Getty Images

22 квітня 2021 року Якуб Кулганек, новопризначений голова МЗС Чехії сказав, що відносини між його країною та РФ загострилися до найвищого з

1968 року рівня.

Причиною дипломатичного скандалу стали результати розслідування поліцією Чехії терактів на артилерійських складах у Врбетіце наприкінці 2014 року. За даними чеського уряду, до вибухів причетні як кадрові офіцери ГРУ, відомі під агентурними іменами «Петров» та «Боширов», так і штатні співробітники посольства РФ у Празі.

Вибухова справа

17 квітня 2021 року представники уряду Чехії на чолі з прем’єр-міністром Андрієм Бабішем офіційно заявили, що готові висунути обвинувачення російським спецслужбам щодо терактів також на території Болгарії. Йдеться про спробу отруєння речовиною, схожою на «Новачок», болгарського підприємця Еміліана Гебрева, який спеціалізувався на міжнародних контрактах з постачання зброї.

Поліції Чехії вдалося ідентифікувати двох підозрюваних у терактах 2014 року. Ними виявились відомі милувальники «Солсберським шпилем» «Петров» і «Боширов», які в березні 2018 року були помічені в передмісті Лондона, де в ці самі дні сталося отруєння «Новачком» ексофіцера ГРУ Сергія Скрипаля. Bellingcat встановив їхні послужні списки та справжні імена — Олександр Мішкін та Анатолій Чепіга.

Фото документів, з якими Чепіга та Мішкін перетнули кордон Чехії в 2014 році

Чеським слідчим достеменно відомо, що 13 жовтня 2014 року ці офіцери ГРУ забронювали житло в Остраві поблизу складів, вибух на яких стався 16 жовтня. Того ж дня «Петров» і «Боширов» вилетіли літаком до Москви.

Навесні 2015 року ці самі особи перебували в Болгарії, коли була здійснена спроба отруєння невідомою речовиною Еміліана Гебрева — власника заводів з виробництва набоїв, який, імовірно, постачав зброю з чеських складів Україні та Грузії. Як і Скрипаль, Гебрев вижив. Нещодавно болгарська прокуратура закрила справу про отруєння Гебрева, попри те, що журналістам The Insider та Bellingcat спільно з виданням Der Spiegel вдалося довести прямий зв'язок із діяльністю російських спецслужб на території Болгарії.

Ворожий осередок

Чеські урядовці переконані, що осередком російської резидентури в країні, яка безпосередньо пов’язана з терактами, є дипломатичний корпус посольства РФ у Празі. Як результат, офіційна Прага 17 квітня 2021 року заявила про висилку з країни спершу 18 співробітників посольства РФ, згодом — ще 63 осіб, підозрюваних у підривній діяльності на території країни.

Формально депортація російських дипломатів із Чехії відбувається згідно статті 11 Віденської конвенції «Про дипломатичні відносини». Таким чином, кількість працівників посольства РФ у Празі та Чехії в Москві буде паритетною — 7 дипломатів та 25 технічних співробітників. До скандалу в посольстві РФ у Празі працювало понад 130 осіб, більшість із яких, як вважають у чеському уряді, опікувалися суто розвідувальною та підривною діяльністю під прикриттям дипломатичного представництва.

Уряд Чехії також налаштований позбавити посольство РФ близько пів гектару землі, які воно займає в рекреаційній зоні Праги з 1968 року, а також забрати права компанії «Росатом» на участь у тендері з будівництва енергоблоку АЕС «Дуковани», заявлено в перебігу пресконференції.

Міністр закордонних справ Чехії Кулганек наголосив, що дії уряду не спрямовані проти росіян чи російського народу: «Це виключно реакція на діяльність російських спецслужб на нашій території».

Попри історично вкорінену лояльність чехів до росіян, теракти на території Чехії як країни НАТО є перетином усіх можливих «червоних ліній». І це викликало жорстку реакцію навіть з боку таких відомих своїми прокремлівськими висловами політиків, як президент Мілош Земан

«Попри історично вкорінену лояльність чехів до росіян, теракти на території Чехії як країни НАТО є перетином усіх можливих «червоних ліній». І це викликало жорстку реакцію навіть з боку таких відомих своїми прокремлівськими висловами політиків, як президент Мілош Земан», — зазначив Радомир Мокрик, науковий співробітник Інституту східноєвропейських студій Карлового університету в Празі.

Він сказав, що в Чехії працюють масмедіа, які відкрито транслюють явно кремлівський наратив щодо російської окупації Криму та Донбасу; а також явно прокремлівські політичні сили як лівого, так і ультраправого ґатунку. Зокрема, одному з лідерів компартії належить вислів, що, мовляв, саме Україна винна у придушенні «Празької весни» в 1968 році, бо це відбулося за Брежнєва, який був українцем, — згадує один із медійних скандалів Мокрик.

Словаччина оголосила про висилку трьох російських дипломатів на знак солідарності із Чехією
Давай, до побачення! З Чехії видворять 63 російських дипломатичних представників з родинами