Донецкий аэропорт

26 січня у Парижі зустрінуться політичні радники лідерів «нормандської четвірки». Офіційно — вони працюватимуть над проведенням зустрічі чотирьох президентів. Втім, як повідомляє найбільша інформаційна агенція Німеччини DPA з посиланням на неназвані джерела, на зустрічі радників хочуть визначити дату переговорів України з сепаратистами ОРДЛО про статус Донбасу. Хоча Андрій Єрмак, голова ОП, можливість переговорів з сепаратистами заперечує.

Але те, що росіяни справді хочуть схилити Україну до цього сценарію, опосередковано підтверджують процеси, які зараз розгортаються у російській Держдумі. За інформацією російської інформагенції РИА-Новости, у лютому Рада Держдуми (погоджувальний орган російського парламенту, який відповідає за внесення проєктів законів до сесійної зали) обговорить можливість визнання «ДНР» та «ЛНР». Ініціативу вже підтримав спікер російського парламенту В'ячеслав Володін.

На його думку, Володимир Зеленський продовжує ігнорувати Мінські угоди, НАТО хоче окупувати Україну, тому потрібно шукати рішення забезпечення безпеки російських громадян та співвітчизників.

Терорист з так званої "ДНР"

«Визнання створить підстави для забезпечення гарантій безпеки та захисту їхніх народів від зовнішніх загроз та реалізації політики геноциду щодо жителів республік, а також для зміцнення міжнародного миру та регіональної стабільності відповідно до цілей та принципів Статуту ООН та започаткує процес міжнародного визнання обох держав», — йдеться в тексті проєкту постанови.

Як видно зі слів Володіна, у РФ продовжують визнавати Мінські угоди міжнародним правовим документом, які по факту таким не є. Нагадаємо, угоди не було ратифіковано Україною чи РФ, не кажучи вже про «Д/ЛНР», які не є державними утвореннями, не визнані світом, а їхні представники не мають жодних політико-правових повноважень. Більше того, в тексті угод немає жодного слова про «республіки», в чому можна пересвідчитися — документ у вільному доступі.

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України, розцінив таку ініціативу російських депутатів як елемент розхитування ситуації. За його словами, це питання також розглянуть на зустрічі радників у нормандському форматі.

Високі ставки

Політолог Олег Саакян вважає, що загравання РФ з окупаційними адміністраціями свідчить про бажання ще раз «підвищити ставки» на перемовинах з Заходом. А інших аргументів посилити свою позицію у Путіна вже не залишилось.

Будівля Держдуми

В свою чергу визнання «республік» призведе до юридичного виходу РФ з мінського процесу. Зазначимо, що саме на виконанні цих домовленостей побудована санкційна політика ЄС щодо Кремля. На фоні заяв окремих європейських політиків про небажання сваритися з Путіним та РФ такий хід може бути розцінено для перегляду подальшого режиму санкцій.

Це поховає Мінські домовленості. Якщо зараз їхнє виконання неможливе де-факто, то тоді вже й де-юре. Таким чином РФ перейде точку неповернення. Від бажання нав'язати нам окуповані території в такому вигляді і з такими адміністраціями, як є зараз, вони приймають шлях знищення державності України

Кремль досі не робив заяв щодо статусу окупованих територій, там, навпаки, наполягають на їхній інтеграції в Україну на російських умовах — передачі контролю над кордоном лише після проведення на цих територіях місцевих виборів. У випадку, якщо Держдума визнає тимчасово окуповані райони, зворотного шляху вже не існуватиме. «Це поховає Мінські домовленості. Якщо зараз їхнє виконання неможливе де-факто, то тоді вже й де-юре. Таким чином РФ перейде точку неповернення. Від бажання нав'язати нам окуповані території в такому вигляді і з такими адміністраціями, як є зараз, вони приймають шлях знищення державності України», — говорить Саакян.

