Топ Ґан: Меверік

Chas News згадує найуспішніші кінематографічні проєкти 2022 року.

Найдорожчі та найприбутковіші фільми 2022 року

У 2022 році відбулося чимало гучних прем'єр — продовження культових франшиз та повернення на екрани відомих блокбастерів. «Топ Ґан: Меверік» став одним з таких проєктів. Фільм довів, що публіка не втомилась від сиквелів. Друга частина пригодницького бойовику про пілотів ВМС США стала фінансово найуспішнішою в 2022 році. З бюджетом у $170 млн фільму вдалося зібрати $1,48 млрд!

Максимально близько до цієї планки наблизився й «Аватар: Шлях Води». Картина Кемерона заробила $1,4 млрд, і, скоріш за все, в майбутньому зможе перетнути цю межу.  Поки що ж продовження науково-фантастичного екшену запам'ятається як найдорожчий фільм 2022 року. Бюджет на виробництво картини склав більше $350 млн. «Шлях води» є не лише найдорожчим фільмом 2022 року, а й одним з найдорожчих проєктів за всю історію кінематографу.

«Аватар» поступається лише стрічці «Пірати Карибського моря: На дивних берегах» з бюджетом $379 млн, а також двом частинам супергеройського блокбастеру «Месники» — «Ера Альтрона» ($365 млн) та «Завершення» ($356 млн).

Найпопулярніші фільми Netflix 2022 року

Куди ж без Netflix. Стримінговий сервіс оприлюднив список найпопулярніших проєктів 2022 року.

Шпигунський трилер «Сіра Людина» завоював найбільше уваги користувачів платформи, зібравши понад 245 млн годин перегляду.

Екшн посідає перше місце за 2022 році, а також четверте за весь час на Netflix. Лідирує в історичному рейтингу комедійний бойовик «Червоне повідомлення» 2021 року (364 млн годин загального перегляду). 
В топ переглядів 2022 року потрапили також науково-фантастичний «Проєкт Адам» (233 млн годин) та «Аферист із Tinder» (166 млн годин — рекордний показник для документальних стрічок).  

Найпопулярніші серіали Netflix 2022 року

Лідером за популярністю серед глядачів став четвертий сезон фентезійного серіалу «Дивні дива». Шоу зібрало 1,352 млрд годин перегляду, що зробило серіал найпопулярнішим на стримінгу.

До топу також потрапили серіал «Венздей» (1,2 млрд годин) і  проєкт про серійного вбивцю «Монстр: Історія Джеффрі Дамера» (1 млрд годин).

Новий хіт від Netflix. Чим серіал «Венздей» підкорив глядачів

Найкращі фільми 2022 року за рейтингом IMDb

Найбільша база даних про кіно IMDb також оприлюднила свій рейтинг найпопулярніших проєктів 2022 року.

Серед серіалів перше місце посіли «Дивні дива». Також до топу потрапили фінал серіалу «Краще дзвонить Солу» та фантастичний британський телесеріал «Дім дракона». 

Серед фільмів найголовнішим проєктом 2022-го став «Бетмен» Метта Рівза. Нео-нуарне переосмислення коміксів зачепило фанатів своїм похмурим (подекуди жорстоким) тоном, а також незвичними екранними втіленнями відомих коміксних злодіїв. Це персонаж Пінгвіна в амплуа класичного боса мафії та таємничий Загадник, що постає в образі одержимого вбивці. Нові сенси та образи зробили нову інтерпретацію Бетмена одним з найцікавіших втілень героя на екрані.

Отже, тема супергероїв все ще актуальна і витребувана. Адже друге і третє місця місце в топі IMDb посіли «Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля» та «Тор: Кохання та грім», а п'яте  — продовження «Чорної Пантери».

Премʼєри січня. П’ять нових стрічок, які варто переглянути