Колонка
економіст, фінансовий аналітик
економіст, фінансовий аналітик

За даними НБУ, на руках у населення України знаходиться майже 600 млрд грн. З них лише дрібняками — 4 млрд грн. Готівкової валюти поза банківським сектором у 2021 році НБУ нарахував близько $94 млрд.

Не всі ці гроші перебувають на руках населення, частина обслуговує тіньову економіку. Але десятки мільярдів припадають пилом у банківських сейфах і трилітрових банках. Припустимо, гривневий дріб’язок теж можна сховати у скарбничку. А куди вкладати сотні мільярдів, що залишилися?

Тут можна згадати знамениту книгу Роберта Кіосакі «Квадрант грошового потоку».

«Багатий тато» (у частині фінансового інтелекту, а не нулів після одиниці на рахунку) повинен думати не тільки і не стільки про постійну роботу та стабільну зарплату, як про пасивні доходи, що надходять від активів, доходи від власного бізнесу (нехай і невеликого) і доходи від ідей, що використовуються чужим бізнесом (щось на зразок франшизи).

Знаходитись одразу в чотирьох цих квадрантах вдається далеко не кожному. Лише близько 5% населення мають схильність до підприємництва. Проте сформувати протягом життя деякі активи, які приносять пасивний дохід, під силу більшій частині населення. За умови, що воно здатне мінімізувати непродуктивні витрати (придбання активів, що провокують витрати, а не доходи). Якщо не досягти фінансового благополуччя хоча б у двох квадрантах, доведеться на пенсії бути «бідним татом», що чекає допомоги від дітей та/або держави. А до цього все життя провести в «щурячих перегонах».

Як побудувати бізнес чи систему франшиз, у рамках однієї колонки не розкажеш. Але можна дати поради щодо вкладення активів.

Державні цінні папери  

Можна розглянути папери, номіновані у гривні, терміном обігу від пів року до кількох років із прибутковістю в діапазоні 11-14%. Або в доларах, але там прибутковість буде смішною — 3,5%. Вам не продадуть ні перші, ні другі, тому що доступ на цей ринок мають лише професійні гравці. Але у вас є можливість взяти участь на вторинному ринку за посередництва банку або продавця цінних паперів — брокера.

Максимум, на що ви можете розраховувати, це портфель ОВДП з прибутковістю на 2-3% нижче за ринковий рівень. Плюс накладні витрати: брокерська комісія, витрати на відкриття та обслуговування рахунку у цінних паперах.

ОВДП випускають в електронній формі. Це «з'їсть» частину прибутку. Можна стати учасниками корпоративного інвестиційного фонду, створеного при одній із компаній з управління активами (КУА), що працює на ринку. У цьому випадку ваші гроші потраплять до спільного казана, і дохідність вкладень визначатиметься структурою активів фонду, учасником якого ви стали.

Фонд під управлінням КУА може вкладати свої гроші в корпоративні та державні цінні папери або спеціалізуватися виключно на безризикових державних. Прибутковість тут визначається мистецтвом ринкової гри з боку брокера. Він може намалювати прибуток у розмірі 20% і вище, але — у рекламних проспектах.

Із приємного: вкладення в ОВДП не обкладаються прибутковим податком.

Мінімальна ціна вхідного квитка на цей ринок для оптимізації накладних витрат — понад 100 тис. грн. Краще мільйон, якщо він, звичайно, у вас є.

Єврооблігації 

Можна пограти на ринку єврооблігацій України, де прибутковість нещодавно підскочила на понад 20%. Такий прибуток на тлі майже нульових за ставкою валютних депозитів в українських банках виглядає як глибокий космос. Але тут є адміністративні обмеження: у рамках спрощеної е-ліцензії можна вкласти лише до $200 тис. Все, що зверху, — на підставі індивідуальної ліцензії НБУ.

Вкладаючи у держпапери, ви несете так звані суверенні ризики, серед яких найімовірнішим є дефолт, пов'язаний зі зобов'язаннями держави. Поки що у нас ніхто не «кидав» населення і нещодавня реструктуризація 2015-го стосувалася лише нерезидентів. Але повної гарантії вам не дасть ніхто. Хоча можуть запропонувати страховку за 8-10% від суми.