Слідами Абхазії

Політичний експерт Дмитро Снєгірьов зауважує, що відповідно до нової військової доктрини РФ Путін може використовувати збройні сили поза своєю територією — для «захисту співвітчизників». За попередніми підрахунками, на окупованих територіях Донецької та Луганської областей наразі роздано понад 800 тис. російських паспортів. Заступник керівника адміністрації президента РФ Дмитро Козак вже наголошував, що у разі поновлення масштабних військових дій на Донбасі Росія буде змушена стати на захист своїх громадян.

Найближчим часом цілком ймовірна ескалація збройного конфлікту. І це буде не з території РФ, як стверджують західні ЗМІ, а з території ОРДЛО. У вигляді локальних військових операцій

Тобто замість лаштування показових провокацій РФ створює для себе юридичні передумови для використання збройних сил на території України. «Традиційна тактика РФ: створення штучного приводу для вторгнення, власне вторгнення — і укладання договорів спільної охорони «кордонів» і натомість одностороннього визнання Росією даних квазіутворень. Сукупність наведених вище факторів дає підстави говорити, що найближчим часом цілком ймовірна ескалація збройного конфлікту. І це буде не з території РФ, як стверджують західні ЗМІ, а з території ОРДЛО. У вигляді локальних військових операцій», — говорить виданню Снєгірьов.

Пропагандистський мурал в окупованому Донецьку

Він зауважує, що представник «ДНР» Денис Пушилін вже заявляв про можливе звернення до РФ по допомогу у разі т. зв. «інтервенції з боку ЗСУ». Крім того, Пушилін говорив, що «кордон «ДНР» можуть встановити у рамках адміністративних кордонів Донецької області. Зауважимо, що представники окупаційних адміністрацій вважають своєю всю територію Донецької та Луганської областей. Непідконтрольна їм територія вважається там окупованою урядом України.

«Розробляється так званий «абхазький сценарій», коли під виглядом миротворців будуть введені збройні сили РФ, які закріплять нинішню лінію розмежування вже у вигляді своєрідного кордону. Це також дає привід говорити про можливу ескалацію та певні сценарії РФ. Кінцева мета — визнання «донбаських республік» Росією в односторонньому порядку та легітимізація присутності там РФ. Що й сталося 2008-го з Абхазією та Південною Осетією», — говорить Снєгірьов.

Для РФ це буде своєрідний постріл в ногу. Скільки ресурсів потрібно витратити для того, щоб відновити інфраструктуру, мабуть, ніхто не візьметься навіть порахувати

Втім, аналітик з питань ОРДЛО та РФ Марія Кучеренко вважає, що визнання «республік» буде нераціональним кроком Кремля. Адже у цьому випадку саме Кремлю доведеться вирішувати соціально-економічні питання проблемної території.

«Для РФ це буде своєрідний постріл в ногу. Скільки ресурсів потрібно витратити для того, щоб відновити інфраструктуру, мабуть, ніхто не зможе достименно порахувати. Додайте сюди соціальне забезпечення — люди мають паспорти РФ, але за пенсіями Пенсійний фонд РФ скеровує в Україну, тепер це навантаження може лягти на російську економіку, пенсії, материнський капітал», — пояснює Кучеренко.

За словами Кучеренко, поведінка російського керівництва непрогнозована, тому у випадку визнання ОРДЛО може йтися про створення своєрідної союзної держави у складі РФ, Білорусі та окупованих територій Донбасу. Таке утворення використовуватимуть для шантажу через військову загрозу по відношенню до сусідніх країн — України, Молдови та Грузії.

Втім, поки що достеменно не можна судити — у Кремлі справді розглядають ідею визнання ОРДЛО у разі відмови України виконувати Мінські угоди, або це типовий блеф Путіна. У будь-якому разі ситуація вкрай неприємна. Україну поставили перед необхідністю зробити вибір між двома однаково катастрофічними варіантами — фактичною руйнацією державності та перетворенням на маріонетку Москви, або поновленням війни. Виплутатися з цієї ситуації буде непросто.

«Нам потрібно шукати зброю в будь-яких куточках світу»
«Загниваючий Захід» та «русофобія». Держдеп США назвав топ-5 дезінформаційних прийомів Кремля