музей війни

Російсько-українська війна ще триває, а в країні вже існує чимало виставок, присвячених цим страшним подіям.

Chas News зібрав добірку державних і народних виставок та музеїв, в яких зібрані унікальні експонати і артефакти війни.

Виставка «Україна — розп’яття» у Музеї історії Другої світової війни

У травні 2022 року в Києві у Національному музеї історії Другої світової війни відкрили виставку, присвячену подіям російсько-української війни. В експозиції представлено понад 700 предметів, які зібрані після деокупації Київщини. Її відвідувачі можуть ознайомитися з подіями, які відбувалися від самого початку повномасштабного вторгнення.

Прохід на виставку зроблений через двері знищеної російськими окупантами церкви в селі Перемога Баришівського району.

виставка війни Україна — розп’яття

Один з акцентних експонатів виставки — ікона «Зняття з Хреста», в якій застряг осколок російської міни, зі зруйнованого храму Святого Димитрія Ростовського в смт Макарів на Київщині.

Одним із найцікавіших експонатів є мапа об’єктів Києва, які хотіли захопити росіяни (її музею подарував тодішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний). 

Також представлені документи та уніформа російських окупантів.

На виставці показують різні види трофейної російської зброї та рештки збитого російського гелікоптера Мі-24, що впав у районі села Козаровичі на Київщині.

 

Крім того, тут можна зануритись у реалії життя людей, які перебували в окупації. Зокрема, у музеї відтворили побут одного із підвалів в смт Гостомель на Київщині.

Виставка розбитої техніки росіян на Михайлівській площі у Києві

У травні 2022 року на Михайлівській площі відкрили виставку розбитої російської техніки, яку окупанти використовували під час битви за Київ.

Тут можна побачити знищені ворожі танки та БМП, РЕБ, «хвости» від ракет.

Більшість експонатів привезли з Гостомеля Київської області, де в перші дні повномасштабного вторгнення тривали запеклі бої.

Народні музеї російсько-української війни

Небайдужі громадяни самотужки також створюють в Україні невеличкі музеї про російсько-українську війну. У цьому їм допомагають волонтери, які переправляють таким виставкам знищену техніку та інші артефакти з передової.

Волонтерський музей у Горохові на Волині

Цей музей організував волонтер Віталій Гладун. У невеличкому приміщенні зібрана зброя з передової, якою окупанти обстрілюють нашу країну.

Зокрема тут зберігаються тубуси від переносного протитанкового та зенітно-ракетного озброєння, уламки від артилерійських снарядів та рештки боєприпасів.

Музей російсько-української війни у Черкасах

Його у 2018 році створив військовослужбовець 118-ї бригади тероборони Олексій Святенко. Тут демонструють зразки зброї з полів російсько-української війни. Є частини ракет від РСЗО «Ураган», якою обстрілювали наші позиції у Вугледарі на Донеччині, частина крила збитого на Черкащині безпілотника Shahed, автомати, стрілецька зброя, набої до мінометів, танків та гармат.

Окрема частина музею присвячена Дмитру Коцюбайлові «Да Вінчі», який загинув у березні 2023 року. Олексій Святенко товаришував із ним, допомагав підрозділу Коцюбайла і отримував від нього більшість зразків зброї для експозиції.

Серед експонатів є і зброя від партнерів України, яка в перші тижні повномасштабного вторгнення допомагала нашим захисникам стримувати наступ росіян. Це гільзи від американської БМП «Бредлі», тубуси від ПТРК «Джавелін», NlAW.

Також в музеї представлені радянський автомат ППШ, зразки російської форми й муляж голови путіна у трилітровій банці.

Музей російсько-української війни «У діда» на Дніпропетровщині

Музей створили ще у 2014 році у приміщенні колишнього кафе. Зараз в експозиції — понад 5 тис. різних предметів. Це стрілецька зброя, шеврони, прапори, каски. Також на виставці створили Стіну пам'яті українських героїв, що поклали своє життя за Незалежність України.

Міфи про «Велику Вітчизняну» і правда про українців у Другій світовій