Офіс президента

Володимир Зеленський 20 травня дав пресконференцію, присвячену двом рокам свого президентства. Пройшла вона у цеху авіабудівного заводу «Антонов» у Києві. Важко сказати, хто порадив главі держави використати цю локацію і якою логікою при цьому користувався. Але сам факт урочистої промови президента, у котрій до того ж він згадав про 30-річчя української незалежності, на фоні літаків без крил, двигунів і шасі, які не здатні добудувати протягом цих 30 років — був більш красномовним, ніж те, що гарант Конституції говорив.

Попри назву «Президент 2.0», оголошення про плани балотуватися на другий термін не прозвучало. Але основні напрями, за якими формуватимуть майбутню кампанію, Зеленський таки назвав — це дороги, інфраструктура, і, звичайно ж, — боротьба з усім поганим за все хороше.

Зеленський розповів про свої пріоритети — країну без олігархів, контрабанди і корупції. Реформу судової системи, оновлену Вищу раду правосуддя, Конституційний Суд, зростання зарплат та пенсій

Зеленський розповів про свої пріоритети — країну без олігархів, контрабанди і корупції. Реформу судової системи, оновлену Вищу раду правосуддя, Конституційний Суд, зростання зарплат та пенсій. Анонсував проведення першого саміту Кримської платформи, який має відбутися саме в переддень Дня незалежності України.

Нарешті, він порадував українців тим, що 30 років незалежності батьківщина святкуватиме три дні — з парадом, виставами та святковими концертами. «Лідери країн будуть присутні, і будуть дивитися класику української гордості», — народив черговий мем президент. Одним словом, з промови глави держави всім стало зрозуміло, що всіх нас чекає щасливе майбутнє.

Кадрові зміни

Зі слів Зеленського ми дізналися, що Андрія Коболєва, голову НАК «Нафтогаз», звільнили через збитки компанії. За словами президента, уряд недоотримав заплановані в бюджет кошти, тому з менеджером вирішили попрощатися, не дивлячись на принципи корпоративного управління. До речі, доходи попереднього року для «Нафтогазу» забезпечив особисто Зеленський.

«Прибуток («Нафтогазу») 2019 року багато в чому був через мої домовленості з президентом Путіним у присутності свідків… І за допомогою наших юристів — і того ж Вітренка та Коболєва — $3,9 млрд прийшло до нашого бюджету в 2019 році. Ось із чого іноді складається прибуток компаній», — заявив президент.

Володимир Зеленський на фоні недобудованого літака

Максим Степанов, колишній голова МОЗу, на думку президента, втратив своє крісло через дестабілізацію в роботі з Денисом Шмигалем, прем’єр-міністром, і Віктором Ляшком, головним санлікарем. Тобто через свою нестерпну діяльність, а не через провал вакцинації та боротьби з коронавірусом Степанов «пішов на вихід».

Прибуток («Нафтогазу») 2019 року багато в чому був через мої домовленості з президентом Путіним у присутності свідків… І за допомогою наших юристів

Ігор Петрашко, ексміністр економіки, повертається до Офісу президента, де буде опікуватися земельною реформою. Владислав Криклій, колишній міністр інфраструктури, за словами президента, теж залишається в його команді. Про нове місце роботи чиновника повідомлять невдовзі. Але до Криклія є зауваження по катастрофах на залізниці, роботі портів, розвитку авіаційного сполучення.

Олігархи та політики

За понад дві з половиною години спілкування з пресою запитання Зеленському встигли поставити представники 28 ЗМІ. Відверто трешових звернень не було, але й оригінальністю вони не відрізнялися. Лейтмотивом більшості запитань стала деолігархізація. Президент зазначив, що великим бізнесменам доведеться відмовитися від впливу на політику та ЗМІ, інакше вони втратять свої активи. До речі, колись саме таким шляхом боровся з олігархами і Володимир Путін.

Також президент признався, що йому соромно за деякі кроки членів його команди. Адже вони б’ють по президенту особисто і по його рейтингу. Але він продовжує вірити в них. Наприклад, Миколі Тищенку вирішили дати ще один шанс.

Під час прес-конференції

Зеленський не вважає Віталія Кличка, мера Києва та голову Київської міської державної адміністрації, своїм конкурентом — він частина президентської вертикалі. На його думку, зараз Кличко неправильно публічно себе поводить, а обшуки у оточенні мера пов’язані з розкраданням бюджетних коштів. За словами президента, мер столиці постійно домагається зустрічі з ним. Раніше так робив п’ятий президент Петро Порошенко.

Питання скандального призначення Олега Татарова заступником голови Офісу президента глава держави переадресував особисто Андрію Єрмаку.

За рік, який минув від попередньої пресконференції, Зеленський навчився ігнорувати незручні питання

Зазначимо, що за рік, який минув від попередньої пресконференції, Зеленський навчився ігнорувати незручні питання. Він душевно розповідав про святкування власного дня народження, яке його друзі влаштували в квартирі по сусідству, та показав журналістові своє листування у смартфоні з Яною Дугарь (однією з підозрюваних в справі вбивства Павла Шеремета). Але не почув запитань про Іллю Павлюка, якого називають одним з кураторів фракції «СН» та королем контрабанди, про олігархів Ігоря Коломойського та Дмитра Фірташа.

А що з війною?

Конкретної відповіді про рішення проблеми Донбасу почути не довелося. Схоже, Зеленський і сам не знає, що сказати. Він розповідав про відкриття контрольно-пропускних пунктів, перемовини в нормандському форматі, необхідність прямих перемовин з президентом РФ Володимиром Путіним та залученням США. Навіть анонсував референдум по Донбасу, який гарантують організувати без «зрад».

До слова, Андрій Єрмак, голова ОП, звільнення якого так чекає громадськість, схоже, нікуди не піде. Принаймні такі висновки можна зробити зі слів Зеленського. «Єрмак багато чого робить для миру на Донбасі, на це він витрачає багато свого часу, багато сил, повністю віддавши свою репутацію. Не хочу говорити через що, через кого і навіщо. Це велика війна, велика інформаційна війна», — заявив голова держави.

Андрій Єрмак, голова ОП, звільнення якого так чекає громадськість, схоже, нікуди не піде

Рішення про другий термін Зеленський досі не прийняв, все залежить від виконання програми та позиції сім’ї. Однак він заявив, що нічого не боїться, знає куди йде і для чого.

Зеленський спілкувався з журналістами три години та зупинив пресконференцію через зустріч з головнокомандувачем ЗСУ Русланом Хомчаком. Принаймні так герой пресконференції сказав. Нагадаємо, сьогодні стало відомо про скандал з українським літаком Ан-124 «Руслан», який перевозив з підсанкційної в ЄС Білорусі військові винищувачі до Сербії, але вимушено приземлився в Угорщині.

Зеленський розказав про конфлікт Степанова з прем’єром і показав свою ранкову переписку з підозрюваною по справі Шеремета
Зеленський привітав українців з Днем вишиванки одягненим у російську косоворотку