надзвичайний стан

На всій території України буде запроваджено режим надзвичайного стану. Виняток становлять Донецька та Луганська області, де з 2014 року вже діє окремий режим. Рішення ще має підтримати Верховна Рада. Про це повідомив Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки і оборони України. За його словами, всі обмеження надзвичайного стану застосують залежно від того, наскільки це вважатиметься за доцільне.

«На нашому житті він майже ніяк не позначиться радикально. Є певний перелік речей, які є в законі про запровадження надзвичайного стану. Максимально коректно опрацьовуватиметься ця ситуація, але в разі потреби відповідні органи діятимуть згідно з чинним законодавством», — сказав Данілов після засідання РНБО.

Секретар РНБО уточнив, що у разі збройного вторгнення на території України буде запроваджено воєнний стан.

Українці вже мали звикнути до різних неприродних станів, в яких перебуває країна час від часу. Лише за останні чотири роки Україна побувала у воєнному стані, згодом в режимі надзвичайної ситуації, на черзі надзвичайний стан.

Chas News пояснює, які обмеження має право застосувати влада та до чого варто бути готовим.   

Чому запроваджують надзвичайний стан?

Загроза вторгнення військ РФ в Україну, про яку говорять вже стільки часу, набула найбільшої вірогідності. Країна-агресор визнала незалежність «ДНР» і «ЛНР», і ввела туди власні збройні сили. Характер заяв політичного керівництва РФ вказує на повне небажання мирного співіснування. В зв'язку з цим в інтересах національної безпеки та громадського порядку з метою запобігання заворушенням або кримінальним правопорушенням влада планує ввести надзвичайний стан.

Що це означає?  

У період введення надзвичайного стану застосовуються певні обмеження, що будуть зберігатися до його закінчення.

Чого не можна буде робити?

Можливе обмеження переміщення по території, рух транспортних засобів, проведення їхнього огляду. Можуть вводити комендантську годину, примусове відчуження або вилучення майна, евакуацію населення.

Для бізнесу встановлюється квартирна повинність для забезпечення тимчасового розміщення евакуйованого або тимчасово переселеного населення.

Забороняється будівництво нових та розширення діючих підприємств та інших об’єктів, діяльність яких не пов’язана з ліквідацією надзвичайної ситуації. Активи підприємств можуть примусово залучати для відвернення небезпеки та ліквідації надзвичайних ситуацій з обов’язковою компенсацією понесених втрат. В окремих виняткових випадках працездатне населення будуть залучати до невідкладних аварійно-рятувальних робіт. Винятки стосуються лише неповнолітніх та вагітних. Допускається введення карткової системи на продукти харчування першої необхідності.

Зауважимо, що влада має право на такі обмеження, але це не означає, що всі вони будуть використані одразу.

Я не згоден на обмеження, чи можу я протестувати? 

Хіба що вдома на кухні, якщо рідні і сусіди не заперечуватимуть. Під час надзвичайного стану, як і воєнного, вводиться повна заборона на проведення масових заходів, заборона страйків. У окремих випадках допускається примусове відчуження або вилучення майна, як у юридичних так і фізичних осіб.

А це надовго?

Надзвичайний стан можуть вводити на строк не більш як 30 діб і не більш як 60 діб в окремих місцевостях. У разі необхідності надзвичайний стан може продовжити президент, але не більш як на 30 діб.

Нардепи в першому читанні підтримали законопроєкт про зброю для цивільних

Чим обмеження відрізняться від умов воєнного стану?

Під час воєнного стану обмежень більше. В цьому випадку військове командування має повне право обмежувати конституційні права і свободи людини і громадянина, а також інтереси бізнесу.

До обмежень надзвичайного стану додаються заборони на проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій. Обмежується вибір місця перебування чи місця проживання. Повне право регулювати роботи постачальників інтернету, ЗМІ, закладів культури. У разі порушення вимог або невиконання заходів правового режиму воєнного стану вилучати електронне комунікаційне обладнання.

Забороняється торгівля зброєю, алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі.

Громадяни, що знаходяться на військовому обліку, не можуть змінювати своє місце перебування без дозволу від військкомату. Встановлюється військово-квартирна повинність з розквартирування військовослужбовців у власників житла.

Політичні партії чи громадські об'єднання, діяльність яких спрямована на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, забороняються без всіляких судово-бюрократичних процедур. А громадян держави-агресора можна примусово, а головне, законно вислати за межі країни.    

Здається, воєнний стан у нас вже був? 

Так, 26 листопада 2018 року воєнний стан запровадили в десяти прикордонних областях України. Це стало реакцією на захоплення українських кораблів силами ФСБ РФ у Керченській протоці. Режим воєнного стану діяв 30 діб, але більше на папері — жорстких обмежень, що передбачає законодавство, не застосовували. Проте тоді ситуація сильно відрізнялася від теперішньої.

Віктор Ляшко попередив про розповсюдження в мережі фейкового наказу МОЗ (фото)