Chas News з відкритих джерел зібрав інформацію про озброєння, що є в Україні та допомагає нашим воїнам боронити батьківщину.

Засоби від броні та укриття

Від першого дня війни найхітовішими публікаціями в соціальних мережах стали відео зі знищенням ворожої бронетехніки протитанковими ракетними комплексами (ПТРК) Javelin чи NLAW.

Це високотехнологічне західне озброєння чудово відпрацьовує в тандемі з вітчизняними розробками ПТРК «Стугна» та «Корсар». Вогневу міць підтримують гранатомети, якими щедро діляться партнери.

Вже відомо, що українська армія отримала гранатомети AT4 та Carl Gustaf виробництва шведської компанії  Saab Bofors Dynamics. Вони призначені для боротьби з бронетанковою технікою і знищення живої сили противника, що перебуває в легких укриттях. На відміну від Javelin чи NLAW, у гранатометі використовують некеровані гранати.

Зброя ЗСУ. Гранатомети AT4

Відомо про ручні протитанкові гранатомети Panzerfaust 3. У мережі навіть є детальна відеоінструкція, як ним правильно користуватися. Гранатомет розроблено ще в 1978 році німецькою компанією Dynamit Nobel AG. Але з сучасними модернізаціями на кшталт балістичного комп’ютера чи лазерного далекоміра для прицілювання він досі є основним гранатометом для армій Німеччини, Італії, Австрії, Південної Кореї.

Зброя ЗСУ. Гранатомет Panzerfaust 3

Уряд Німеччини також повідомив про передачу Збройним силам України протитанкових комплексів RGW-90, більше відомих як MATADOR (тобто Man-portable Anti-Tank, Anti-DOoR). Частина з заготованої партії вже готова до відправки, другу надішлють одразу після їхнього виробництва. RGW-90 новітній 90-мм гранатомет, розробку якого розпочали 20 років тому у співпраці Німеччини, Ізраїлю та Сінгапуру. Крім знищення танків та броньованої техніки, існують варіанти, призначені для використання проти споруд та укріплень. А це ті характеристики, що добре зарекомендували себе у війні в місті.  

Гранатомет RGW-90

Chas News вже розповідав, що ще перед російським вторгненням разом з новітніми комплексами NLAW Україна отримала гранатомети M72 LAW.

Зброя ЗСУ. Гранатомет M72 LAW

Тоді «диванні фахівці» заявляли про їхню моральну та технологічну застарілість, проте на фронті зброя показала свою дієвість. Інакше важко пояснити, чому уряд Норвегії терміново почав готувати до відправки більше двох тисяч її одиниць.

Прикрите небо

На всі заклики і прохання закрити небо України партнери відповіли категоричною відмовою. Епопея з передачею радянських літаків типу «Су» та «МіГ» тривала довго та закінчилася нічим літаків нам не дали. Принаймні офіційно. Як було насправді, дізнаємося вже після війни. Але засоби захисту від російських балістичних та крилатих ракет чи авіанальотів нам доставили.    

Британські мобільні зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) StarStreak, також відомі як High-Velocity Missile (HVM), вже сторожать українське небо.  Такі комплекси є на озброєнні лише в армії Великої Британії та Південно-Африканської республіки головного партнера Лондону на континенті.

Зброя StarStreak

Ракета з StarStreak досягає швидкості в 3 Махи порогу надзвукової швидкості.

Днями британський ЗРК вже пройшов бойове хрещення в Україні збито перший російський гелікоптер.

Наразі Німеччина готує передачу 2700 ракет для вже згаданого переносного ЗРК «Стріла». Це добре відомі ще по радянській армії комплекси, що за місяць боротьби з російською навалою «приземлили» достатньо ворожих гелікоптерів.

Окрім того днями до України мають надійти зенітно-ракетні системи середнього радіусу дії (ЗРС) С-300.

С-300

Це також спадок радянських військових технологій, який вже застосовують українські сили оборони. Його основна задача знищувати ракетні цілі. С-300 здатен супроводжувати і перехоплювати одночасно до шести ракет.  

Фронтовими дорогами

Ще до початку війни ЗСУ та Нацгвардія не відчували дефіциту в колісній броньованій техніці. Згідно з офіційними повідомленнями, російські окупанти, відступаючи, масово залишають свою техніку. Ще стільки ж добувають в боях наші сили оборони. Зазвичай машини мають пошкодження, які хоч і усувають, але на це витрачається час і ресурси. 

Влада Австралії заявила про передачу Україні броньованих транспортерів Bushmaster PMV(Protected Mobility Vehicle). Вони мають повний привід, здатні вмістити десант з дев'яти чоловік та захистити від підриву міни. До слова, практичний досвід застосування Bushmaster PMV іншими арміями показав його слабкий бронезахист, тому його доцільніше використовувати лише для транспортування військовослужбовців у район виконання завдання.  

Bushmaster PMV

Міноборони Німеччини ухвалило рішення передати Україні понад пів сотні PbV-501, більш відомих як радянська БМП-1. Машини становлять запаси колишньої Німецької Демократичної Республіки та знаходяться на зберіганні в Чехії.

БМП-1 у ЗСУ

Лідери європейських країн ведуть політичний діалог щодо передачі Києву танків та важкої бронетехніки, США неодноразово висловлювали підтримку цій ініціативі. Офіційних заяв поки немає. Але наперед зазначимо, що в колишніх країнах Організації Варшавського договору на зберіганні перебуває багато радянських танків Т-64 та Т-72, що є основним у ЗСУ.     

Родич «Джавеліна»

У Пентагоні підтвердили, що найближчим часом Україна отримає нові ударні тактичні безпілотні літальні апарати Switchblade. Цей пристрій ще називають дроном-камікадзе, оскільки він атакує противника методом самознищення.

Switchblade

Відмінною рисою комплексу є його малі габарити та вага можна легко переносити в армійському штурмовому рюкзаку. Так само, як і Javelin, Switchblade здатен самостійно знаходити цілі та атакувати їх ударом згори. Мінусом комплексу називають малу автономність через невелику вагу він перебуває у повітрі лише 10 хвилин, а новіші модернізації 40 хвилин. Є на озброєнні лише армій США та Великої Британії, а відтепер захищатиме і Україну.   

Щоб перерахувати всю стрілецьку зброю та розповісти про неї, потрібно написати ще не один подібний текст. Що важливо, всю зброю передають разом з набоями, які є дефіцитними в Україні, вже не кажучи про їхні специфічні калібри.

Чи допоможе Зона зробити з росіянами, які окопалися під Чорнобилем, те, що не встигли зробити ЗСУ?
Мобілізація, тюрми для українців та репресії татар — як змінився окупований Крим за місяць війни
«Кутаюсь у шкури. Вишиваю при свічках. Миюся раз на тиждень», — чернігівчанка розповідає, як війна повернула її у середньовіччя