множинне громадянство

Запровадження множинного громадянства в Україні обговорювали в різні роки незалежності. 22 січня 2024 року президент Володимир Зеленський заявив, що подає до Верховної Ради законопроєкт, що дозволить створити в Україні інститут множинного громадянства.

Chas News пояснює, що таке множинне громадянство, хто може його отримати, в яких країнах воно дозволене. А також, які існують переваги та недоліки для власників кількох паспортів.

Що таке множинне громадянство

Множинне громадянство (мультипатризм) — статус громадянства, за якого людина послідовно визнається громадянином двох чи більше країн за законами цих держав.

Передбачається, що держави укладають між собою двосторонню угоду, в якій взаємно визнають статус людини із двома паспортами, її права та обов’язки.

У деяких країнах розрізняють громадянство людини, яке більше стосується участі у внутрішньому політичному житті країни, та національність, яка стосується міжнародного статусу особи. Хоча множинне громадянство дає певні преференції його набувачам, можливі колізії законодавства, наприклад, щодо виконання військового та інших обов'язків згідно з законами окремих країн.

Хто зможе отримати множинне громадянство в Україні

Передбачається, що отримати множинне громадянство зможуть всі етнічні українці та їхні нащадки з різних країн світу, окрім громадян росії.

Зокрема, громадянство України зможуть отримати всі українці, які у різні хвилі еміграції залишили Україну і опинилися у Європі, США, Канаді, країнах Азії, Латинської Америки.

Крім того, отримати множинне громадянство зможуть:

  • іноземці, які допомагають Україні;
  • іноземні добровольці, які воюють за нашу державу;
  • українці за походженням, які давно довели, що є українцями за духом.

В яких державах дозволено множинне громадянство

Мати подвійне громадянство дозволено у 130 країнах світу. Серед них — США, Канада і багато європейських країн: Бельгія, Болгарія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Угорщина, Латвія, Литва, Люксембург, Польща, Португалія, Румунія, Сербія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Велика Британія, Ватикан.

Процедура отримання подвійного громадянства у кожній країні своя, також існують певні обмеження.

У деяких країнах потрібно народитися в цій країні, знати мову, пожити у країні певний час або укласти шлюб з громадянином (громадянкою) цієй країни.

Угорщина та Кіпр надають своє громадянство як друге в обмін на інвестиційні вкладення.

Велика Британія зобов'язує мешканців своїх колоній та заморських територій відмовлятись від попереднього громадянства.

Громадянство Ірландії як друге можна отримати за походженням.

Німеччина дозволяє отримати своє громадянство та зберегти «рідне» лише громадянам країн ЄС та Швейцарії. Всі інші повинні відмовитись від попереднього громадянства.

В Ізраїлі діє правило, за яким отримати громадянство держави може будь-хто з євреїв незалежно від місця проживання.

У Перу право на подвійне громадянство мають виключно громадяни Іспанії та країн Латинської Америки.

В яких державах заборонено множинне громадянство

З європейських країн принципу єдиного громадянства дотримуються Норвегія, Монако, Словаччина, Чорногорія, Австрія, Естонія, Нідерланди, Сан-Марино, Ліхтенштейн.

Крім того, подвійне громадянство не визнають, наприклад, Афганістан, Іран, ОАЕ, Китай, Узбекистан Казахстан, Грузія, Індія, Японія, Саудівська Аравія та Північна Корея.

Які переваги і недоліки множинного громадянства

Переваги

Запровадження множинного громадянства — це можливість для держави не втратити зв’язок із діаспорою і залучити додаткові інвестиції. 

Множинне громадянство надає його власнику можливість:

  • вільніше пересуватися;
  • займатися підприємницькою діяльністю;
  • вести міжнародний бізнес;
  • відкриває нові перспективи для молоді у сфері освіти і пошуку роботи;
  • голосувати і брати участь у політичному житті держави, що особливо важливо для частини трудових мігрантів.

Виступаючи за множинне громадянство в Україні, голова МЗС Дмитро Кулеба у жовтні 2023 року заявив: «Мільйони українців виїхали за кордон, рятуючись від війни. Ми всіляко заохочуватимемо їх повернення додому. Але також розуміємо, що багато хто з них залишиться за кордоном. У цих умовах необхідно зберегти їхній зв'язок із батьківщиною. Це про майбутнє України та українства. Тому одним із елементів державної політики, спрямованої на збереження і розвиток всесвітньої української спільноти, має стати множинне громадянство».

Недоліки

Недоліки множинного громадянства, зокрема, полягають у тому, що країна, в якій особа отримує другий паспорт, може зобов'язати проходити військову службу.

В особи можуть з’явитися нові цивільні зобов'язання. Наприклад, щоб користуватися системою охорони здоров'я, ймовірно, доведеться сплачувати відрахування до фонду соціального страхування кожної з країн та сплачувати податки обом батьківщинам. Така норма існує, зокрема, у США, де від громадян країни вимагають сплату податків за дохід, отриманий в будь-якій точці світу.

Також здобуття множинного громадянства може закрити доступ до політичної кар'єри. У деяких державах біпатриди не мають права обіймати державні посади. У 2021 році секретар РНБО Олексій Данілов наголошував, що українцям із подвійним або множинним громадянством не дозволять претендувати на керівні державні посади, мати доступ до державної таємниці, брати участь у виборах або бути членами політичних партій.

Водночас у деяких державах громадяни, навпаки, зобов'язані брати участь у політичному житті. Наприклад, у Туреччині та Єгипті за неявку на вибори загрожує штраф або кримінальне переслідування з можливістю ув'язнення.

Також у біпатрида можуть виникнути складнощі при сплаті податків на нерухомість у кількох країнах.

Як отримати закордонний паспорт під час війни