військовий облік жінок

В Україні з 1 жовтня 2023 року набуває чинності закон № 6482. Згідно з ним, жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, мають обов’язково стати на військовий облік. Інші громадянки, що мають спеціальності споріднені з військовою справою, можуть зробити це добровільно.

У Сухопутних військах роз’яснили, що передбачає взяття на військовий облік жінок.

«Постанова на військовий облік — це не мобілізація жінок-медиків. Це виконання змін до закону про наявний резерв фахівців медичної сфери», — наголосили у ЗСУ.

Хто з жінок має стати на військовий облік

З 1 жовтня на військовий облік зобов’язані стати всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи.

Згідно з новим порядком військового обліку, жінки з іншими спеціальностями, спорідненими з військовою, можуть стати на облік за бажанням. Перелік спеціальностей можна подивитись тут.

Що потрібно, аби стати на облік жінкам

Аби жінкам стати на військовий облік, потрібно прийти до ТЦК з наступними документами:

  • заява про взяття на облік;
  • паспорт або ID-картка;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ про здобуття освіти;
  • довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;
  • свідоцтво про народження дітей чи документ про опіку;
  • свідоцтво про шлюб;
  • фотокартки 3х4.

Всі ці документи потрібні для заведення особової справи у військкоматі. Далі громадянку спрямують на проходження ВЛК, яка визначить придатна вона до служби чи ні.

Медкомісія у жінок проходитиме так само, як і у військовозобов’язаних чоловіків: потрібно відвідати хірурга, терапевта, невропатолога, психіатра, офтальмолога, оториноларинголога, стоматолога, дерматолога. Єдина відмінність — у жінок до цього списку додається огляд у гінеколога.

Чи треба жінкам приходити до військкоматів самостійно

Заклади освіти, де навчаються жінки за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання подають список таких студенток до місцевих ТЦК. Така ж процедура і у медичних закладах — вони самі напрявляють співробітниць.

За цими списками військкомати оформлюють жінкам тимчасове посвідчення військовозобов’язаної. Їх видаватимуть студенткам у закладі освіти, а лікаркам у медичних установах, строк дії таких посвідчень — 30 діб. Також дані про громадянок вносять до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Протягом 7 днів з моменту отримання посвідчення жінки мають з’явитися з ним у ТЦК у регіоні за місцем реєстрації, аби стати на облік.

Самостійно йти до місцевого військкомату потрібно лише непрацевлаштованим жінкам, які навчались на відповідних спеціальностях.

Кому не потрібно ставати на облік

Ставати на військовий облік не потрібно вагітним жінкам та тим, що перебувають у декреті. За статтею 73 розкладу хвороб згідно з Положенням про ВЛК, вагітні визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну й перебігу вагітності.

Крім того, вагітні військовослужбовиці, яких призвали раніше, мають право на звільнення зі служби у зв’язку з вагітністю. Це стосується і матерів, які мають дітей до трьох років — вони перебуватимуть у відпустці по догляду за дитиною. Також на звільнення зі служби мають право матері, дитина яких потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення нею шестирічного віку.

Медики-матері отримують право на відстрочку, якщо виховують дітей самостійно, мають трьох і більше неповнолітніх дітей або виховують дитину з інвалідністю, а також якщо їхній чоловік служить в ЗСУ.

Але для цього все-одно потрібно відвідати ТЦК та надати усі необхідні документи.

Які обов’язки будуть у жінок, які стануть на облік

Законодавство не розрізняє військовозобов’язаних жінок і чоловіків — тобто обов’язки у них однакові. Громадянок, що перебувають на обліку, можуть призвати на військову службу чи залучити до робіт із забезпечення оборони держави.

Що загрожує, якщо жінкам-медикам не стати на облік

Ухилення від військового обліку прирівнюється до адміністративні правопорушення. Від так, військовозобов’язаній загрожує штраф від 850 до 1700 грн.

Для жінок на військовому обліку обмежать виїзд з України: у ДПСУ заперечили (оновлено)