Каршеринг
Unsplash

В Україні запустили першу вітчизняну платформу каршерингу PORTO.

Як вона працює, кому стане в нагоді і скільки коштувала розробка проєкту — про це Сhas News розповів співзасновник стартапу Олексій Грушко.

Як працює каршеринг Porto

каршеринг PORTO Олексій Грушко

«Каршеринг — це частина глобального світового тренду. Ми поступово відходимо від того, щоб бути власниками речей, а все частіше беремо їх в оренду і користуємось. За деякими прогнозами, у великих містах, зокрема Києві, до 2030 року половина автівок будуть каршеринговими. PORTO — це платформа, яка створює інструменти і регулює відносини між учасниками оренди авто в рамках українського законодавства», — пояснює Олексій Грушко.

Процес каршерингу на PORTO виглядає так.

На сервісі є зареєстровані власники авто і орендарі. Орендар дає запит на оренду. Власник бачить ПІП орендаря, його водійські права, рейтинг і відгуки. Він може перевірити права за реєстрами і вирішити, чи надавати своє авто в оренду.

Якщо власник погодився, сервіс автоматично створює договір оренди і LifeChat з унікальним ID, у якому будуть відображені усі домовленості між власником і орендарем. Цей чат є актом прийому-передачі авто, у ньому, зокрема, фіксують його комплектацію або будь-які проблеми з авто, щоб потім не виникло суперечок. Також коли сторони зустрічаються для передачі авто, власник має зробити фото орендаря з техпаспортом і додати у LifeChat.

Це листування у LifeChat дає захист учасникам. Сервіс PORTO виступає як нотаріус. У випадку виникнення суперечок, якщо сторони не змогли домовитись і конфлікт дійшов до суду, сервіс надає йому усе листування у LifeChat, договір оренди і оферту.

Платформа PORTO жодним чином не бере участь у передачі грошей і застави від орендаря власнику. Вони самі домовляються про зручний спосіб переказу грошей.

Хто і де може користуватися сервісом PORTO 

Засновники проєкту передбачають абсолютно різні ситуації, у яких люди користуватимуться їхніми послугами.

Наприклад, людина віддає своє авто до СТО на тиждень, і їй тимчасово потрібне інше. Або людина продала авто і чекає, коли з США приїде нове.

Причому, орендувати авто можна буквально у сусіда, адже мапа сервісу покаже, де поблизу є доступне для оренди авто.

Хтось може планувати відпустку у моря, але не хоче ганяти своє авто, натомість бажає орендувати на місці щось цікаве, скажімо, кабріолет.

Власник може здавати своє авто, коли йому зручно. Наприклад, лише на вихідні, коли йому самому не потрібно їздити на роботу.

Також у PORTO очікують, що сервіс користуватиметься великим попитом у таксистів. У цьому випадку йдеться не про коротку оренду, а про тривалу — від одного місяця.

«Зараз 70% автівок таксі, які виїздять на маршрути в Україні, є орендованими. Це ще один момент, що підкреслює ефективність каршерингу. Власники автопарків мають певну кількість авто, які вони здають в оренду таксистам. Для них це інвестиції і заробіток. До війни у Києві щомісяця таксистам здавали в оренду 20 тисяч авто. Це близько 400 мільйонів гривень обороту. Зараз цифри не на багато змінились».

Отже платформа надає можливість не лише потенційним орендарям авто, але й їхнім власникам. Для певної категорії людей каршеринг може стати варіантом вкладання грошей і отримання прибутку від здачі їх в оренду.

каршеринг PORTO

Сервіс PORTO планує працювати по всій Україні, але на початку більше авто для оренди з’являтиметься у великих містах.

За розрахунками учасників проєкту, після того, як на платформі зареєструють перші 400 автівок, далі їхня кількість зростатиме експоненціально. На цю цифру планують вийти до кінця літа цього року.

Як створювали сервіс каршерингу PORTO

Співвласник проєкту каже, що для свого стартапу вони брали за приклад американські компанії з каршерингу Turo та Getaround. «Вони на ринку більше десяти років, у них капіталізація — більше мільярда», — говорить Грушко.

Проєкт PORTO, що лише запустили, зараз працює на перспективу. «Через три-п’ять років ми матимемо перші результати і тоді зможемо говорити про монетизацію проєкту», — каже Олексій.

На розробку сервісу пішло два роки і $100 тис. інвестицій. 

Переважну більшість послуг замовляли на аутсорсингу, а у постійному штаті стартапу зараз працюють чотири людини, включаючи співзасновників.