Марк Цукерберг

28 жовтня засновник Facebook Марк Цукерберг заявив, що його компанія змінює назву на Meta. Це не стало приголомшивою новиною. Адже ще 19 жовтня видання The Verge дізналося, що у компанії розмірковують над ребрендингом (хоча найбільш вірогдною з нових назв компанії журналісти вважали Horizon — чому, мова піде трохи нижче). Вже тоді очікували, що Марк Цукерберг повідомить про зміну назви на щорічній конференції Facebook Connect, запланованій на 28 жовтня.

Більш за те, останні пів року якась особа активно скуповувала домени, у котрих так чи інакше фігурує слово «meta». До прикладу, домен meta.com зараз перенаправляє відвідувачів на сайт meta.org, медичний проєкт, створений під управлінням Chan Zuckerberg Initiative (благодійної організації Марка Цукерберга та його дружини, Прісцилли Чан).

Причин для ребрендингу в інтернет-гіганта багато. Передусім Facebook вже давно не лише соціальна мережа, але й Instagram, месенджер WhatsApp; виробник аксесуарів для віртуальної реальності Oculus та багато інших дочірніх структур. Нове ім’я дозволить соціальній платформі об’єднати під одним брендом всі ці напрями.

Facebook вже давно не лише соціальна мережа, але й Instagram, месенджер WhatsApp; виробник аксесуарів для віртуальної реальності Oculus та багато інших дочірніх структур

До того ж найбільша у світі соціальна платформа загрузла у низці скандалів, пов’язаних з поширенням фейків та маніпуляцій, витоками персональних даних та негативним впливом на психічне здоров’я її користувачів. А також стала об’єктом чисельних антимонопольних розслідувань, наслідки яких можуть виявитися для дітища Цукерберга дуже прикрими.

Врешті решт, соціальна мережа, навіть у вигляді триєдиної структури Facebook + Instagram + WhatsApp вже не є бажаним інструментом на смартфонах користувачів, особливо молоді.

Багато представників покоління Z не користуються основним продуктом компанії, хоча і залишаються лояльними до Instagram.

Одним словом, Facebook була потрібна нова Big Thing, ідея, яка дозволить продовжувати розвиватися та залишитися лідером у своїй ніші. І такою ідеєю став новий проєкт Цукерберга — метавсесвіт (metaverse) Horizon.

Метавсесвіт — що це таке?

Horizon — цифрове середовище, яке працює за допомогою технологій віртуальної реальності. Сам Цукерберг називає його наступником мобільного інтернету і вважає, що таке середовище зможе замінити людям реальне життя. У метавсесвіті можна буде взаємодіяти з людьми, що знаходяться на великій відстані один від одного — разом дивитись фільми чи працювати над спільними проєктами, ходити на концерти чи в магазини. Реальну людину в цифровому світі відображатиме її аватар.

Для занурення у метавсесвіт знадобиться гарнітура віртуальної реальності і у Facebook вона вже є — як ми вище згадували, декілька років тому компанія купила розробника подібних пристроїв, фірму Oculus.

Більш за те, існуюча модель монетизації Facebook прекрасно працюватиме у метавсесвіті — компанія зможе збирати ще більше даних про своїх користувачів та показуватиме їм ще більше реклами.

Втім, ідею метавсесвіту як таку придумав не Цукерберг. Вперше її описав у 1992 році фантаст Ніл Стівенсон у романі «Лавина». А одним з головних ідеологів метавсесвіту став інвестор Метью Болл, який у своєму блозі описав бачення такого середовища. Болл навіть створив «методичку», де пояснив, як метавсесвіти повинні працювати, у тому числі як повинні в них взаємодіяти різні технології та платформи.

Ніл Стівенсон

Якщо підсумувати ідеї Болла та опис Цукерберга, метавсесвіт можна уявити як середовище, у якому користувач знаходиться всередині контенту, отримуючи при цьому унікальний досвід та відчуття.

Якщо підсумувати ідеї Болла та опис Цукерберга, метавсесвіт можна уявити як середовище, у якому користувач знаходиться всередині контенту, отримуючи при цьому унікальний досвід та відчуття

До прикладу, зараз ми можемо лише купувати одяг онлайн, вибираючи його за параметрами, а у метавсесвіті — відразу приміримо його на цифровий аватар і оцінимо, чи він справді нам личитиме.

