Протести в Казахстані
Twitter

З 1 січня у Казахстані тривають масові протести через ціни на паливо. Заворушення охопили більшість великих міст країни. Президент відправив уряд у відставку і запровадив надзвичайний стан у трьох регіонах.

Chas News пояснює, чому почалися протести, до чого вони вже призвели та чого саме вимагають мітингувальники.

Протести в Казахстані

Причина масових протестів у Казахстані

Заворушення в країні почалися 1 січня після зростання цін на скраплений газ. Тариф зріс удвічі — з 60 тенге ($0,14) за літр до 120 тенге ($0,28).

Влада пояснила, що ціни на газ з Нового року стали вільними. А коли громадяни вже вдалися до протестів, в уряді додали, що вимоги повернути старі ціни суперечать «законам ринку».

Протести почалися у місті Жанаозен, де у 2011 році поліція відкрила вогонь по протестувальниках. Наразі люди мітингують в усіх великих містах Казахстану, тривають сутички із поліцією.

За порушення громадського порядку поліція вже затримала понад 200 людей. У МВС Казахстану повідомляють про початок 13 досудових розслідувань проти затриманих.

Протести в Казахстані

Незважаючи на те, що уряд погодився знизити ціни на паливо у Мангістауській області, обурені не розійшлися. Тепер вони вимагають викорінення корупції та виходу країни з політики Нурсултана Назарбаєва, першого президента країни.

Запровадження надзвичайного стану

У вівторок, 4 січня, президент Касим-Жомарт Токаєв запровадив надзвичайний стан у найбільшому місті країни Алмати та у Мангістауській області. 5 січня НС запровадили й в Алматинській області. В’їзд та виїзд з регіону обмежений.

Надзвичайний стан триватиме до 19 січня. Указ президента також передбачає комендантську годину з 23:00 до 7:00 та заборону на масові зібрання.

Токаєв записав відеозвернення, у якому заявив, що владу в Казахстані не повалять, а суспільству потрібен діалог. 

Як і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко під час протестів у своїй країні, глава Казахстану заговорив про «зовнішні» провокації.

«Дорогі співвітчизники. Знову звертаюсь до вас: виявити розсудливість і не піддаватися на провокації зсередини та ззовні, ейфорії мітингівщини та вседозволеності. Заклики атакувати службові приміщення цивільних та військових відомств є абсолютно незаконними. Це злочин, за який може бути покарання. Влада не впаде, але нам потрібен не конфлікт, а взаємна довіра та діалог», — заявив Токаєв.

У Казахстані остаточно скасували смертну кару

Відставка уряду 

У середу, 5 січня, президент Казахстану відправив уряд у відставку. Обов’язки прем’єр-міністра тимчасово перейшли першому віцепрем'єру Аліхану Смаїлову.

Токаєв заявив, що саме уряд відповідальний за зростання цін на газ та підкреслив, що міністри не впоралися зі стримуванням інфляції.

Протести в Казахстані

Також президент звільнив держсекретаря країни Кримбека Кушербаєва.

Вранці 5 січня демонстранти захопили будівлю міської адміністрації, в ній спалахнула пожежа. ЗМІ повідомляють, що на бік протестувальників переходить дехто з силовиків.

Що треба знати про Казахстан

Казахстан — друга за площею країна на пострадянському просторі (після Росії) та дев’ята у світі. Водночас густота населення країни дуже невелика — згідно з переписом 2020 року, тут мешкає 18,6 млн людей.

Економіка Казахстану є найбільшою в Центральній Азії. Її основними галузями є видобувна промисловість та металургія. Головним партнером країни є Росія.

Казахстан є президентською республікою. Втім, майже 20 років — з 1990-го до 2019-го — президентом країни був політик радянських часів Нурсултан Назарбаєв. 20 березня 2019 року на цій посаді його змінив Касим-Жомарт Токаєв. Цього ж дня столицю Астану перейменували на честь першого президента — на Нурсултан.

Стано на серпень 2021 року середня зарплата в Казахстані складала $600 (в Україні на листопад було 14,2 тис. грн, або близько $525).

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити. 

У Казахстані у новорічну ніч згоріла головна ялинка міста Тараз (відео)