Getty images

Минулого тижня Дмитро Гордон заговорив про певну  подію, яка станеться у понеділок, 15 березня, і яка змінить життя країни. Втім, єдина подія цього дня, варта уваги, — виключення з партії «Слуга народу» нардепа Олександра Дубінського. Навряд чи це змінить життя країни, але баланс сил на українському політичному ландшафті — напевно.

Того ж понеділка Дубінський постфактум написав звернення до Володимира Зеленського, яке більше за все нагадувало величну оду «монарху, який на свій розсуд вершить долі країни». «Я вам довіряв, вірив у вашу щирість, а виявилось, що це була не щирість. За маскою щирості чаїлася чудова гра талановитого актора», — патетично розмірковував Дубінський.

Але що сталося, те сталося. Чи піде «вигнання» Дубінського на користь партії? На яке майбутнє слід чекати самому Дубінському? Chas News наводить три думки щодо цього.

Не варто робити з цього трагедії

Євген Магда, директор Інституту світової політики:

За часів СРСР виключення людини з лав КПРС було справжньою трагедією. Дехто навіть накладав на себе руки, адже партія у ті часи давала достатньо багато. Але в сучасних умовах закінчення відносин зі «Слугою народу» для Дубінського навіть може виявитись новим політичним стартом, як би це дивно не виглядало. Ще працюючи журналістом, він був достатньо скандальним, тому для нього стан хайпу і стресу — не унікальне явище. Згадаймо і румунський паспорт, і детектор брехні.

Гадаю, зараз все залежатиме від того, які ресурси вкладуть у його розкрутку. Тим більше, у нас полюбляють людей, які так чи інакше постраждали від влади. Якщо це поєднати з доступом до інформаційних ресурсів Коломойського… З іншого боку, питання в тому, наскільки істотно на «розкрутку» Дубінського вплинуть санкції США.

Євген Магда, директор Інституту світової політики

Що ж до самої «Слуги народу», то ця партія більше нагадує серію «відображень» президента. Такі собі «аватари» Зеленського, «криві дзеркала». Дубінський також є таким «кривим дзеркалом». Тому не сказав би, що «СН» проявила якусь політичну волю, виключивши Дубінського: швидше, можна говорити про те, що партія проявила політичну недалекоглядність. З тієї простої причини, що якби у неї було більше політичної волі, вона просто знайшла б спосіб не привертати уваги до цієї ситуації. А так вони самі себе «відшмагали».

У нас полюбляють людей, які так чи інакше постраждали від влади. Якщо це поєднати з доступом до інформаційних ресурсів Коломойського

Є такий жарт: «Те, що ми вважали оргазмом, виявилося астмою». Як на мене, він чудово ілюструє те, що відбувається навколо Дубінського. Ну а подальшу долю нардепа вирішуватиме, звісно, Коломойський. Сам по собі, без медійної підтримки олігарха, Дубінський нічого не вартий, він тільки інструмент.

Втратив підтримку партії — втратив вплив

Олексій Голобуцький, політтехнолог, заступник керівника Агентства моделювання ситуацій:

Центристська позиція зручна, коли ти йдеш до влади. А коли ти вже в політичному процесі — треба щось робити. Тому з боку «Слуги народу», мабуть, не вийде просто «сидіти у шпагаті». Також, зрозуміло, що пропрезидентська партія повинна стояти на державницьких позиціях, які у нас, до слова, дуже чітко окреслені. У цьому контексті «маневрування», якими захоплювався Янукович, можуть погано закінчитися. Звідси і рішення «Слуги» щодо підсанкційного Дубінського.

Олексій Голобуцький, політтехнолог
    
Звісно, втрачаючи партію, Дубінський і сам по собі багато чого втрачає. Він був головою Київської обласної організації «Слуги народу». А це вирішення питань, гроші, вплив... В Україні боротьба з корупцією — це коли ти чужих корупціонерів змінюєш на своїх. А тут Дубінського відкинули від годівнички і наразі його вплив в політсилі зведений до мінімуму.

Надалі все залежатиме від Коломойського. Ми про Дубінського говоримо, допоки у нього є канал на YouTube. Якщо у нього забрати присутність в медіа, забудемо про нього місяців через два. Вже починаємо забувати, адже YouTube його нещодавно заблокував. Тому, гадаю, доля Дубінського буде пов’язана з рішенням Коломойського — чи стане він чинити спротив. Так, Дубінський дуже голосний, він вміє кричати, але не забуваймо, що у Коломойського є й інші депутати в «СН». І в цьому контексті Дубінський, мабуть, дещо перебільшує свій вплив, адже якби не «зелений стяг», навряд чи він зайшов би до Ради.

Дубінський дуже голосний, він вміє кричати, але не забуваймо, що у Коломойського є й інші депутати в «СН». І в цьому контексті Дубінський, мабуть, дещо перебільшує свій вплив

Загалом, будь-який політичний проєкт, у тому числі проєкт Дубінського після виключення з «СН» — це гроші. Якщо Коломойський буде його спонсорувати, тоді Дубінський матиме політичне майбутнє. Але і тут однозначно говорити не можна, адже в Україні досить складно побудувати кар’єру, коли на тобі вже стоїть «клеймо» американських санкцій. Уявіть бізнесмена, який вкладе гроші в проєкт Дубінського і йому через це «прилетить» через певний час. Звісно, він разів з десять подумає, перш ніж лізти в таку історію.

Позбавлення від токсичної опозиції

Володимир Фесенко, керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента»:

Те, що трапилося — абсолютно закономірно та логічно. Почалася ця історія ще восени 2019 року, коли Дубінський став головним опозиціонером всередині фракції «Слуги народу». Санкції проти Дубінського з боку США стали «останньою краплею». Гадаю, багато хто в «СН» з радістю ними скористався, адже поведінка Дубінського у відношенні до керівництва фракції була неприпустимою. Розрив був невідворотний.

Володимир Фесенко, керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента»

Партія позбавилася від токсичного депутата і може тепер зітхнути з полегшенням. Можливо, Дубінський буде їм докучати, але так само було і раніше. Розколу фракції очікувати не варто — ніхто ж після виключення Дубінського не вийшов з «СН». Якщо і будуть якісь демарші, то тільки з боку Максима Бужанського. Не більше.

Втім, так звана «група Коломойського» у «СН» й досі залишається. Можливо, Дубінський, користуючись старими зв’язками, і надалі намагатиметься впливати на певні речі, але тепер, вочевидь, робити це йому буде складніше. Та й, зрештою, позицію цієї групи формував не стільки Дубінський, скільки сам Коломойський.

Можливо, Дубінський, користуючись старими зв’язками, і надалі намагатиметься впливати на певні речі, але тепер, вочевидь, робити це йому буде складніше

До речі, цікаво буде подивитися, наскільки Коломойському буде вигідний конфлікт з Зеленським. Згадайте голосування щодо призначення Юрія Вітренка у Міненерго, наскільки дисципліновано депутати з групи Коломойського голосували щодо змін в законі про держслужбу. Трапилось це якраз після висунення обвинувачень колишнім топменеджерам «Приватбанку». Дуже показова ситуація. Певно, Коломойському зараз не дуже вигідно йти на конфронтацію з президентом.

Чотири історії про виключення з партії, які доводять, що демократія однозначно краща за диктатуру
Дубінського виключили з партії «Слуга народу» — за порушення статуту та непокору