Лідери країни-членів Євросоюзу розпочали перемовини про вступ України та Молдови до ЄС. Про це повідомив голова Євроради Шарль Мішель.

«Чіткий сигнал надії для їхніх людей і для нашого континенту», — написав він у Twitter.

Також вирішено надати Грузії статус кандидата на вступ до ЄС. Переговори ж з Боснією та Герцоговиною розпочнуться, коли буде досягнуто необхідного рівня відповідності критеріям членства.

Оновлено

Під час голосування за рішення про початок переговорів з Україною засідання Євроради залишив прем'єр Угорщини Віктор Орбан. За правилами, засідання за таких умов продовжується, лідер має замість себе лишити представника. Однак він цього не зробив. Всі решта 26 країн-членів ЄС підтримали рішення. Про це повідомляють The Guardain та Суспільне.

Потім Орбан заявив, що не змінив свою думку і вважає «іраціональним» початок переговорів з Україною на цьому етапі. Однак, оскільки інші 26 країни наполягали на такому рішенні, Угорщина вирішила залишитися осторонь.

Результати голосування також прокоментував Шарль Мішень. Він пояснив, що, за правила, рішення мають прийматися одноголосно і цю норму не було порушено.

«Ми багато працювали, щоб захистити Європейську Раду, було важливо, щоб жодна держава-член не виступала проти цього рішення, і саме тому ми змогли зробити це оголошення сьогодні ввечері», — сказав він.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Коли Україна стане членом Євросоюзу: умови і процедура вступу