Владимир Огрызко

Володимир Путін не наважиться на широке вторгнення в Україну, бо цього йому не дозволять зробити його «придворні». Але Україні все одно потрібно озброюватись за допомогою міжнародних партнерів. І це зараз важливіше, ніж дипломатичні заяви.

Таку думку в інтерв’ю Chas News висловив Володимир Огризко, український дипломат, голова МЗС у 2007-2009 роках.

Пане Володимире, наскільки українська дипломатія є ефективною проти широкомасштабної агресії Росії?

Ключовим завданням української дипломатії з 2014 року було згуртування західних країн на протидію РФ. І я дуже задоволений, що сьогодні ми маємо єдиний антипутінський фронт, який сформувався зокрема й завдяки зусиллям нашої дипломатії.

Це не означає, що тільки ми сформували цей фронт. Насамперед його сформував сам Путін. Але українська дипломатія намагалася пояснити нашим західним партнерам, в чому є сутність путінського режиму. На мою думку, це вдалося.

З останніх моментів  це Кримська платформа як майданчик для інформування міжнародної спільноти про те, що Крим з порядку денного нікуди не зник, він там має бути до того моменту, допоки Росія не забереться геть з української землі.

Щодо ситуації на Донбасі також є позитивні свідчення того, що беззастережного прийняття московського трактування Мінських домовленостей не було і, я вірю, не буде.

Російські війська на кордоні з Україною

Я говорю передусім про масове скупчення російських військ на нашому кордоні.

— Українська дипломатія жодним чином не впливає на кількість російських військ на нашому кордоні. Це рішення Путіна, яке він приймає безвідносно до української чи американської дипломатії.

Мета української дипломатії має полягати у тому, щоби санкції були настільки жорсткими, щоб сама можливість їхнього застосування злякала Путіна і змусила відступити. Або щоб їх застосували, і Путін ще до широкомасштабних вторгнень зрозумів, що це йому не по зубах. Йдеться про поєднання зусиль української дипломатії і дій Заходу. Тут нам треба набагато сильніше працювати на напрямках Німеччини і Франції і в цілому по Європейському Союзу. Бо є багато не надто сприятливих факторів. І це робота не лише дипломатів.

Наскільки адекватними ситуації є заяви українського президента?

— Адекватними мають бути не заяви, а дії. Гарною конкретною дією є те, що робить зараз Велика Британія. Вона допомагає Україні отримати зброю, яка не дозволить російським бронетанковим військам хазяйнувати в наших населених пунктах. Я бачу дію в допомозі з боку США  вони надають «Джавеліни», які так само зможуть зупинити танкову навалу.

Але я поки не бачу нічого, що могло б змусити агресора відмовитися від ракетного, авіаційного нападу чи нападу з моря. Безумовно, наша оборонна промисловість не стоїть на місці. Але можна було б мати більше, зокрема за допомоги наших західних партнерів.

Візити американських високопосадовців до України є сигналом того, що Україна невдовзі отримає статус «головного союзника США — не члена НАТО»?

Ознаками подібної тісної співпраці я вважаю найшвидше озброєння української армії сучасними зразками. Будь-які договори такого типу потребують часу, зусиль, колективної політичної волі, ратифікації. Це речі, які розтягуються на місяці, а, може, й на роки. Нам же сьогодні треба говорити не про формальні домовленості, а про дуже швидку допомогу, оскільки ми не знаємо, що в голові у Путіна.

А відтак першочерговими є не проєкти договорів чи навіть самі договори, а високоточна ефективна зброя. Нам потрібно шукати джерела постачання такої зброї в будь-яких країнах будь-якої точки земної кулі.

Обіцяють, але не квапляться. Чи є в України шанс отримати статус «головного союзника — не члена НАТО»

Ви згадували про Мінські угоди і нормандський формат. Однією з умов зменшення напруги на кордоні Росія називає імплементацію в Україні «Мінська-2».

«Мінськ-2» неможливо імплементувати з однієї простої причини. Він передбачає вибори, на цьому наполягає РФ. А як провести вибори, якщо на окупованих територіях 500 тисяч людей мають російське громадянство? Як ОБСЄ може піти на організацію таких виборів, якщо навіть уявити, що всі війська відведені? Тому все це  довгограюча платівка, яка, я думаю, буде грати безкінечно, але безрезультатно.  

До речі, Мінські домовленості не є нормою права, вони не затверджені українським парламентом. Тому для нас вони є лише політичними зобов’язаннями і не більше.

 Існує думка, що однією зі стримуючих сил для Росії є Китай, який має свої інтереси в Європі. Політика Пекіна може допомогти Україні?

— Факт полягає в тому, що Росія перестає грати провідну роль в глобальній політиці. Американці «перевели» Росію у статус регіональної держави, а на її місце міцно всівся той самий Китай. Чи зацікавлений він у тому, щоб Росія не напала на Україну? Очевидно, що зацікавлений, тому що це адекватність. А Пекін так чи інакше демонструє адекватність насамперед в силу економічних причин.

Очевидно, Росія із західного енергетичного васала перейде в ту ж саму роль відносно Китаю, і доволі швидко. І тоді Китай безумовно диктуватиме Росії свою волю.

— І все ж таки, наскільки зараз велика загроза широкомасштабного вторгнення Путіна в Україну?

Я не думаю, що зараз є велика вірогідність такого вторгнення з однієї простої причини. Путін і його камарилья хочуть добре жити. І жити, в основному користуючись благами, які створив Захід, і де в Росії гроші. Тому йти на тотальний розрив відносин і обрубувати всі кінці, я думаю, Путіну не дозволять його ж найближчі соратники. Бо вони дуже добре прив’язані до західного світу своїми яхтами, віллами, будинками.

Думаю, що накопичення зброї на кордоні з Україною, підвищення градусу пропаганди мають на меті лише тримати Захід у напрузі. Але в РФ не бажають відокремлюватися від нього кам’яною стіною. Адже самостійно економіка РФ прожити не може. І ті «пекельні» санкції , які обіцяють Росії, призведуть у дуже короткій  що важливо  перспективі до краху російської економіки.

Самі лише розмови про те, що Росія на порозі війни, обвалили її фондовий ринок на понад $100 млрд за два дні. Тому треба бути остаточно неадекватною людиною, аби прийняти таке рішення.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Англійський захист. Яку зброю Великобританія передала Україні?