Вперше за роки незалежності України США ввели санкції проти чинного народного депутата, представника та одного з очільників партії влади. Одіозний нардеп від «Слуги народу» Олександр Дубінський потрапив до одного списку разом з нардепом Андрієм Деркачем (позафракційним), названим раніше «агентом Кремля», та організатором ботоферм «кухарем Путіна» Євгеном Пригожиним. За даними Міністерства фінансів США, ці особи намагалися втрутитися в хід виборів президента США.

Все почалося з того, що декілька місяців тому Національний центр контррозвідки і безпеки США повідомив: Деркач є агентом Російської Федерації та пов'язаний з мережею дезінформації на майбутніх виборах американського президента. Йдеться про розповсюдження Деркачем аудіозаписів, де нібито зафіксовані розмови президента Петра Порошенка з тодішнім віцепрезидентом США Джо Байденом. На записах Байден у достатньо жорсткій формі вимагає від Порошенка змінити генерального прокурора Віктора Шокіна. Нібито тому, що той почав розкопувати фінансові махінації компанії «Бурісма» Миколи Злочевського, до наглядової ради якої входив Хантер, син Байдена. Вірогідніше за все, записи передали Деркачеві російські спецслужби. Хоча достеменно не відомо, чи є ці матеріали справжніми.

Дубінський та Пригожин приєдналися до Деркача з метою скоординованого розповсюдження та пропаганди шахрайських та необгрунтованих звинувачень

А у поширеному 11 січня цього року пресрелізі згадується про те, що Дубінський та Пригожин приєдналися до Деркача з метою скоординованого розповсюдження та пропаганди шахрайських та необгрунтованих звинувачень, пов’язаних із політичним кандидатом у США, — тобто Джо Байденом.

В той же день Дубінський повідомив, що став жертвою «брехливого доносу», а його подальші дії матимуть юридичний характер. «Я ніколи не втручався у вибори в інших державах, в тому числі і американські вибори, і ніколи не мав відношення до оприлюднення... так званих плівок Порошенка — Байдена. І це всі прекрасно знають», — написав він в своєму Telegram-каналі.

США запровадили санкції проти нардепа від «Слуги народу» Дубінського та соратників Деркача

Але вже 15 січня Дубінський звернувся до керівництва фракції «Слуга народу» з проханням невідкладно провести зібрання. На його думку, опоненти використовують ситуацію з санкціями для дискредитації парламентської фракції, партії та президента Володимира Зеленського.

Пошуки виходу

Поки що оточення Зеленського не робило з приводу гучного скандалу жодних заяв. Олександр Корнієнко, голова партії «Слуга народу», лише відзначив, що питання вивчають. А Офіс президента відреагував аж через два дні після повідомлення про санкції, пізно увечері 13 січня. В короткій інформації йдеться про те, що ОП зробить усе, що в його силах, аби відповідальні за втручання у вибори в США були притягнуті до відповідальності незалежно від партійної приналежності. Конкретні кроки пообіцяли оприлюднити найближчим часом.

Єрмак відреагував на санкції США проти Дубінського та Онищенко

За словами співрозмовника Chas News у фракції «Слуга народу», єдиної думки, що робити з Дубінським, поки немає. Серед варіантів пропонується виключити його з фракції та позбавити керівництва обласним осередком партії. Але це спричинить репутаційні втрати для пропрезидентської сили та поглибить розкол всередині фракції.

«Я не думаю, що у Дубінського був якийсь умисел і геополітичні ставки щодо виборів в США. Скоріш, йому запропонували заробити на медікампанії, обіцяли преференції в разі успіху. Проте не попередили про наслідки. Зараз або здавати Сашу або ставати на його захист — єдиної думки немає. Від ОП і Зеленського не надходило жодних сигналів, тому чекаємо», — каже наш співрозмовник.

Варто нагадати, що Дубінський входить в групу народних депутатів, яких пов'язують з бізнесменом Ігорем Коломойським. За різними оцінками, ця група всередині фракції «СН» налічує 23—25 чоловік. Більшість з них мажоритарники, тому без загрози втратити мандат можуть вийти з фракції. Тим самим зменшити чисельність пропрезидентської фракції до кількості нижче 226 членів. Це означатиме кінець монобільшості з подальшими пошуками союзників по коаліції. Або позачергові вибори вже цього року. Останні голосування Верховної Ради і так показали, що монобільшості фактично вже не існує. Для прийняття необхідних рішень доводиться шукати голоси в сесійній залі.

