19 листопада став відомий переможець конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України. Журі обирало з 112 робіт (усього подали 125 проєктів, але 13 одразу забракували). Врешті-решт найбільше голосів отримав варіант, запропонований Олексієм Коханом, — художником та графіком, одним із авторів малого Державного Герба України.

До речі, журі очолював ще один із розробників малого герба — Андрій Гречило, голова Українського геральдичного товариства. А третю премію отримала група авторів, серед яких Іван Турецький — ще один з авторів малого герба.

Зібралась, скажемо так, компанія людей, які знають одне одного давно.

Історія з пошуками великого герба не нова — нинішній конкурс вже четвертий за рахунком. До речі, переможець-2020 Кохан вже представляв аналогічний проєкт у 1997 році. Однак тоді він не виграв. Але його робота, наче вино, відлежалась 23 роки і стала, з огляду на результати конкурсу, кращою та гідною.  

Переможець конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України

Члени журі поки не коментують результати відбору. Так, Богдан Завітій, член конкурсної комісії та автор книги «Наш герб», попросив дочекатися публікації офіційного резюме оргкомітету. Юрій Савчук, один з авторів проєкту-переможця минулого відбору, повідомив Сhas News, що нині також брав участь у конкурсі і тому не може коментувати ескіз, який цього року здобув перше місце.

Тим часом результати конкурсу активно обговорюють в соцмережах. Як завжди, багато критики та фотожаб. Тренд навіть підтримала Укрпошта, яка запропонувала свій варіант з поштарем та голубом.

Поки дискусії тривають, а офіційні висновки готуються, Сhas News відповідає на п'ять питань про великий Державний Герб.

Навіщо він взагалі потрібен?

Тому, що так написано в Конституції. В ст. 20 зазначається, що великий Державний Герб має бути. В пояснювальній записці до постанови про оголошення конкурсу необхідність його проведення обґрунтовується саме бажанням наповнити відповідну статтю «реальним змістом».

При цьому дискусії стосовно доцільності вирішення цього питання ведуть ще з часів проголошення незалежності. Частина науковців пропонує прибрати цю норму з Основного закону або ж визнати, що малий герб є одразу і великим.

Світова практика показує: великий герб переважно використовують глави держав під час урочистих заходів.

Яким буде його призначення в Україні, точно не зрозуміло — окремого закону про державні символи Верховна Рада за 30 років так і не ухвалила, а в більшості нормативних документів фігурує просто герб. Не великий і не малий.

А як у інших?

Історично склалося, що великі герби — це спадок геральдичних традицій імперій, коли нові територіальні придбання фіксували як в титулі монарха, так і на головному державному символі, додаючи нові елементи, що символізували приєднані землі. Нині великі герби мають переважно старі монархії — наприклад, Велика Британія, Нідерланди, Данія, Швеція.

Що роблять на проєкті янгол та лев?

У Конституції зазначені лише дві обов'язкові складові великого Державного Герба — малий герб (мовою документа — знак княжої держави Володимира Великого або просто тризуб) та герб Війська Запорізького (козак з мушкетом). А у виборі інших елементів учасники конкурсу мали змогу фантазувати.

На ескізі-переможці з лівого боку зображений архангел Михаїл — символ Києва, що представляє центральну Україну, а з правого боку — фігура лева як символ Західноукраїнської народної республіки у 1918 році. Посередині між ними знаходиться сучасний малий герб на синьому щиті, а над ним — хоругва, на якій зображено козака з мушкетом. Така композиція має символізувати соборність України, хоча в соцмережах уже цікавляться, чому для великого герба обрали саме символи Києва та Галичини.

Чому янгол зображений у білих шкарпетках, а лев — з піструном?

На більшості гербових зображень архангел Михаїл постає у взутті. Олексій Кохан також вирішив намалювати взутого янгола, однак у його варіанті чоботи дуже нагадують білі дитячі гольфи. Таке вже бачення автора. А щодо лева — то в геральдиці його традиційно зображують з геніталіями, які символізують мужність.

Наприклад, на королівському гербі Данії зображені аж вісім левів — і усі з піструнами. Хоча, звісно, є і винятки. Зараз про цей елемент часто «забувають» чи навмисно прибирають його. В 2007 році навіть вибухнув міжнародний скандал через «кастрованого» лева на гербі Північної бойової групи ЄС. Тоді геніталії видалили за наполяганням групи шведських військових-феміністок.

Так коли остаточно затвердять великий Державний Герб?

Невідомо, а скоріше за все, взагалі не затвердять. Зараз справа зроблена навіть не наполовину. Оргкомітет ще має затвердити результати конкурсу, потім Мінюст — розробити відповідний законопроєкт, а далі черга дійде до Верховної Ради. Для прийняття остаточного рішення щодо великого герба необхідно не менше 300 голосів народних обранців (ця умова прописана в Конституції). А з цим, вірогідно, виникнуть проблеми. Принаймні, постанову про оголошення конкурсу підтримали тільки 279 депутатів.

Проте незалежно від вердикту парламенту Олексій Кохан отримає премію в 100 тис. грн, а група авторів, які посіли третє місце, — 30 тис. Другу премію журі не присудило нікому.