Петро Чернишов  один з найдосвідченіших топменеджерів нашої країни. Очолював Carlsberg Україна та «Київстар». У липні 2019 став одним із членів наглядової ради фармакологічної компанії «Фармак».

Чернишов розповів Chas News не лише про роботу у новій сфері, а і згадав, чому покинув «Київстар» та про те, чи має до цього стосунок тогочасний президент Петро Порошенко. Поділився історією про невдалу політичну інвестицію у партію «Голос» та розмову з Святославом Вакарчуком після того, як той склав мандат.

 У одному із інтерв’ю мій колега назвав вас «найбільш буйним топменеджером в Україні», якому вдавалося неодноразово змінювати сфери роботи: FMCG, телеком, тепер фармацевтика. Навіщо вам такі круті віражі?

 Це ненавмисно, просто так складалися обставини. Наприклад, фармацевтику я не обирав. Філя Жебровська (голова наглядової ради компанії «Фармак»  Прим. ред.) запросила мене ввійти у наглядову раду компанії, хоч ми і не були особисто знайомі. Під час першої зустрічі вона, прямолінійна та харизматична, справила на мене дуже хороше враження. Я зрозумів, що можу принести компанії користь і навчитись чомусь новому. Адже «Фармак» зараз проходить через системну трансформацію бізнесу, а в мене в цих процесах чудовий досвід.

 Колись ви говорили про те, що ваше завдання як топменеджера  не давати відповіді, а ставити правильні питання. Які питання ви вже встигли поставити у «Фармаку» і чи знайшли на них відповіді?

Не можу розповісти про питання, які поставив менеджерам, і оголосити відповіді, які почув, адже це комерційна таємниця. Але висловлювання про питання поясню. Маленький менеджер ставить питання «Чому це відбувається?», середній  «Що відбувається?», а топ повинен запитувати «Хто все це робить?».

Маленький менеджер ставить питання «Чому це відбувається?», середній — «Що відбувається?», а топ повинен запитувати «Хто все це робить?»

Адже лише розібравшись, хто за що відповідає, можна призначити правильних людей на відповідні посади. Тому сьогодні моє завдання  брати участь у розробці стратегії компанії та пошуку і прийомі на роботу нових топменеджерів. До виробничого процесу, звісно ж, стосунку не маю. Для цього потрібні вузькопрофільні знання фармацевтичної галузі. Але от у питаннях продажу, маркетингу та фінансів я активно беру участь.

«Бізнес можна зрозуміти тільки якщо ставити питання в тому місці, де приймаються рішення», — вважає Чернишов. Тому, спробував себе у ролі фармацевта в аптеці

 Існує мантра, яку постійно повторюють в Україні: у нас кадровий голод та немає потрібних людей. Як з цим справи у фармакологічній сфері?

 Про нього говорять у будь-якій сфері та у будь-якій країні. Відкриваю газету Financial Times  читаю про кадровий голод, дивлюсь американські новини  чую про кадровий голод. Тому це не суто українська проблема.   

Взагалі, не варто слухати людей, які говорять, що український бізнес специфічний і відрізняється від світового. Ні, він такий же, як і всюди. Десь кращий, десь гірший.  

Я люблю одну історію про підбір кадрів. Якщо ми будемо людей вчити на роботі  вони навчаться і розбіжаться. Якщо ми їх не вчитимемо  вони будуть непрофесійними і залишаться у нас. Що краще?

Багато роботодавців не навчають своїх співробітників, хочуть, щоб наймані люди перетворились на приватну власність компанії. Але цей варіант не працює. Тому я вважаю, що ті, хто розповідає про кадровий голод, просто не хочуть пропонувати конкурентну заробітну платню людям, не вміють зацікавлювати їх та не діляться успіхом. Тому з ними і ніхто працювати не хоче.

Про «Укрзалізницю», президента Зеленського та посаду міністра

 Ви розповідали про те, що любите зізнаватися у власних помилках. Згадайте минулорічні.

 Одразу спадає на думку одна ситуація. Але не знаю, чи можна це назвати помилкою: у 2020-му намагався стати керівником «Укрзалізниці». Брав участь у конкурсі, дійшов до фіналу разом з людиною, яка теж мала стосунок до компанії «Київстар» (Володимир Жмак, у 19972010 роках працював на керівних посадах у «Київстарі»  Прим. ред.). Своє бачення та стратегію я навіть представляв Володимиру Зеленському. У підсумку, на останньому етапі програв.

Моя дружина вважає: дуже добре, що так склалось. І я з нею згоден, адже зараз у мене є work-life balance. Погодьтесь, якщо б я був головою «Укрзалізниці», наша розмова проходила б зовсім по-іншому. І я б отримав купу неприємних питань. І не лише від вас.

