доплати військовим

Уряд на позачерговому засіданні 9 серпня унормував питання щомісячних доплат для військовослужбовців, правоохоронців і рятувальників.

Про це повідомляє прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. 

Текст документа опублікував нардеп Олексій Гончаренко.

Нагадаємо, вперше Кабмін ввів додаткову винагороду для Сил оборон ще у лютому 2022 року. Спочатку усі захисники отримували доплату у розмірі 30 тис. грн, а ті, які брали безпосередню участь у бойових діях, — 100 тис. грн. 

Ситуація змінилася на початку 2023 року. Тоді було вирішено, що з метою економії коштів та встановлення справедливості з 1 лютого 2023 року виплати напряму залежатимуть від районів перебування військовослужбовців, складності і специфіки бойових чи спеціальних завдань, які вони виконують.

28 червня Верховна Рада прийняла закон, яким унормувала виплати різним категоріям захисників України. На його виконання Кабмін і вніс зміни до своєї постанови постанови № 168, яка регулює питання додаткової винагороди.

Додаткові виплати відповідно до ухвалих змін нарахують і за червень 2023 року.

Яку додаткову винагороду отримують військовослужбовці

Відповідно до внесених змін військовослужбовці ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої роззвідки, ГУР МО, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Управління державної охорони та Держспецзв'язку отримуватимуть наступу додаткову винагороді:

  • 30 тис. грн — військовослужбовці, які здійснюють бойові (спеціальні) завдання у період здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією рф;
  • 50 тис. грн — військовослужбовці, які виконують бойові (спеціальні) завдання у складі органу військового управління, штабу угруповання військ (сил) або штабу тактичної групи до пункту управління оперативно-стратегічного угруповання військ включно, а також у складі командування та штабу військової частин (зведеного підрозділу) (у тому числі поза районами ведення бойових дій), який здійснює управління підрозділами, що ведуть бойові дії на лінії зіткнення;
  • 100 тис. грн — військовослужбовці, які беруть безпосередню участь у бойових діях, перебуваючи безпосередньо районах їх здійснення, на тимчасово окупованій території, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора.

Які доплати отримують рятувальники, поліцейські та співробітники НАБУ

Особам рядового i начальницького складу ДСНС, особам начальницького складу управління спеціальних операцій НАБУ та поліцейським виплачується додаткова винагорода в розмірі до 30 тис. грн пропорційно в розрахунку на місяць.

Тим з них, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки i оборони, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення, зокрема на тимчасово окупованій території, розмір такої додаткової винагороди збільшується до 100 тис. грн.

Особам рядового i начальницького складу воєнізованих формувань Державної кримінально-виконавчої служби, що залучаються Головнокомандувачем Збройних Сил до складу оперативно-стратегічного утрирування відповідної групи військ для безпосередньої участі у бойових діях або забезпечення заходів з національної безпеки i оборони, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій виплачується додаткова винагорода в розмірі до 100 тис. грн.

По 50 тис. грн отримують особи з перерахованих вище категорій, які виконують бойові (спеціальні) завдання у складі органу військового управління, штабу угруповання військ (сил) або штабу тактичної групи до пункту управління оперативно-стратегічного угруповання військ включно, а також у складі командування та штабу військової частин (зведеного підрозділу) (у тому числі поза районами ведення бойових дій), який здійснює управління підрозділами, що ведуть бойові дії на лінії зіткнення;

Яку додаткову винагороду отримують інструктори

Військовослужбовці, які обіймають посади керівного та інструкторсько-викладацького складу у навчальних військових частинах щомісяця виплачується додаткова винагорода у розмірі від 15 000 до 30 000 гривень з урахуванням їх рівня підготовки пропорційно часу здійснення підготовки персоналу.

Розір додаткової винагороди за конкретними категоріями посад затверджується Кабміном за поданням заінтересованих центральних органів виконавчої владн та державних органів.

Які доплати отримають військові, зараховані у розпорядження командирів після пораненням

Військовослужбовці, які у зв'язку з пораненням визнані ВЛК обмежено придатними до військової служби або непридатннми до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців та зараховані у розпорядження командирів, після перебування у розпорядженні понад два місяці i до закінчення перебування у розпорядженні щомісяця виплачується додаткова винагорода у розмірі 20 100 грн.

Які доплати отримають поранені на лікуванні, полонені та зниклі без вісти

Додаткову винагороду у розмірі 100 тис. грн отримують особи з усіх перелічених вище категорій, які:

  • у зв'язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов'язаним із захистом Батьківщини, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров'я (у тому числі закордонних), включаючи час переміщення з одного закладу до іншого, або перебувають у відпустці для лікування після поранення у зв'язку із отриманням тяжкого поранення за висновком ВЛК;
  • захоплені в полон (крім тих, які добровільно здалнся в полон) або є заручниками, а також інтерновані в нейтральні держави або безвісно відсутні (у разі, коли зазначені події сталися як до введення воєнного стану, так i після його введення);
  • загинули (померли) внаслідок отриманого після введення воєнного стану поранення, пов'язаного із захистом Батьківщини (виплата здійснюється за весь місяць, у якому особа загинула (померла).

Які доплати отримують строковими та курсанти

Військовослужбовці строкової служби щомісяця виплачується додаткова винагорода у розмірі 6 000 грн пропорційно часу проходження служби в розрахунку на місяць.

Курсантам вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, а також закладів вищої освіти, які мають у своєму складі військові кафедри, факультети чи інститути, які перед зарахуванням не перебували на військовій службі, щомісяця виплачується додаткова винагорода у розмірі 2350 грн пропорційно часу перебувати на службі (навчанні) в розрахунку на місяць.

Важливо: виплата додаткової винагороди здійснюється на підставі наказів командирів (начальників). Крім того, додаткова винагорода виплачується пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань, перебування на навчанні тощо.

Премії та додаткова винагорода у ЗСУ: за що їх можуть позбавити