вічні» — найгірший фільм Marvel?