Крім того, гривневими облігаціями ви несете ще курсові ризики. Щоправда, з 2016-го всі, хто вкладав у гривню, зрештою вигравали у прихильників надмірного хеджа в доларах. Але чи буде так цього разу? Давайте рахувати.

Візьмемо за основу курс 28 грн/$ та прибутковість гривневих ОВДП на рівні 10%. Це означає, що своп-курс, за яким ваша гривнева прибутковість обнулиться при перерахунку у долари, через рік складе 30,8. Все, що буде до цього курсу, — вам у плюс. Все, що вище, — у мінус. Це якщо конвертувати назад у долар. З погляду інфляційних ризиків 10% не відіб'є навіть поточну інфляцію. 

Україна увійшла в топ-10 країн, які найбільше заробили на біткоїнах у 2020 році

Банківські депозити 

Банківські депозити можна розглядати лише як спосіб фізичного зберігання грошей, але не як інструмент заробітку. Минули часи, коли на депозиті в 200 тис. було реально заробити «другу пенсію». Ставка за депозитами зараз опустилася нижче 10%. До того ж треба враховувати податки: прибутковий 18% і військовий збір 1,5%.

Золото

Традиційно у нас люблять розмірковувати про вкладення у золото, але в результаті не вкладати в нього. Основна причина — в Україні немає ліквідного ринку золота, відповідно, висока маржа між ціною купівлі та продажу. Тобто доведеться дуже довго чекати, поки зростання котирувань «зжере» цю маржу. Крім того, наші золоті зливки не приймають у західних банках.

З іншого боку, з погляду довгострокового вкладення золото безпрограшне, оскільки має властивість «вбирати» глобальну інфляцію і різко зростати в ціні під час криз. Наприклад, у 2020 році, на піку пандемії та паніки, прибутковість вкладень у золото, за даними Всесвітньої золотої ради, за рік досягла 40%.

Таким чином, доведеться або довго чекати, або вгадувати із кризою.

Наприклад, за даними провідного світового банку JP Morgan, у разі активізації російсько-українського конфлікту зростання світової економіки може сповільнитись до 0,9% з очікуваних 4,1%, а глобальна інфляція, навпаки, — зрости з прогнозу у 3% до 7,2%. Чим не криза? Інша річ, до чого тоді все це золото, якщо воно не зберігається в сейфі швейцарського банку і у тебе немає чартеру з відкритою візою.

Згідно з котируваннями COMEX, підрозділу Нью-Йоркської товарної біржі, ф'ючерси на золото з доставкою у лютому котирувалися на рівні $1847 за тройську унцію, знизившись на 0,29%. Рівень вище за $2000 для золота — поки що непереборна планка. Але зараз саме той час сміливих, коли можна поставити на кілька років і рівень вище $2000.

Земля

Поки не відкрився «широкий» ринок землі, можна вкласти свої гроші в «паї». Купувати краще цілісні масиви землі по 100 га, для цього потрібно мати як мінімум $100 тис. У перспективі при правильному виборі ціна цього активу може зрости в півтора-два рази. Пасивний дохід — на рівні 5%. Але з урахуванням характеру земельних відносин в Україні доступ до куплених паїв та отримання доходу з них може стати для покупця-чужинця нерозв'язним завданням.

Нерухомість

Традиційним активом вкладення коштів для українців є купівля нерухомості та здавання її в оренду. Цей варіант привабливий насамперед через відсутність надійніших альтернатив.

Із вкладенням у нерухомість поєднується кілька факторів примноження коштів: надія на зростання ціни та пасивний дохід. Середня прибутковість складе 10%, а окупність за простим відсотком — 10 років.

Єдиний ризик тут — це ризик забудовника. Промислова інфляція минулого року перевищила 60%, тому багато будівельних компаній просто не зможуть витримати дію ножиць «собівартість — ринкова ціна».

Що буде з гривнею та суверенними паперами?