 Як думаєте, конкурс на посаду голови «Укрзалізниці» проходив чесно?

 В Україні дуже часто прийнято звинувачувати якісь «вищі» сили у власному програші  офіс президента, Кабмін, олігархів чи ще когось.

В Україні дуже часто прийнято звинувачувати якісь «вищі» сили у власному програші — офіс президента, Кабмін, олігархів чи ще когось

На початку конкурсу було 30 людей, я дійшов до фіналу. Тож точно не безнадійний. Те, що програв,  лише моя помилка. Десь недопрацював. Загалом, не хочу прикривати власні помилки якимись злими підступами.

 Ви сказали, що представляли проєкт розвитку «Укрзалізниці» Зеленському. Чи складає він враження менеджера, який вміє ставити правильні питання?

 Зустріч, яка у нас була на тему «Укрзалізниці», мене цілком влаштувала. Він ставив дуже професійні питання, тобто був явно готовий. Тож нічого поганого сказати не можу.

 Ну, можна і не лише погане…

 Всюди заведено політиків критикувати. І не лише в Україні. Але саме після зустрічі щодо «Укразалізниці» його нема за що його критикувати.

 До речі, а у політику не плануєте піти? Вас у команду Зеленського не кликали?

 Мені тричі пропонували посаду міністра. В тому числі і за президента Зеленського, коли прем’єром був Гончарук. Я ходив на зустрічі, дискутував, слухав аргументи. Тепер переконаний: якщо мені знову запропонують посаду міністра, одразу відмовлюсь і навіть на зустріч не піду.

 Чому?

 Політика відрізняється від управління великим бізнесом, і я у першій не як риба у воді. Ось «Укрзалізниця» або якась схожа держкомпанія  місця, де я можу показати свою компетенцію та досягнути хороших результатів. А управління міністерством  не моя історія. Загалом я дуже радий, що ні разу не погодився на ці посади.

Про ОВДП, партію «Голос» та Святослава Вакарчука

 Давайте трішки поговоримо про інвестиції. Куди плануєте інвестувати у 2021 році, до яких компаній приглядаєтесь?

 Не лише приглядаюсь. У січні вже встиг зробити свою першу інвестицію. Але деталей розповісти не можу. Лише скажу, що це венчурний фонд.

 До ОВДП (облігацій внутрішньої державної позики) як ставитесь? Вкладали туди свої кошти?

 Я багато та серйозно інвестував у гривневі ОВДП і продовжую це робити. Це правильний та надійний предмет для інвестицій. Адже держава повинна бути дуже нерозумною… я б навіть сказав, супернерозумною, щоби зробити дефолт за національною валютою.

Відповідно, дефолт в гривнях уявити не можу. Ризик пов'язаний лише з кореляцією курсу. Тому інвестори вимагають підвищену прибутковість. Зараз вона складає, здається, 11% річних. Крім того у ОВДП мене приваблює те, що це чистий дохід  не потрібно платити податків, на відміну від банківських депозитів. І ще ця сфера прекрасна тим, що у будь-який день з ОВДП можна вийти. І все це зробити онлайн.  

 Перед останніми парламентерськими виборами ви вклали у партію «Голос» 500 тис. грн. Чи вважаєте це вдалою інвестицією?

 Ні, тому що партія «Голос», м'яко кажучи, не дуже успішна. Я зараз говорю не про те, що вона завела у Раду мало людей, це ж були лише перші вибори для цієї політсили. Суттєва проблема, як на мене, в історії з лідером, який усіх несподівано усіх покинув. Тому ті люди, які проголосували за «Голос», думаю, не дуже щасливі. Також мені не дуже зрозуміла політична позиція партії. От за що виступає «Голос»?

Мені не дуже зрозуміла політична позиція партії. От за що виступає «Голос»?

 А чи спілкувалися ви з цього приводу з кимось з партійців? Чи не казали: « Я вам гроші давав, а ви...»?

 «Дав вам грошей, тепер відпрацьовуйте»  це дурний, олігархічний підхід. Але про те, що я не дуже задоволений, сказав кільком потрібним людям. Втім, у партії є й інші спонсори, можливо, вони задоволені. Точно про це сказати не можу.

 Ви говорили з Святославом Вакарчуком після того, як він вчергове склав мандат?

 Так, спілкувався.

 І як пройшла ваша розмова?

 Знаєте, згадався радянський анекдот. Діти в дитячому садку почали матюкатися. Батьки прийшли і кажуть директору дитсадка: «Як так, чому наші діти почали раптом матюкатися?». Директор відповідає: «Хм, дивно. У нас проходив ремонт і один з малярів впустив відро з фарбою на іншого. Той, на якого впало відро, сказав: «Вася, ти не правий». Може, після цього діти почали матюкатися?».

