пенсія

Законопроєкт про накопичувальну пенсію депутати Верховної Ради мали розглянути на початку 2022 року. Війна знову відклала його ухвалення і, відповідно, впровадження пенсійної реформи.

Є час розібратися, що ж, власне, таке накопичувальна пенсія, як це працює, які плюси і мінуси такої системи.

Які бувають види пенсійної системи

У світі є три види пенсійної системи, або три рівні за класифікацією Світового банку: солідарна, обовязково-накопичувальна та добровільно-накопичувальна.

Що таке солідарна пенсійна система

Зараз в Україні діє загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, або солідарна система (перший рівень).  Громадяни та підприємства, які працюють, сплачують обов’язкові відрахування (єдиний соціальний внесок, ЄСВ) до Пенсійного фонду, а той вже виплачує кошти нинішнім пенсіонерам. Чинна ставка ЄСВ для підприємств — 22% за кожного працівника.

З солідарною системою все зрозуміло: ті, хто працює зараз, утримають тих, хто вже не працює.

Недолік цієї системи проявляється, як не парадоксально, із покращенням загального рівня життя. І це стосується не лише України, але й інших країн. Коли тривалість життя громадян збільшується, частка пенсіонерів в суспільстві збільшується. І на виплату пенсій потрібно все більше коштів.

У 2021 році в Україні було 11 млн пенсіонерів, а громадян, що працюють і платять відрахування в Пенсійний фонд, — 10 млн. Водночас близько 10 млн економічно активних українців не сплачували податків. В результаті через дефіцит Пенсійний фонд щороку потребує дотації з Держбюджету.

Добровільно-накопичувальна пенсійна система в Україні

Також в Україні існує добровільно-накопичувальна пенсійна система. Вона працює з 2005 року. Це система третього рівня.

Існують недержавні пенсійні фонди (НПФ), громадяни можуть добровільно стати їхніми учасниками. Людина перераховує певний відсоток доходів у НПФ на свій розсуд і таким чином намагається забезпечити собі пристойну старість.

Добровільно-накопичувальна система не виключає пенсії за солідарною системою, вона її доповнює.

Добровільно-накопичувальна система є не надто поширеною в Україні.

В країні зареєстровані 63 НПФ, але реально активними, які розвивають сервіси та професійні стандарти, є близько 15. Крім того, у Мінсоцполітики вказують, що НПФ діють тільки у великих містах, а три чверті з них взагалі знаходяться в столиці.

Іншими словами, багато українців просто не мають доступу до НПФ.

Тож на 2021 рік лише 888 тис. українців мали накопичення у недержавних пенсійних фондах. Це складало лише 7% від загальної кількості застрахованих найманих працівників.

Водночас система НПФ поступово розвивається. За перший квартал 2021 року активи НПФ збільшились майже на 75 млн грн та перевищили 3,5 млрд грн. А за цей же період часу НПФ виплатили майже 50 млн грн пенсій.

А за весь 2020 рік за відносно стабільної гривні переважна більшість недержавних пенсійних фондів заробила для своїх учасників прибуток, який перевищив рівень інфляції. Згідно з інформацією Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, у середньому — 11% річних.

Що таке обов'язкова накопичувальна пенсійна система

Це пенсійна система другого рівня, про запровадження якої саме йдеться.

Ключове слово тут — «обов’язкова». Тобто зараз на українця, що працює, автоматично йдуть відрахування до Пенсійного фонду, що гарантує йому виплати від держави після виходу на пенсію. Плюс він може робити інвестиції в  НПФ, що обіцяють додаткові кошти.

Тепер же в Україні хочуть запровадити обов’язкову накопичувальну пенсійну систему.

Вона передбачає, що всі офіційно працевлаштовані люди (застраховані особи) матимуть свої пенсійні накопичувальні рахунки. На них будуть відраховуватися кошти з зарплати — частину платитиме працівник, частину — роботодавець. Відповідно на цю частку зменшать ЄСВ.

Кошти інвестуватимуть в економіку країни. Таким чином НПФ отримує прибуток від інвестування: відсотки за облігаціями та депозитами, дивіденди за акціями, зростання вартості акцій, банківських металів, нерухомості та інших активів, у які вкладені пенсійні накопичення.

