Switchblade

На початку квітня українські ЗМІ облетіло повідомлення про те, що США поставить Україні 100 дронів-камікадзе (або ж, якщо називати їх офіційно, — баражуючих боєзапасів) Switchblade.

Нинішні війни взагалі називають війнами сенсорів та штучних інтелектів. Успіх на полі бою багато у чому залежить від того, наскільки швидко вдасться розпізнати накопичення ворожої техніки і водночас не видати власних позицій. Тому у сучасній війні надзвичайно велику роль відіграють безпілотні літальні апарати. Це довів хоча б конфлікт у Нагірному Карабаху. Саме завдяки активному використанню БПЛА азербайджанській армії вдалося знешкодити російську та вірменську бронетехніку.

Українська армія також у значній частині своїх перемог завдячує активному використанню ударної безпілотної техніки.

Отже, з’ясуємо, які у нас є на озброєнні ударні БПЛА та які у них можливості.

Switchblade

Цей дрон — розробка американської компанії AeroVironment. За відкритими даними, існують дві версії розумного боєприпасу: Switchblade 300 та Switchblade 600.

Варто зазначити, що наразі Велика Британія — єдина іноземна країна, якій дозволено купувати Switchblade.

Switchblade

Головна відмінність такого дрону від інших БПЛА у тому, що після пуску він може змінювати пріоритет цілі. Оператор здатен обирати ціль ураження або запускати дрон-камікадзе в режимі вільного польоту, тобто розвідки. У такому випадку дрон вилітає в район ураження цілі, шукає її і сам проводить відповідні дії. Йдеться про знищення важкої бронетехніки противника.

Цими дронами можна керувати на відстані до 40 км і у повітрі вони здатні триматися до 40 хв. Так звана «шестисота» модель — ефективна проти ворожих танків, ракетних установок та артилерії.

Дрони-камікадзе вперше прийняли на озброєння в Ізраїлі. Втім, у решті країн донедавна до них ставилися досить скептично. До речі, у 2016 році Україна могла запустити подібний проєкт спільно з польськими партнерами. Причому умови були шикарні. Але, на жаль, тоді Генштаб ЗСУ відмовився від цієї пропозиції.

 
Switchblade® 300 Sensor to Shooter Kit

Sensor to Shooter maximizes the operator’s ability to "See First, Strike First" by combining the superior ISR capabilities of AeroVironment’s small UAS with the precision strike capabilities of Switchblade® 300 loitering missile system.

Posted by AeroVironment on Thursday, April 14, 2022

Однак після війни в Нагірному Карабаху, яка показала надзвичайно високу ефективність застосування баражуючих боєприпасів проти артилерії, використанням подібної зброї серйозно зацікавилася армія США.

Як згадувалось вище, в Україну поставлять 100 одиниць дронів-камікадзе. Українські оператори БПЛА вже пройшли відповідні курси. Це достатня кількість, аби значно поліпшити можливості ЗСУ ліквідовувати важку техніку окупантів.

Bayraktar

Застосування у бойових діях Switchblade — хоч і близьке, але поки що майбутнє. Головним ударним дроном української армії залишається добре всім відомий турецький безпілотник Bayraktar.

Корисне навантаження Bayraktar — 60 кг. Апарат може розвивати швидкість до 250 км на годину і здатен працювати з висоти у 3 тис. метрів. Максимальна відстань керованого управління — 150 км.

Bayraktar

Корисне навантаження Bayraktar ТВ2 — 150 кг, з них 55 — електронно-оптична система розвідки та цілевказівки. На бойове навантаження залишаються 95 кг. Це може бути протитанкова ракета дальністю 8 км, високоточна осколково-фугасна авіабомба, що плавно знижується, або бронебійний снаряд.

Можна знайти силу-силенну кадрів, які демонструють можливості та потужність цієї зброї. Ось, наприклад, офіційне відео Міноборони, де показано, як Bayraktar у перші дні війни знищує скупчення ворожої техніки у славнозвісній Чорнобаївці.

 
Байрактар

Що Байрактар животворящий робить! с. Чорнобаївка, Херсонська область Welcome to hell!

Posted by Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine on Sunday, February 27, 2022

Надзвичайно велику роль відіграло застосування турецьких дронів і в звільненні від окупантів Житомирщини та Київщини.

Втім, турецькі безпілотники мають і свою ахіллесову п’яту. Це їхня метеозалежність. Bayraktar може працювати лише в умовах ясної сонячної погоди. Туреччина розробляла його з урахуванням власного клімату і для театру бойових дій у сусідньому Азербайджані, країнах Близького Сходу й Африки. Однак в Україні на рік фіксується не більше 60-70 сонячних днів. Решта — це низька хмарність і туман, особливо характерні для районів проведення бойових дій на Донбасі.

Використання Bayraktar в таких умовах ускладнена. Тепловізор апарату не завжди «пробиває» щільну хмарність.

«Сокіл-300»

В Україні є власна розробка безпілотного літального апарату. Це — «Сокіл-300» КБ «Луч». Україні, незважаючи на війну, потрібно закінчити цю програму. Хоча б тому, що за деякими характеристиками український ударний БПЛА значно перевершує конкурентів.

Корисне навантаження українського «Соколу» — до 300 кг. Він здатен, на відміну від Bayraktar, запускати бомби з наднизької висоти 30-50 метрів та на відстані до 10 км від цілі.

Такі можливості українського апарату значно ускладнюють його розпізнавання й ураження системами протиповітряної оборони супротивника. В той же час російські ЗРК «Панцирь» та «Тор-М1» здатні збивати турецькі Bayraktar, що неодноразово траплялося під час війни у Сирії.

Що відомо про протикорабельний ракетний комплекс «Нептун», який знищив флагмана російського чорноморського флоту
Ленд-ліз XXI століття. Яке озброєння США може у майбутньому надати Україні