Згідно з даними Головного управління статистики, населення Києва близько трьох мільйонів чоловік. Такі цифри нарахували станом на січень 2021 року. За оцінкою міської адміністрації Віталія Кличка, кожен шостий житель столиці це працівник критичної інфраструктури міста.

Саме пів мільйона спеціальних перепусток надрукувала влада Києва для доступу до громадського транспорту. Але ними змогли скористатися далеко не всі, що призвело до шалених заторів на дорогах. Chas News дізнавався, куди поділись «перепустки Кличка».      

У черзі за перепусткою 

Департамент транспортної інфраструктури Київської міської державної адміністрації (КМДА) радісно відзвітував, що видав 437 тис. з 500 тис. надрукованих спеціальних перепусток.  

«Через велику кількість заявок ми у терміновому порядку додруковували додатково 100 тис. спецперепусток. На сьогодні мають видати ще 63 тис. перепусток. Для того, щоб усі, кому потрібні спецперепустки, могли їх отримати, працівники відповідальних структурних підрозділів КМДА та районних держадміністрацій працювали в обидва вихідні. Усі, хто не отримав перепустки,  доотримають їх у понеділок чи вівторок», розповів Микола Поворозник, перший заступник голови КМДА.

Олексій Давиденко, власник компанії «Світ реабілітації», написав на своїй сторінці у Facebook, що відповідне звернення до міської влади подали в п’ятницю, 2 квітня, проте ніякого результату не одержали.

 «Ось зараз на годиннику майже дев'ять вечора неділі завтра громадський транспорт тільки за перепустками. Результату немає. Ніхто навіть не передзвонив – відповідь не дали – пропуски, природно, теж», написав підприємець.

У понеділок по обіді Давиденко розповів Chas News, що перепусток ще досі немає. Відповідальні співробітники відділу кадрів кілька годин знаходяться в черзі. Підкріпив цю інформацію світлиною з місця подій.

Черги за перепусткою / Олексій Давиденко   

«Це департамент торгівлі КМДА, така ж ситуація в департаменті інфраструктури. Люди стоять більше двох годин в черзі, щоб дізнатися про перепустки»,  розповів він виданню.

Судячи з фото, схожі історії у кожного в черзі. Не стали винятком працівники державного сектору. Співрозмовники Chas News в апаратах міністерств соціальної політики та енергетики теж розповіли, що «перепусток Кличка» не отримали вчасно.

Люди стоять більше двох годин в черзі, щоб дізнатися про перепустки

«Хоч уряд і переведено на дистанційну роботу, однак в міністерстві мають бути чергові співробітники. Тому власний транспорт або таксі. Перепусток ми не отримали», каже джерело видання.

Дозволи на проїзд не з’явилися вчасно у того, кому вони потрібні, але всі вихідні дні ними йшла торгівля на сервісах безкоштовних оголошень.

За «аусвайс від Кличка» просили від 100 до 250 грн. У скандал втрапило комунальне підприємство «Київтеплоенерго», від імені працівників якого відбувалася торгівля. Звісно, в компанії все спростували. Згодом до справи взялась Київська міська прокуратура, яка показово відкрила провадження проти 18-річної киянки за продаж перепустки. Кримінальне провадження відкрито за ч. 1 ст. 358 КК України (підроблення іншого офіційного документа) та вирішується питання про повідомлення про підозру. Санкція статті становить штраф у розмірі 1,7 тис. грн або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Chas News звернувся до департаменту транспортної інфраструктури КМДА з проханням пояснити ситуацію. Але на момент виходу матеріалу там не знайшли часу, щоб відповісти.

Більш охоче спілкувались в управлінні інформаційного забезпечення та доступу до публічної інформації КМДА. Видання запевнили, що всі заявки на отримання перепусток буде виконано. Мовляв, розроблено чіткий алгоритм, але все залежить від людей.

«Керівник підприємства звертається до департаменту транспортної інфраструктури з листом, де вказує необхідність отримання перепусток, їхню кількість, реквізити та контактну особу, що їх отримає. Після розгляду транспортним департаментом перепустку видасть відповідний департамент. Підприємства для зручності розділили на категорії, вказавши відповідний  департамент чи районну адміністрацію в місті. Вся інформація є на сайті», розповіли в управлінні.

Майбутні збитки

Ситуація, що виникла з спецперепустками, привернула увагу Офісу президента. Там заявили, що влада Києва не виконала належним чином завдання та має терміново виправити ситуацію. Щоправда, незрозуміло, в якості кого допоміжна служба глави держави робить такі заяви. Адже відношення до органів влади чи місцевого самоврядування вона не має.   

«Змушені констатувати, що це завдання не було виконане належним чином. З відповідних звітів та численних повідомлень бачимо, що без спецперепусток залишилася, серед іншого, і частина медичних працівників. Вважаємо таку ситуацію неприпустимою. Наголошуємо, що влада Києва має терміново виправити ситуацію, що склалася, забезпечивши мешканців міста згідно зі встановленим порядком спецперепустками для користування громадським транспортом. Має бути забезпечена й достатня кількість одиниць транспорту на маршрутах для перевезення», йдеться в повідомлені Telegram-каналу ОП.

Рішення про введення «перепустки Кличка» для окремих категорій пасажирів більше нагадує діяльність заради діяльності, яку в міській адміністрації теж не змогли нормально організувати.

31 березня комісія вирішила посилити карантинні заходи, закривши школи, дитячі садочки, та обмежила користування громадським транспортом. Інформація про алгоритм отримання спецперепусток з’явилася на сайті КМДА лише 1 квітня після 18.00. На папері за три доби роздали більше 400 тис. перепусток, але по факту метро та наземний громадський транспорт їздили порожніми, у той час, як автошляхи були забиті.

5-го квітня столиця погрузла у заторах / УНІАН

Заступниця начальника Київського метрополітену Наталія Макогон повідомила Chas News, що збитки через обмеження кількості пасажирів будуть встановлені після закінчення карантинних заходів. До прикладу, в 2020 році метро не працювало з 17 березня до 25 травня. Тоді сума недоотриманих доходів склала близько 621 млн грн.

Якщо рівнятися на минулий рік, то за два тижні після поновлення роботи метро його пасажиропотік становив близько 800 тис. пасажирів на день. Про це офіційно повідомляв міський голова. Виникають сумніви, чи допоможе зупинити епідемію обмеження пасажиропотоку до 500 тис. на півтора тижні.

Сергій Кравченко, голова Національної медичної палати України, військовий епідеміолог, запевнив видання, що для цього потрібно не менше двох місяців.

«Обмеження доступу до громадського транспорту в Києві та великих містах України важливий інструмент розірвання ланцюгу поширення епідеміологічних ризиків. Для того, щоб зменшити і без того критичну летальність від COVID-19, жорсткі епідеміологічні заходи варто запроваджувати на строк не менше двох місяців», сказав він.

Карантин в столиці введено до 16 квітня. За повідомленнями міської влади, жорсткі обмеження може бути продовжено, рішення ухвалюватимуть за результатами епідеміологічної ситуації на кінець поточного тижня.