мобільний телефон
Unsplash

12 грудня у роботі мобільного оператора «Київстар» стався масштабний збій. Розповідаємо все, що відомо станом на цей момент.

Проблеми почались вранці, коли користувачі не могли здійснити дзвінки, надіслати повідомлення й перевірити стан рахунків.

«Сьогодні в нашій мережі стався технічний збій, у результаті якого можуть бути недоступні послуги зв`язку та доступу в інтернет у частини абонентської бази. Спеціалісти компанії працюють над усуненням проблеми», — прокоментували ситуацію в компанії.

Що стосується причин збою, то офіційно про них не повідомляють. Однак видання dev.ua із посиланням на джерела в компанії пише, що відбулась хакерська атака на ядро мережі.

На випадок проблем зі зв'язком, в Україні діє національний роумінг, але абоненти оператора не можуть скористатись ним. Оскільки через порушення в системі мережа не може передати інформацію про своїх абонентів мережам інших операторів. У Мінінфраструктури заявили, що сподіваються на відновлення зв'язку протягом чотирьох-п'яти годин

Оновлено 14:58

Гендиректор «Київстар» Олександр Комаров заявив, що терміни відновлення роботи сервісів оператора наразі не відомі.

«Війна з росією має багато вимірів і один з них — у кіберпросторі. На жаль, сьогодні вранці Київстар став ціллю надпотужної хакерської атаки, в результаті якої тимчасово недоступні послуги зв’язку та доступ до інтернету», — сказав він.

Наслідки збою у «Київстар»

Збій в роботі оператора зачепив не лише мобільну мережу й інтернет, а й призвів до перебоїв у роботі електронних систем у кількох містах країни. У Львові та Сумах виникла проблема із системою автоматичного вимкнення ліхтарів вуличного освітлення, а в одній з територіальних громад на Сумщині не працює система оповіщення.

У Запоріжжі світло залишилось увімкненим, його також вимикатимуть у ручному режимі. У Чернівцях попередили про можливі труднощі з оплатою проїзду в громадському транспорті через валідатор банківською картою чи NFC. У кількох міськрадах не працюють «гарячі лінії».

У ДТЕК повідомили, що номери їхніх контакт-центрів у «Київстар» тимчасово не працюють. У компанії закликали використовувати чат-боти і сайт. Також речник «ПриватБанку» Олег Серга зазначив, що збій частково вплине на роботу деяких терміналів та банкоматів, але не на всю мережу.

Коли «Київстар» відновить роботу

Оновлено 21:02

Робота мережі «Київстар» може відновитися протягом доби, а у гіршому випадку — через тиждень. Наслідки хакерської атаки на систему одного з найбільших мобільних операторів виявилась набагато гіршими, ніж вважалося, повідомили співробітники компанії виданню Кореспондент.net.

За їхніми словами, хакери «вбили» не тільки Кору — головний пункт управління всією мережею оператора, а й позносили конфігурації на транзитних базових станціях (головні вузли, від яких працюють декілька інших станцій). До прикладу, у Київській області знаходиться орієнтовно 1500 базових станцій, з них 150-200 — це транзитні.

Оновлено 21:37 

«Київстар» частково відновив роботу послуг фіксованого звʼязку. Зараз компанія працює над відновленням інших послуг — остаточно завершити роботу хочуть протягом 13 грудня 2023 року, повідомили у пресслужбі компанії.

Відновлення сервісів може відбуватися поступово. «Київстар» надасть компенсацію тим абонентам, які не мали звʼязку або не могли скористатися сервісами оператора.

У роботі мобільного оператора «Київстар» стався збій. Що кажуть у компанії