Українська влада не може дозволити собі сварку з Джо Байденом / Getty images

«Я чув, що юристи Дубінського готують судові позови та звернення до правоохоронних органів щодо втручання в діяльність народного депутата. Можливо, історію спробують якось зам'яти. Чекаємо, що скажуть на Банковій», — каже інше джерело видання, близьке до керівництва «Слуги народу».

Втім, можна припустити, що подальший розвиток подій залежатиме від ходу кулуарних перемовин з американською владою. Зараз для ОП головне — переконати керівництво Демпартії, що Дубінський та інші причетні до поширення «плівок Деркача» особи діяли на власний розсуд, а керівництво держави до цього не має стосунку. Інакше — можливі проблеми з фінансовими донорами, а для дефіцитного бюджету України перерва у зовнішніх вливаннях означатиме неминучий та стрімкий колапс, наприклад, проблеми з обслуговуванням боргів та виплатою пенсій. А це куди серйозніше для влади, ніж розвал і так вже майже не існуючої монокоаліції.

Сергій Галака, професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка, відзначає: для американців втручання у вибори президента є дуже серйозним злочином, тому українська реакція має бути обережною та стриманою. «На моїй пам'яті це вперше, щоби вводилися санкції проти чинних народних депутатів. Мабуть, у Зеленського думають, як адекватно відреагувати на ситуацію. Санкції ми отримали від ще чинної адміністрації Трампа, а це сигнал для Зеленського, що вони можуть бути продовжені і за Байдена», — говорить Галака.

Для американців втручання у вибори президента є дуже серйозним злочином, тому українська реакція має бути обережною та стриманою

Офіційну позицію влади з цього приводу вже висловив Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України. «Немає жодних підстав стверджувати, що Україна як держава втручалася у внутрішні справи США. Цього не було, немає і ніколи не буде. А дії окремих осіб мають розглядатися як дії окремих фізичних осіб», — заявив чиновник.

Простіше кажучи, якщо американці не будуть наполягати на реакції з боку української влади — то й добре. В іншому випадку — ну що ж, «отряд не заметил потери бойца».

З поглядом у майбутнє

Санкції Мінфіну США означатимуть для Дубінського блокування всіх його активів та рахунків в США, анулювання візи та заборону мати будь-які ділові справи з Америкою. Рішення про зняття санкцій теж має ухвалити Мінфін, після того як матиме для цього підстави.

«Підстави для застосування санкцій названо чітко та аргументовано. Американське відомство детально перевіряє всі факти, тому тут не може бути помилок. Якби це були лише підозри, нас би попередили про них. А тут доведений факт, тому мають бути підстави для зняття таких санкцій, інших варіантів немає», — вважає Ганна Шелест, член правління Ради із зовнішньої політики аналітичного центру «Українська призма».

За її словами, санкції проти Дубінського, Деркача та Кулика глобально не вплинуть на стосунки України та США. Проте без належної реакції зі сторони української влади це залишить неприємний осад у майбутніх двосторонніх перемовинах.

З моменту візиту в січні 2020 року держсекретаря США Майкла Помпео жодних двосторонніх дій не відбувалося / Getty images

У свою чергу, політолог Ярослав Божко впевнений, що відносини між Україною і США вже давно не мають розвитку. З моменту візиту в січні 2020 року держсекретаря США Майкла Помпео жодних двосторонніх дій не відбувалося. Він також звертає увагу на те, що з травня 2019 року в Україні немає посла США, а Вашингтон відверто затягує з цим питанням.

«Думаю, ближчим часом ми побачимо нові прізвища в списку американських санкцій. Комітет з розвідки Сенату США називав багато конкретних прізвищ українських політиків, тому це лише справа часу. Після арешту Парнаса і Фрумана (американські бізнесмени українського походження, які допомагали адвокату Дональду Трампа Рудольфу Джуліані збирати компромат на Джо Байдена — Прим. ред.), слідство отримало достатньо показань, щоб не обмежуватися лише цим епізодом («кейсом Деркача»). Тому давайте почекаємо ще», — каже Божко.

Думаю, ближчим часом ми побачимо нові прізвища в списку американських санкцій

Політолог прогнозує, що ставлення нової адміністрації президента США до Зеленського та його оточення по багатьох ключових питаннях буде гострим, навіть ультимативним. Нагадаємо, у квітні 2020 року президент Зеленський заявив, що правоохоронні органи повинні реагувати на інформацію з «аудіозаписів Деркача». Генеральна прокурора України зареєструвала кримінальне провадження з цього приводу та буде його розслідувати.

Для Зеленського та його оточення конфронтація з обраним президентом США — річ вкрай небезпечна та неприємна. Можливо, цього року Зеленському доведеться все ж таки пожертвувати частиною команди, щоби не втратити міжнародну підтримку, а, може, й саму владу.