Getty images

 

 В Україні почалася вакцинація проти COVID-19. Першими в країну прибули 500 тис. доз вакцини CoviShield виробництва індійської компанії Serum Institute of India. 22 лютого МОЗ зареєстрував її для екстреного використання. Втім, в очі кинулася цікава особливість — вакцина зареєстрована не на Serum Institute of India, а на невідому компанію «ГРЕЙС ОФ ГОД» (у перекладі з англійської — «ласка Божа»).

Свідоцтво про реєстрацію вакцини проти COVID-19

Це доволі дивно, бо Serum Institute of India давно імпортує в Україну вакцини БЦЖ та АКДС та препарати для профілактики коклюшу, дифтерії та правця і завжди сам виступав заявником реєстрації ліків в Україні.

Свідоцтво про реєстрацію АКДС

Так само вакцина проти COVID-19 від Pfizer зареєстрована на офіційне представництво цієї компанії в Україні.

Все як в Боллівуді

 А ось вакцину проти COVID-19 Serum Institute of India чомусь вирішив імпортувати через компанію «ГРЕЙС ОФ ГОД» зі статутним капіталом 28 тис. грн, зареєстровану 4 листопада 2020 р. Зареєстрована компанія на столичних Березняках, за адресою: пр. Соборності, 15, офіс 221 — у будівлі радянських часів напроти залізничних колій та нелегального кладовища тварин. 

Свідоцтво про реєстрацію «ГРЕЙС ОФ ГОД»

 

Єдиним бенефіціаром «ГРЕЙС ОФ ГОД» є громадянин України індійського походження Пранаав Кумар. Про нього теж відомо небагато. Можна припустити, що власник «ГРЕЙС ОФ ГОД» — людина досить заможна, бо їздить на автівці Porsche cayenne. Про це можна дізнатися за допомогою сервісу OpenDatabot. Пранаав Кумар був стороною судового процесу за справою 753/13688/20 щодо ДТП за його участю, яке слухали у січні цього року у Київському апеляційному суді. З матеріалів справи ми і дізналися про модель автівки, на якій він їхав. До речі, суд визнав, що пан Кумар ПДР не порушував і у ДТП не винен, хоч це і не має відношення до справи.

 

А ось як він заробив на Porsche cayenne — ми достеменно не знаємо. З певною вірогідністю можна лише припустити, що Кумар має стосунок до медичного та фармацевтичного бізнесу. Крім вищезгаданої компанії «ГРЕЙС ОФ ГОД», він також є співзасновником ТОВ «АЕОН БІОТЕХ».

Подібну назву, AEON India, має індійська корпорація, яка займається постачанням промислових рішень у сфері біотехнології — для фарми, харчової та нафтопереробної промисловості. Цікаво, що одним з засновників «АЕОН БІОТЕХ» є Вірди Бікрам Джит Сінгх, який працює заступником генерального директора з постачання «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Ще один співвласник «АЕОН БІОТЕХ», Сімарджіт Каур, також є бенефіціаром компанії «БЕЙБІШЬОР ЕКО». Це вже більш серйозна організація зі статутним капіталом у 2,5 млн грн. І назвою нагадує назву великої індійської мережі клінік репродуктивної медицини Baby Sure fertility center, яка займається екстракорпоральним заплідненням. Колись у Києві на вул. Чигорина, 16, де розташована «БЕЙБІШЬОР ЕКО», працював репродуктивний центр Evo Clinic. Зараз там розташована клініка Dental and Beauty Resort, що спеціалізується на косметології та стоматології, і сюди «БЕЙБІШЬОР ЕКО» колись шукала персонал. За цією ж самою адресою зареєстровані декілька компаній, які мають стосунок до традиційної індійської медицини та харчування. Одну з них — «ОМ ІНТЕРПРАЙЗЕС» — очолює Оксана Кумар, ймовірно, дружина Пранаава Кумара.

Одним словом, вимальовується досить заплутана структура бізнесу індійської діаспори в Україні. Можна припустити, що хтось з менеджменту Serum Institute of India і попросив своїх українських знайомих створити фірму-одноденку під реєстрацією їхнього препарату.

Сперечатися не було часу

Наближене до керівництва МОЗ джерело Chas News пояснює: це звичайна практика для індійських фармвиробників. Згідно з «Законом про лікарські засоби» відповідальність за безпеку та якість лікарського засобу несе саме заявник, який на своє ім’я зареєстрував в Україні препарат. Правда, той самий закон вимагає від Державного експертного центру при МОЗ під час реєстрації препарату перевірити, чи заявник має таку можливість і здатен виконувати функції фармаконагляду — тобто збирати інформацію про небажані наслідки використання і розсліджувати їх.

Втім, Максиму Степанову за зрив вакцинації президентська фракція вже погрожувала звільненням. Та й на відміну від звичайних ліків, ринок вакцин проти COVID-19 — це ринок продавців. Попит на вакцину індійського виробника такий, що Serum Institute of India не то що не горить бажанням постачати вакцину від «корони» в Україну, але його СЕО Адар Поновалла у твіттері звертається до урядів зі всього світу з проханням бути терплячими.

Твіт Адар Поновалла

Фактично, керівництво МОЗ погодилося на те, що Serum Institute of India знімає з себе відповідальність за можливі небажані наслідки вакцинації. Якщо після щеплення у вас з’явилися ускладнення, з претензіями можна одразу йти до Пранаава Кумара, Київ, пр. Соборності, 15 — навпроти залізничних колій та кладовища тварин. І ласка Божа прибуде з вами! 

Чужими коліться і свої робити не баріться. Чи є перспективи у вітчизняного виробництва вакцин?