Цього тижня в одному з мережевих фітнес-клубів столиці під час тренування помер чоловік. Ситуація не повсякденна, тим більше, під час занять спортом, який, як нас запевняють, навпаки, сприяє зміцненню здоров'я. Літо вже почалося, а багато хто так і не встиг підготувати себе до пляжного сезону. Тому в хід ідуть надмірні фізичні навантаження, чудо-пігулки та дієти. Chas News не збирається шукати причини чи винних у смерті у фітнес-клубі, але дізнавався, як у пошуках гарної фігури не втратити здоров'я. І хто відповість, коли це раптом трапиться.

Тренування за законом  

Без договору про надання послуг жоден офіційний фітнес-клуб не допустить клієнта у свій спортивний зал. Він підписується один раз, під час придбання абонемента. Як правило, всі договори між клубами та клієнтами мають одну типову рису — після його підписання клієнт бере на себе відповідальність за стан здоров'я та можливу шкоду, якої може бути заподіяно під час занять чи тренувань. Цим грішать усі, навіть елітні клуби, на кшталт «П'ятого елемента» Петра Порошенка. Щоправда, там відправляють на консультацію до клубного лікаря. Відверто кажучи, в бажанні швидше отримати плаский живіт чи великі біцепси мало хто вчитується в договір. Тим більше, консультується з юристами перед його підписанням.    

Головне — не питайте «Навіщо?». 7 онлайн-інструментів, щоби весело згаяти час

Як пояснює Chas News Володимир Місюрак, керуючий партнер Misyurak Law, основна причина такого підходу зі сторони фітнес-центрів — це банальне бажання перестрахуватись. Наприклад, коли клієнт підписує договір, а відповідно підтверджує ряд фактів, викладених у ньому, зокрема щодо стану свого здоров’я, знаючи, що насправді це не відповідає дійсності. Тому клуб підстраховує себе, перекладаючи обов’язок проходження відповідних обстежень на клієнта. Все виглядає логічно — клуб надає приміщення та інвентар, а не консультації про стан здоров'я чи хронічні хвороби. Для цього є лікарі. Іншими словами, спасіння потопаючих — справа рук самих потопаючих.

Але, якщо у фітнес-центрі отримати травму, яка сталася з причини, не пов’язаної з наявними проблемами зі здоров’ям, то є велика вірогідність притягнути компанію до відповідальності.  

«Тут можливі два сценарії розвитку подій: клуб іде на мирову угоду, добровільно висловлює бажання компенсувати шкоду взамін на вашу згоду не афішувати інцидент. Або відмовляється визнавати провину та компенсувати збитки. В другому випадку задача стає значно складнішою, але, незважаючи на це, досяжною і потребуватиме судового розгляду спору», — говорить Місюрак.

Можливі два сценарії розвитку подій: клуб іде на мирову угоду, добровільно висловлює бажання компенсувати шкоду взамін на вашу згоду не афішувати інцидент. Або відмовляється визнавати провину та компенсувати збитки

Він пояснює, що за законом про захист прав споживачів, фітнес-клуб несе відповідальність за шкоду, завдану життю, здоров'ю або майну споживача, що виникла у зв'язку з використанням речей, матеріалів, обладнання, приладів, інструментів, пристосувань чи інших засобів, необхідних для виконання ним робіт (надання послуг), незалежно від рівня наукових і технічних знань клієнта.  

Спортзал

«Цивільне законодавство в цій категорії справ передбачає презумпцію вини надавача послуг( фітнес-клубу). Якщо у процесі розгляду справи зазначена презумпція не спростована, то вона є юридичною підставою для висновку про наявність вини заподіювача шкоди (надавача послуг). Це означає, що в судових спорах на відповідача покладено обов'язок доведення відсутності вини у завданні шкоди, а позивач доводить наявність шкоди та її розмір», — говорить Місюрак.

