Квадробери

У світі, зокрема й в Україні, популярною стає квадробіка. Представники нової субкультури, тобто квадробери, вирізняються зовнішністю. Деякі з них одягають маски із мордами тварин й накладні хвости, а на руки — рукавички у формі лап. І це ще не все, чим вони притягують увагу суспільства.

Chas News розповідає, хто такі квадробери, у що вони вірять та чим вони відрізняються від фуррі й теріанів.

Квадробіка: історія виникнення молодіжної субкультури

Насамперед важливо зазначити, що квадробіка — не лише субкультура, її вважають своєрідним спортивним мистецтвом. Адже це вид фізичної активності, який характерний повторюванням рухів (а також звуків) тварин.

Засновником нового суспільного руху вважають японського спринтера Кенічі Іто, адже саме його методика пересування сильно нагадує поведінку квадроберів. У дитинстві спортсмена дражнили й булили через нетипову зовнішність, його навіть почали називати «мавпою».

Проте Іто знайшов вихід — зробив образи своєю перевагою. Він почав вивчати поведінку мавп та їхні рухи. Таким чином Іто започаткував методику пересування на чотирьох кінцівках й навіть потрапив до Книги рекордів Гіннесса. У 2008 році Кенічі Іто пробіг таким чином 100 м за 18,58 с. У 2013 році за 16,87 с, а в 2015 — за 15,71 с.

Кенічі Іто

Така нестандартна практика пішла в маси. Спершу нею захопилися японські фітнес-тренери. А опісля відео із так званими спортивними заняттями потрапили у TikTok. Тепер же методика перетворилася у субкультуру, адже квадробікою зацікавилась молодь.

Як поводяться та що одягають квадробери

Квадробери — люди, а найчастіше діти чи підлітки, які стали представниками нової субкультури. Загалом це люди, які імітують поведінку тварин. Зокрема, їхні способи пересування. Представники субкультури пересуваються на чотирьох кінцівках, перестрибують різноманітні перешкоди й швидко бігають. Звісно ж, усе це потребує концентрації, витривалості й хорошого балансу.

Чимало квадроберів стверджують, що така поведінка допомагає їм знімати стрес і самовиражатися буквально «без кордонів».

Щодо аксесуарів: квадробери часто обирають певну стилізацію. До прикладу, одягають маски тварин на обличчя, на руки — рукавиці у формі лап і навіть чіпляють до одягу штучний хвіст.

квадбробери

Чим квадробери відрізняються від теріанів та фуррі

Окрім квадроберів є ще фуррі й теріани. Вони, на перший погляд, схожі між собою, але мають характерні відмінності.

Квадробери — насамперед, прихильники спорту, які вже із часом почали доповнювати свій вигляд різноманітними аксесуарами та прикрасами.

А от теріани (або теріантропи) — люди, які духовно відчувають себе звіром. Для представників цієї течії не настільки важливий вигляд, як внутрішні почуття. На них вони і фокусуються.

Фуррі ж наслідують улюблених анімаційних персонажів — тварин, які схожі на людей. Велику роль для фуррі, на відміну від теріанів, відіграє саме зовнішність. Представники субкультури не тільки одягають кастомний одяг чи втілюють цілісний косплей, але й театрально відіграють поведінку тваринки.

Квадробери, фуррі, теріантропи

Чи безпечно бути квадробером: що кажуть експерти

Дитячі психологи пов'язують захоплення квадробікою із нестачею уваги й пошуком однодумців — компанії, де підлітка приймуть цілком і повністю. 

Психолог Віталій Сторчеусов каже, що дитина має ідентифікувати себе в соціальній ієрархії, обов'язково визначитися, як вона має поводитися, спілкуватися, зрозуміти, що може отримувати від комунікації ресурси.

У соцмережах батьки діляться, що насправді побоюються такої поведінки дітей, бо рано чи пізно це може привести до крайнощів. Навіть, за їхніми словами, до куштування собачого корму. У такому випадку психологи радять звернутися до фахівця, аби розібратися у причині поведінки.

«Якщо дитина знає про техніку безпеки, але свідомо її ігнорує, женучись за якимись трендами чи своїм ставленням, це небезпечно», — каже психіатр Артем Михайлов.

Квадробіка: як українці відреагували мемами

Після стрімкого поширення субкультури не тільки в світі, а й в Україні, користувачі соцмереж створюють велику кількість мемів та діляться власними жартами. Кажуть, «десь таке вже бачили».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Навчальний рік 2024/25: що нового чекає вчителів та школярів