Запуск крилатої ракети

За оцінками Пентагону, лише за перший місяць війни, станом на 24 березня росія випустила по Україні 1,2 тис. ракет. За останні дні кількість ракетних обстрілів зросла. Наприклад, лише 26 березня окупанти випустили по Україні 70 ракет. Тому можна припустити, що по нашій країні росіяни випустили вже близько 2 тис. ракет. На жаль, як вважають у США, ракет «у них ще залишилося дуже багато».

Точна кількість ракетного озброєння у росії достеменно не відома. З рапортів військового командування рф відомо лише то, що з 2012 по 2020 рік кількість сучасних ракет на озброєнні рф зросла у 37 разів. А в квітні 2019 року сергій шойгу, міністр оборони рф, доповів, що лише за три місяці того року на озброєння поставили близько 500 ракет «Калібр».

Інша справа, що росіяни не можуть застосувати всі свої ракети по Україні. Хоча б тому, що у кремлі розглядають і сценарій повномасштабної війни з НАТО, яка вимагатиме набагато більше озброєння.

Тай я Японія 31 березня заявила, що Курильські острови є «окупованими росією територіями». Ця заява змусила окупантів відмовитися від планів перекинути до України додаткову кількість солдат та озброєння з Далекого сходу.

Тому справді бувають випадки, коли на певних ділянках фронту в росіян ракети «закінчуються». Наприклад, 26 березня російські окупанти знищили нафтобазу у Миколаївській області, випустивши по ній з окупованого Севастополя декілька надзвичайно дорогих надзвукових ракет П-800 «Оникс». Це протикорабельна зброя, розрахована на ураження рухливих цілей, і її застосування по нерухомому наземному об’єкту можна пояснити єдине тим, що на момент атаки у росіян не було у наявності призначених для наземних цілей більш дешевих ракет: «Іскандерів» чи «Калібрів».

Втім, на жаль, це не значить, що вони закінчилися «взагалі». Тому українцям треба зібрати всю свою мужність та волю до перемоги і навчитися жити у стані довгої війни. Лише так ми зможемо досягти перемоги над агресором.

Наразі ж проаналізуємо, які найбільш популярні види ракет є на озброєнні російської армії та чим вони небезпечні.

«Калібр»

Головна небезпечність крилатих ракет цього типу — її швидкість. А саме: 180 — 240 м/с. Друге — те, що ракета йде на малих висотах і фактично може лавірувати з урахуванням рельєфу місцевості. Це знижує ефективність роботи по ній не лише українських систем ППО, а й ППО країн НАТО.

В залежності від класифікації «Калібр» має дальність ураження від декількох сотень до 2,5 тис. кілометрів. В експортній модифікації дальність польоту обмежується 300 км.

Існують модифікації цих ракет для запуску як з наземних носіїв, так і кораблів, підводних човнів чи літаків.

Крилата ракета Калібр

Уперше рф застосувала крилаті ракети «Калібр» у 2015 році, коли з катерів у Каспійському морі було завдано декілька ракетних ударів по базах збройної опозиції в Сирії.

Відтоді росія позиціонує «Калібри» передусім як засіб військово-дипломатичного тиску на інші країни. Якщо ретроспективно дослідити повідомлення російських пропагандистських ЗМІ щодо «денацифікації» України, то риторика керівників рф, починаючи з 2015 року і до активізації війни у 2022 році, постійно педалювала тему можливого бомбардування чи то завдання ракетних ударів «Калібрами» по українських містах та об’єктах критичної і військової інфраструктури.

Росія позиціонує «Калібри» передусім як засіб військово-дипломатичного тиску на інші країни. Якщо ретроспективно дослідити повідомлення російських пропагандистських ЗМІ щодо «денацифікації» України, то риторика керівників рф, починаючи з 2015 року і до активізації війни у 2022 році, постійно педалювала тему можливого бомбардування чи то завдання ракетних ударів «Калібрами» по українських містах

Тому варто розуміти, що росія і надалі тиснутиме на Україну, руйнуючи «Калібрами» нафтобази чи іншу критичну інфраструктуру. До цього потрібно завжди бути готовим.

З хороших новин — такі дії окупантів були цілком передбачуваними, тому у командування ЗСУ та керівництва держави є детально пропрацьовані плани, як мінімізувати вплив цих атак на боєздатність війська та життя держави.

«Іскандери»

Другий тип зброї, якою окупанти атакують Україну, — так звані «Іскандери». Це оперативно-тактичні ракетні комплекси. Росіяни називають їх основним ракетним щитом чи то головною відповіддю країнам НАТО.

Першим практичним їхнім застосуванням з території рф були пуски по базах збройної опозиції в Сирії. А 24 лютого 2022 року відбулося 65 пусків по території України.

Ракетний комплекс Іскандер

Власне, пускові комплекси «Іскандер» можуть використовувати як крилаті ракети (так звані «Іскандер-К»), так і балістичні (так звані «Іскандер-М»), дальність ураження яких — до 500 км. Це робить можливим їхнє використання у багатьох локальних конфліктах, як це відбувається наразі.

Балістичні ракети комплексів «Іскандер-М», які Росія випустила по території України, мають приманки, здатні вводити в оману радари протиповітряної оборони та ракети теплового пошуку.

Фрагменти Іскандеру у Нагірному Карабасі

Були згадки про використання «Іскандерів» і під час карабахського конфлікту. Так, поблизу міста Шуша були знайдені фрагменти ракет «Іскандер». Тоді азербайджанська сторона продемонструвала залишки цих ракет, звинувативши вірменську сторону в їх використанні під час активної фази військового протистояння.

Відповідно, прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про неефективність цих ракет і навіть частково звинуватив рф у постачанні неякісної зброї. Це спричинило нервову реакцію керівництва росії. Вони заявили про те, що ракет «Іскандер» нібито взагалі не було на озброєнні ЗС Вірменії, і всі закиди, відповідно, є голослівними.

«Точка-У»

Третій тип ракет, який використовують рашисти у війні проти України, — це тактичні комплекси «Точка-У». Дальність ураження — до 150 км. Точка-У є керованою ракетою, що забезпечує кругове імовірне відхилення близько 150 м. Комплекс використовує ракети з боєголовками масою 482 кг, що може оснащуватися різними типами бойової частини, зокрема і ядерною.

Точка-У

Фактично це морально застаріла зброя, розроблена ще у 70-х роках. Але, менше з тим, вона є дієвою. Тому її застосовують як російські окупаційні війська, так і ЗСУ.

Наскільки ефективним є використання «Точки-У», можемо побачити на прикладі її застосування ЗСУ по базах накопичення противника на території тимчасово окупованої Луганської області. Або по ураженню ЗСУ «Точкою-У» російського військового корабля у Бердянську. До речі, це єдиний відомий у світі приклад успішної атаки по морських цілях не пристосованими для цього ракетами.

В Україні почали розгортати британські ПЗРК Starstreak проти російської авіації
Уламок ракети влучив у будинок експрем'єра, який «не бачив доказів війни з рф» у 2020-му