За його досвідом, як правило, до суду справа не доходить, особливо якщо мережа фітнес-клубів велика. Всі дорожать своєю репутацією і йдуть на мирову одразу. У випадку, коли справа все таки дійде до суду, бажано потурбуватися про докази провини компанії. Такими можуть бути:  

  • претензія до фітнес-центру (з відміткою про прийняття) та відповіді на таку претензію;
  • свідчення очевидців, наприклад, інших осіб, які тренувалися з вами;
  • відеозаписи (як правило, такі відеозаписи можна запросити у клубу чи витребувати в судовому процесі);
  • результати акту розслідування нещасного випадку невиробничого характеру (розслідування організовує відповідна місцева адміністрація);
  • медичні висновки та покази медичних працівників швидкої допомоги, яка прибула на місце події чи закладу охорони здоров’я, куди клієнт звернувся самостійно;
  • квитанції за надані медичні послуги та придбані лікарські засоби тощо.
Шлях того, хто худне

Якщо у пошуках стрункого мускулистого тіла ви все ж таки придбали абонемент у фітнес-клуб, не зайвим буде отримати поради фахівців. Найперше, що радять тренери, перед початком занять — це завітати до свого сімейного лікаря. Там пересвідчитися у відсутності протипоказань до навантажень, а за потреби — пройти додаткові медичні обстеження.

«Регулярні обстеження, особливо серцево-судинної системи(ССС), є хорошою практикою, яку потрібно проводити один раз на рік. Більше того, для людини, яка має надлишкову масу тіла — це дуже важливий маркер», — розповів Chas News професійний фітнес-тренер Віктор Мандзяк.

За даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, в 2019 році через серцево-судинні захворювання померло майже 500 тис. чоловік. Це 64,3 % від загальної кількості смертей. За цим показником Україна лишається одним зі світових лідерів.   

Смерть в спортзалі

«No pain, no gain» — «Немає болю, немає вигоди» — десятиліттями стверджують прихильники фітнесу. Будь-які незвичні, особливо після лежання на дивані, навантаження, завжди будуть відкликатися болем. Чи то ходьба на біговій доріжці, вправи на функціональних тренажерах, чи вправи зі штангою. Особливо, коли ти не маєш досвіду та навичок. Це найперша пастка, де вже чекають травми та проблеми зі здоров'ям. Неправильна техніка виконання вправи або некоректна вага навантаження можуть надовго відтермінувати шлях до омріяної фігури. А при гірших сценаріях — до нормального життя.   

«Для новачків іншого безпечного шляху, окрім як знайти грамотного персонального тренера, не існує. Так, можна займатися самостійно, заняття з тренером затратні й не кожному по кишені. Але, коли ти вперше потрапляєш до спортивного залу, потрібно звернутися до спеціаліста, який, як мінімум, має навчити та пояснити основи. Такі навантаження є нетиповими для непідготовленої людини, це така собі інтервенція, де ми втручаємося у внутрішнє середовище організму та його систем. За стрижкою ми йдемо до перукаря, зуби лікуємо — в дантиста, тобто звертаємося до фахівця, а не робимо це самі. У спортзалі ситуація аналогічна», — відзначає Мандзяк.

Для новачків іншого безпечного шляху, окрім як знайти грамотного персонального тренера, не існує

Він нагадує, що основні принципи фізкультури — індивідуальний підхід та поступовість. Саме з цього потрібно починати та налаштовувати свої тренування.  

Окреме питання — це біологічно активні добавки (БАДи) та спортивне харчування. Варто запам'ятати, що жодних чудо препаратів, після прийому яких ви отримаєте чарівну фігуру, не існує. Запорука успіху — це регулярні фізичні навантаження та слідкування за своїм харчуванням. Більше того, фахівці радять перші пів року-рік взагалі не дивитися в бік будь-яких спортивних добавок. У цей період організм налаштовується і звикає до фізичних навантажень, використовуючи свої внутрішні надлишкові, зокрема жирові, запаси.

Швидко, модно, незаконно. Як зробити електросамокати безпечними для українських вулиць