Зараз ми спілкуємося через Zoom, а у метавсесвіті можна буде сидіти одне навпроти одного у віртуальній кімнаті і вести неспішну бесіду. Зараз ми дивимося серіал на екрані телевізора, а метавсесвіт дозволить нам стати учасником сюжету і знаходитись поруч з героями чи навіть вибирати розвиток подій.

Цукерберг впевнений, що підключитись до метавсесвіту можна буде за допомогою VR (AR)-окулярів та будь-якого звичного гаджету, до прикладу, смартфону чи ноутбука.

Метавсесвіт — чи може він перетворитися на реальність?

Про свій метавсесвіт Марк Цукерберг вперше розповів ще в кінці липня цього року. А вже наприкінці серпня засновник Facebook представив перший проєкт майбутнього світу — сервіс Horizon Workrooms. Це інструмент робочої комунікації у середовищі віртуальної реальності для людей, що працюють віддалено. Простіше кажучи — віртуальна робоча кімната, де люди представлені у вигляді аватарів, що можуть взаємодіяти — наприклад, писати на спільній віртуальній дошці.

Наразі проєкт виглядає відверто «сирим»: аватари рухаються не завжди природньо, а у користувачів швидко втомлюються очі від VR-гарнітури.

Тим не менш, саме метавсесвіт став новим «Святим Граалем» для Цукерберга. Про амбітність його планів говорить хоча б те, що над новим проєктом у компанії вже працює 10 тис. інженерів. Більш за те, нещодавно Facebook анонсував, що хоче найняти задля цього ще 10 тис. співробітників у Європі.За деякими оцінками, Facebook витрачає до $5 млрд у рік на розробку метавсесвіту. 

До речі, Facebook — не єдина технологічна компанія, яка вирішила змінити свою назву. До прикладу, у 2015 році компанія Google також вирішила, що вона стала досить великою і назва Google не повністю відображає її суть, а є іменем лише одного з її продуктів — пошукової системи. Саме тому Google створила материнську компанію Alphabet, яка об’єднувала всі структури Google — від пошуку і браузера до компаній, що займалися безпілотними авто, фітнес-гаджетами та медичними технологіями. А у 2016 році Snapchat отримала нову назву Snap — певно, з аналогічною метою, бо це відбулося перед випуском перших розумних окулярів Spectacles.

Метавсесвітня істерія — конкуренти підтискають

Цукерберга та Facebook навряд чи можна назвати піонерами в реалізації ідеї метавсесвіту. Спроби створити віртуальний світ були й раніше —чого лише варта гра Second Life, популярна на початку 2000-х, в яку бавилися більше мільйона користувачів і суть якої саме полягала у житті та взаємодії у віртуальному просторі з власною економікою, суспільством та війнами.

Про цифровий світ нещодавно заговорив і Сатья Наделла, керівник Microsoft. У травні цього року компанія показала корпоративну версію свого світу.

Проєкт від Microsoft працює на основі представленої раніше корпоративної платформи змішаної реальності Microsoft Mesh, використовувати яку можна через смартфони та комп’ютери з допомогою гарнітури HoloLens 2 від Microsoft.

За останні декілька років ідею метавсесвіту також намагались втілити розробники ігор Fortnite, Roblox, Minecraft. Нещодавно компанія Epic Games, розробник гри Fortnite, повідомила, що отримані нею інвестиції в розмірі $1 млрд планує потратити на перетворення Fortnite у метавсесвіт, причому уже з діючою моделлю монетизації. Адже геймери готові тратити чималі гроші на купівлю цифрових товарів та додаткових функцій для своїх аватарів. Над власним метавсесвітом працює й інший гейм-розробник — фірма Roblox.

Втім, попри амбітні плани метавсесвіт — справа доволі віддаленого майбутнього, адже гарнітури віртуальної реальності ще не стали такими ж повсякденними гаджетами, як смартфони чи фітнес-браслети. Водночас така увага до метавсесвітів з боку різних гравців ринку може свідчити про те, що саме так виглядатиме цифровий світ через 10 років.

 

Антисоціальна мережа. Як компанія Марка Цукерберга перетворилась на цифрову імперію зла
Пращурам і не снилося. Як технології змінюють Олімпіаду
«Ви не так зрозуміли!». За що Facebook відправляє в бан і чи можна цього уникнути