Від початку акції антивакцинаторів у Києві ніхто не сприймав усерйоз. Містяни хіба що іронізували над противниками щеплень і терпіли транспортні незручності, викликані їхньою ходою.

Проте і тут організатори та замовники цього дійства не змогли не проколотися. 24 листопада перехожі помітили в руках мітингувальників плакати з демонстративно перекресленими QR-кодами. І ось дивина: якщо відсканувати їх, з’явиться посилання на сайт кремлівської провладної партії «Єдина Росія».

Зазначимо, що в Україні немає жодних QR-кодів щодо проведення щеплення від COVID-19. Єдиним документом, що засвідчує факт отримання щеплень, є сертифікат про вакцинацію. Його можна отримати в паперовому вигляді у свого сімейного лікаря або завантажити електронну версію в мобільному сервісі «Дія». Вже в «Дії» можна згенерувати QR-код сертифікату, якщо виникне така необхідність.

Власне, жоден нормативний акт не вимагає отримати цей самий код, на відміну від сертифікату. Нагадаємо, наявність сертифікату про вакцинацію дає можливість оминути всі обмеження, введені в «червоній зоні» карантину.   

А ось в Російській Федерації інформування про отримання щеплення реалізоване саме у формі QR-кодів. Вони вже діють в низці регіонів, влада розглядає питання введення даної норми по всій території країни. Проти цієї ініціативи виникають каламутні акції протесту, учасники яких порівнюють введення кодів з сегрегацією чи фашизмом. На нечисленних фото з імпровізованих протестів, наприклад, в Єкатеринбурзі, люди стоять з транспарантами, що засуджують обов'язкове «кодування» всіх громадян. Жодних QR-кодів там не зображено.

Коронавірус, протест

В анексованому Криму проти введення QR-кодів теж протестують, але у прихований спосіб. Зрозуміло, що після того як Кремль перетворив півострів у військову базу, а будь-які прояви інакодумства жорстко придушують, відкриті протести там неможливі.

Але, за даними з місцевих пабліків у соцмережах, вночі на вулицях Сімферополя хтось розклеїв листівки із закликом відмовитися від QR-кодів.

QR-код, коронавірус, Сімферополь

Зображений на листівці код є ідентичним тому, що тримали жінки в Києві та дає посилання на головну сторінку пропутінської партії «Єдина Росія». Це наштовхує на думку про те, що російський код у столиці міг з'явитися з подачі спецслужб, як вітчизняних, так і російських.

Малоймовірно, що учасниці протесту вирішили самостійно згенерувати необхідний код, щоб надрукувати його на плакаті. Те ж саме можна сказати про версію, що вони знайшли гарну картинку в мережі та скористались цим зображенням. Таких не існує у вільному доступі.

Більш того, мусило б виникнути логічне запитання: про які QR-коди йдеться? Але зазвичай на вітчизняних акціях протесту заробляють «швидкі гроші», тому подібних запитань учасники не ставлять.      

Нагадаємо, на найпершому мітингу антивакцинаторів на початку листопада одна з учасниць зверталася до мешканців РФ, заявляючи, що українці та росіяни «один народ». Відео зняв і оприлюднив блогер Олександр Надьожа.  
 

Наприкінці жовтня Рада національної безпеки та оборони у детальному звіті вказала на зв'язок РФ з антивакцинаторськими настроями в Україні. Зазначається, що істотну роль у поширенні ідей відіграє одна з церков.

Тут мимоволі згадаєш історію про відмову населення отримувати ідентифікаційний код платника податків, а згодом біометричний паспорт через певні релігійні переконання.

Щеплення від здорового глузду, або коротка історія антивакцинаторства
Чиповані і щасливі