Національний банк вперше з початку повномасштабної війни змінив офіційний курс долара в Україні. Він зріс одразу на 25% і тепер становить 36,5 грн за долар.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Такий крок дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни», — пояснили в Нацбанку.

В НБУ наголосили, що курс все одно продовжує бути фіксованим. Через високу нестабільність та невизначеність фіксований курс «є основним якорем стабілізації очікувань та ключовим засобом виконання пріоритетних цілей НБУ».

За оцінками Національного банку, корекція обмінного курсу збільшить приплив і відповідно продаж валютної виручки експортерами, мінімізує спекулятивну складову поведінки учасників ринку та дасть змогу стабілізувати курсові очікування і одночасно матиме обмежений вплив на прискорення темпів зростання цін

При цьому правила продажу валют лишатимуться незмінними. Продаж та купівля безготівкової валюти банками й надалі здійснюватиметься за курсом, який не може більш як на 1% відхилятися від офіційного. Курс продажу готівкової валюти в готівковому визначатиметься самостійно залежно від попиту та пропозиції.

Крім цього, Нацбанк з 21 липня дозволить банкам продавати безготівкову валюту із подальшим розміщенням її на депозит на строк від трьох місяців. Такий депозит не можна буде достроково розірвати, а ліміт становитиме 50 тисяч гривень. 

Нові ліміти для розрахунків за кордоном

НБУ також повідомив, що вживає окремих заходів для мінімізації витрачання міжнародних резервів на непріоритетні у воєнний час напрями. Із 21 липня:

  • громадяни як і раніше матимуть змогу знімати з гривневих платіжних карток за кордоном 50 тис. грн (в еквіваленті) на місяць. Водночас ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном змінено зі щомісячного на щотижневий: 12,5 тис. грн (в еквіваленті) на сім календарних днів;

  • зменшено щомісячний ліміт на P2P перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зі 100 тис. грн (в еквіваленті) до 30 тис. грн (в еквіваленті);

  • установлено щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із використанням гривневих платіжних карток у розмірі 100 тис. грн (в еквіваленті) з усіх рахунків клієнта в банку, відкритих у національній валюті. Це обмеження не відчує переважна більшість громадян, які перебувають за кордоном;

  • Правління НБУ може запровадити окремий порядок проведення операцій купівлі валюти банками на власні потреби.

Накопичувальна пенсія: як це працює і коли з’явиться в Україні