Словом, я теж сказав, «Слава, ти не правий».

Петро Чернишов та Святослав Вакарчук / Facebook

 Чи плануєте надалі інвестувати у політичні партії?

 Поки такого бажання немає. Але я не знаю, які партії з'являться у майбутньому. В Україні вони створюються дуже швидко, раптово і несподівано.

Про освітній проєкт та перспективи онлайн-навчання

 Вже кілька років ви займаєтесь математичною школою «Контора Pi». З якими труднощами зіткнулись під час реалізації освітнього проєкту?

 Зараз закінчується один з навчальних проєктів для вчителів математики. Ми проводимо його онлайн. Залучили 212 вчителів зі всієї країни та підвищуємо їхню кваліфікацію на вебінарах у Zoom. Для цього спеціально найняли відеопродакшн та зняли 36 роликів. Вся організація відбувається за мої кошти. Щоб охопити цих вчителів, мені довелось витратити приблизно $24 тис. Але в Україні викладачів математики майже 20 тис., а фінансувати все з власної кишені я не можу.

Тому головна проблема сьогодні  відсутність кооперації з Міносвіти. За попереднього міністра Анни Новосад планували провести вебінари, які б профінансувало міністерство. Але міністр змінився. І, поки міністерство займається своїми справами, ми робимо те, що можемо, самостійно. У наступному навчальному проєкті плануємо охопити ще 150 вчителів.

 Чи зможе онлайн-навчання замінити шкільні уроки? 

 На жаль, практика показала, що, перейшовши в онлайн, шкільна освіта дуже втратила в якості. І на це є кілька причин. По-перше, типовий учитель не може викладати онлайн  потрібна абсолютно інша підготовка матеріалу для уроків, перевірка домашніх завдань і т. д. Врешті-решт, більшість вчителів звикли викладати в класі, де бачать реакцію дітей. Учням не легше. Вони звикли до того, що їх підганяють. А зараз, залишившись сам на сам з монітором, учні подекуди розслабились. Наприклад, я уважно слідкую за ситуацією в Британії, там третина дітей просто не ходять на онлайн-заняття. Тому освіта дуже постраждала від пандемії і онлайн точно не зміг замінити звичний освітній процес.

Про Навального, Порошенка та Україну

 Ви народились в Росії, там почали свою кар'єру. Чому залишились працювати в Україні?

 Мені запропонували роботу в Україні ще у 2001 році. З того часу я живу тут, мені подобається. І, дивлячись на те, що зараз робиться в Росії, – масові демонстрації тощо, розумію: в Україні такого божевілля немає. Загалом, я б за фільм Навального дав «Оскара». Там вже більше 100 млн переглядів. А ще раджу їм продавати права для показу цього фільму на Netflix і робити дубляж іншими мовами.

 Вірите, що у Навального є шанси стати президентом?   

 На мій погляд, шанси дуже хороші. І якщо це трапиться та Навальний стане президентом, Україна від цього лише виграє. Адже поки при владі Путін, Україні годі й очікувати вирішення проблем з Кримом, Донбасом та газовими питаннями.

Поки при владі Путін, Україні годі й очікувати вирішення проблем з Кримом, Донбасом та газовими питаннями  

– І наостанок. Ви пішли з компанії «Київстар» достатньо різко. Подейкують, що одна з причин  те, що ви звинуватили тогочасного президента Порошенка у втручанні в аукціон з продажу частот для 4G. Після цього нібито Порошенко попросив вас покинути пост голови телекомунікаційної компанії. Це правда?

Контекст

 У інтерв’ю програмі «Зе Інтерв'юер» Петро Чернишов сказав: «Аукціон — конкурентний захід з певними правилами. Якщо вони порушуються, то чисто гіпотетично та сторона, яка програла, може оскаржити... Коли він (Петро Порошенко) зайшов, йшли торги за другий лот, де переміг Vodafone. І ось він зайшов, ми зробили ставку, Vodafone зробив ставку — торги закінчилися, і він пішов виступати на сцену. А за третій лот торги ще не починалися, фактично, аукціон перервався... Я думаю, що в якійсь розвиненій західній країні ніхто б такого не зробив. Держава сама встановила правила аукціону і вона ж його перервала, як це так?».

За словами президента «Київстару», в правилах прописано, що аукціон може перериватися на прохання операторів, щоб вони могли порадитися, зателефонувати в штаб-квартиру, якщо сталося щось надзвичайне, «не дай Бог, хтось втратив свідомість».

«А про те, що президент може прийти і перервати торги, там не написано. Тобто це чітко проти правил було зроблено»

 Ці слова в інтерв’ю були, скажімо так, однією з причин, чому мені довелося покинути «Київстар». Але це не єдина і не головна причина.