10 вересня день народження у британського режисера Ґая Річі, який обожнює знімати фільми про злочинців та романтизує бандитський уклад життя.

Chas News пропонує добірку найвідоміших стрічок режисера, які варто переглянути.

«Карти, гроші та два стволи, що димлять» (Lock Stock and Two Smoking Barrels)

  • Дата виходу: 28 серпня 1998 року
  • Жанр: чорна комедія, кримінал 
  • У головних ролях: Джейсон Флемінг, Джейсон Стетхем, Вінні Джонс

Четверо друзів — Еді, Том, Мило і Бекон зіграли у покер з місцевим гангстером Гарі. Тепер вони винні йому 500 тис. футів стерлінгів. Щоб розплатитися в максимально короткі терміни, герої погоджуються на небезпечну аферу.

Дебютний повнометражний фільм режисера Ґая Річі — еталонна кримінальна комедія, що входить у  список 250 найкращих фільмів всіх часів за версією IMDb. Стрічка також стала першим акторським проєктом для Джейсона Стетхема та «запустила» його кар'єру. 

«Револьвер» (Revolver)

  • Дата виходу: 22 вересня 2005 року
  • Жанр: драма, трилер 
  • У головних ролях: Джейсон Стетхем, Рей Ліотта

Азартний гравець та шулер Джейк виходить з в'язниці, де відсидів 7 років. На волі його очікує фінальна гра з кримінальним босом, де на кону стоїть життя головного героя.

«Револьвер» наслідує вже сталому стилю Річі — пограбування, вбивці та кримінальні махінації. Однак, в той же час, цей фільм є деконструкцією стилю режисера. Адже тут митець концентрує всю увагу на вивченні одного персонажу, а замість «брудної кримінальної естетики» — переходить до більш нуарних мотивів. І хоча спочатку публіка фільм не прийняла (касовий збір в $6 млн при бюджеті в $45 млн), наразі «Револьвер» є одним з найбільш дорослих та філософських фільмів Річі.

«Шерлок Холмс» (Sherlock Holmes)

  • Дата виходу: 24 грудня 2009 року
  • Жанр: детектив, трилер 
  • У головних ролях: Джуд Лоу, Роберт Дауні-молодший

Геніальний детектив Шерлок Холмс та його незмінний соратник Доктор Ватсон намагаються зупинити злочинний план, масштаби якого можуть зруйнувати всю Англію.

Незвична кіноадаптація пригод вправного детектива Шерлока Холмса. Заплутана історія, що одночасно насичена екшеном та комедією, показує який незвичний ракурс обрав режисер, підходячи до реалізації відомої всім класики.

Глядачу сподобався експеримент, про що свідчать і касові збори ($524 млн при бюджеті в $90 млн), а також успішна наступна частина франшизи. 

«Великий куш» (Snatch)

  • Дата виходу: 23 серпня 2000 року
  • Жанр: комедія, кримінальний
  • У головних ролях: Бред Пітт, Бенісіо дель Торо, Стівен Ґрем

Історія про бандитський світ, в якому кожен веде свою боротьбу в пошуках викраденого безцінного діаманту.

«Великий куш» — одна з найвідоміших стрічок Річі, у якій розповідається про банду, що викрала діамант вагою 86 карати. Левову частку популярності фільм отримав завдяки незвичній ролі Бреда Пітта (він зіграв ірландського цигана-боксера Міккі), яку він отримав, бажаючи знятись в проєкті з режисером-новачком. Не дивлячись на недовгу появу на екрані — глядач отримав одного з найулюбленіших персонажів зі всієї фільмографії актора.

«Рок-н-рольник» (RocknRolla)

  • Дата виходу: 29 січня 2009 року
  • Жанр: кримінальний, комедія
  • У головних ролях: Тобі Кеббел, Джерард Батлер, Ідріс Ельба

Російський багатій та злочинець Юрій Омович влаштовує аферу з нерухомістю у Лондоні. Це спричиняє переполох в британському кримінальному світі — місцеві гангстери навипередки намагаються «відкусити частину пирога» росіянина та полюють за його мільйонами.

Стрічка «Рок-н-рольник» стала поверненням до витоків в кар'єрі режисера. Фільм наслідує майже ті ж сюжетні тропи, що й в «Великому куші» або ж дебютній роботі режисера. Сам Річі пояснював «Рок-н-рольника» як стрічку, яку «він сам хотів би побачити в кіно», адже історії про кримінальний світ набагато цікавіші і завжди дають публіці чіткі образи добра та зла.

Прем'єри осені. П'ять нових фільмів, що виходять у вересні