Участь у пенсійних фондах хочуть зробити обов’язковою для працюючих громадян віком від 18 до 35 років. Далі — за бажанням.

Обсяг щомісячних відрахувань обговорюють. Наприклад, 2% платить працівник, ще 2% — роботодавець. Або 1% плюс 1%. Але навіть за кращих часів експерти казали, що це надто мало, і такі відрахування з’їсть інфляція.

На перших порах обов’язкові пенсійні фонди планують зробити державними — щоб у людей було більше довіри.

Накопичувальна система не виключає солідарну систему.

Як будуть захищені гроші у пенсійному фонді

Випадки розтрати коштів з недержавного пенсійного фонду в Україні вже були. У 2015 році СБУ звинуватила колишнього керівника і трьох працівників Корпоративного НПФ Нацбанку в розтраті 600 млн. Тоді фінансових втрат зазнали понад 10 тис. вкладників.

Зараз у Мінсоцполітики говорять про наступні механізми захисту:

  • НПФ щоденно звітують регулятору та оприлюднюють показники своєї діяльності;
  • вкладник зможе у будь-який момент змінити фонд без штрафів,
  • фонди звітують за міжнародними стандартами фінансової звітності та обов’язково проходять щорічний аудит,
  • накопичувальний пенсійний фонд не може бути ліквідований через банкрутство. Якщо засновники хочуть припинити діяльність фонду, вони за півроку до цього затверджують у державного регулятора план ліквідації фонду. При цьому всі накопичення людини переказують до іншого фонду за її вибором.
  • закон встановлює критерії для оцінки можливих напрямків інвестицій фонду
  • закон встановлює вимоги щодо диверсифікації активів.
  • закон обмежує граничний рівень витрат, які покриваються за рахунок пенсійних активів.

Як нараховується пенсія за накопичувальної системи

Після виходу на пенсію людина отримає всі кошти, які протягом життя акумулювалися на її індивідуальному пенсійному рахунку: внески плюс інвестиційний дохід.

Повторимо: накопичувальна пенсія виплачуватиметься додатково до солідарної та не зменшуватиме її розмір.

Виплати з накопичувальної системи можуть бути довічними, одноразовими та на визначений строк.

Якщо коштів накопичиться багато — більше, ніж потрібно для довічної пенсії у розмірі прожиткового мінімуму, то решту коштів людина може за власним вибором або отримати одноразово, або у вигляді додаткової виплати на визначений строк (не менше 10 років), або спрямувати до страхової компанії, щоб довічна виплата була вища, ніж прожитковий мінімум.

Якщо коштів накопичиться мало, то їх можна буде забрати одноразово або докласти необхідну суму для довічної пенсії.

В окремих ситуаціях пенсійні накопичення можна буде використати ще до виходу на пенсію у будь-якому віці:

  • на лікування у випадку критичного стану здоров’я,
  • на лікування членів сім’ї,
  • у випадку набуття інвалідності І або ІІ групи,
  • при виїзді на постійне місце проживання до іншої країни.

У разі смерті учасника його пенсійні накопичення отримають спадкоємці.

Плюси і мінуси накопичувальної пенсійної системи

Змішана пенсійна система в ідеалі дає можливість працівнику краще забезпечити себе на пенсії.

Економіка країни отримує додаткові інвестиції. Зокрема, прем’єр-міністр Денис Шмигаль говорив, що запровадження накопичувальної системи дозволить залучити у вітчизняну економіку $40-50 млрд.

Також працівники стають ще більше зацікавленими у «білій» зарплаті, що має вести до детінізації економіки.

Ризиком є недовіра українців до усього нового, державного та ще й пов’язаного з грошима. Можна прораховувати інфляцію, але є чинники і форс-мажори, які не можна передбачити, як-то воєнна агресія сусіда чи навіть пандемія із локдаунами.

Коли обов’язкова накопичувальна пенсія з’явиться в Україні

До війни з росією планувалось, що депутати голосуватимуть за законопроєкт на початку 2022 року. А сама система запрацює з 2023 року. Тепер, вочевидь, реформу можуть ще відкласти.

ПФУ розповів про перерахунки пенсій в 2022 році (інфографіка)