Колонка
Стиліст
Стиліст

Мода — штука дуже непостійна. Вона, наче живий організм, розвивається та зазнає змін, гостро реагуючи на суспільні хвилювання та зміни устрою соціального життя.

Ще вчора жінки були заручниками корсетів та кринолінів, а сьогодні носять «голі» сукні та балаклави, причому разом.

У 2021 році світ знову змінився. А з ним і мода. Вона зазнавала втрат та переживала глобальні пертурбації. 

Від нас пішов дизайнер-новатор Вірджил Абло, засновник бренду Off-White та креативний директор чоловічої лінії Louis Vuitton. 

Він став обличчям цілої модної епохи і започаткував естетику спорт-шику та тотального норм-кора, якими ми знаємо їх зараз. І це трапилось на три роки раніше за Демну Гвасалія у Balenciaga.

Абло з нікому не цікавої лінійки чоловічого Louis Vuitton зумів зробити модний та прогресивний одяг, який захотіли купувати. 

Геніальний комерсант, подібний до Лагерфельда, та простий хлопець, що завжди ставив на перший план сім’ю та дітей. 

Назавжди у наших серцях. 

Наслідки пандемії очікувано наклали відбиток на модну індустрію, змінивши правила гри, продажів, та стратегій зростання. 

Так, наприклад, Chanel скоротила виробництво своїх бестселерів серед сумок майже на 50%, і підвищила на них ціни, аби спробувати дорівнятись до легендарних Birkin та Kelly від Hermеs.

І це не дивно, адже апетит до розкоші після пандемії не тільки не зменшився, а, навпаки, зріс. Багато модних брендів та конгломератів демонструють стрімкий ріст продажів і розширення своїх лінійок продуктів. А особливий успіх спостерігається у важкого люксу, ювелірних та годинникових брендів. 

Навіть в одязі на олімп трендів виходить блискучий гламур та «old money», натякаючи нам на те, що життя завжди знайде шпарину для «бенкету під час чуми».

Серед менш глобальних тенденцій бачимо повернення до яскравої та архітектурної естетики 60-х і 70-х років та відмову від лаконізму 90-х. 

Дизайнери одноголосно радять носити бахрому, екохутро, необроблений денім, металізовані фактури та яскраві кольори, адже 2022-й рік надії на повернення до звичайного ритму життя. 

З важким серцем цього року прощаємось з спортивними костюмами «на люди» і піжамною естетикою та зручними трикотажними виробами.

Ховаємо у найдальшу шухляду наші квадратні носки на взутті, адже повертаються гострі та круглі.

Відмовляємось від ультрамодних речей на один-два виходи, адже в тренді тепер розумне споживання. 2021 рік змінив світ, моду і нас!

Приймаємо тренд на екологічність. Оптимістично дивимося на вінтаж та resale, і вже шукаємо вмілу креативну кравчиню, щоби переробляти наші старі речі на нові. 

Починаємо цінувати якість та натуральність матеріалів, навіть якщо вони значно дорожчі за поліестер.

 

І стаємо трохи поміркованішими в апетитах, стаємо більш сталими. 

Яким виявиться для моди 2022 рік, зараз сказати важко, адже й у 2020-му ніхто не очікував, що її вектор розвернеться на 180 градусів. 

Але одне ясно точно  рік буде цікавим! 

Шкіра з грибів, сукні з кактусів, взуття з тирси та смоли — і це тільки тизер майбутнього модного сезону. 

Шкарпетки з діркою та ще кілька прикладів чудернацьких речей з fashion-світу