Сьогодні, 23 жовтня, останній день, коли можна агітувати за кандидатів на місцевих виборах. Вже в суботу всі залучені у виборчий процес матимуть можливість підрахувати свої заробітки. Щоправда, залишається сам день голосування, і робота спостерігачів та членів комісій, але то вже інші гроші. Беручи до уваги нову систему підрахунку голосів, можна стверджувати, що ті гроші зароблятимуть важкою працею.

Поки що ж Chas News дізнався, скільки можна було заробити на місцевих виборах цього року.

Місяць рік годує

Передвиборні перегони розпочалися 5 вересня, але агітувати за кандидатів дозволялось тільки після їхньої реєстрації. В часі вона розтягнулася з 15 по 29 вересня, тому фактично на заробітки залишилося близько місяця. Оплата за агітаційну роботу відрізнялася в залежності від регіону чи розміру населеного пункту. Тому ми орієнтуємось на Київ.

Про гроші на виборах, як і про інтимні проблеми, намагаються не говорити публічно, тільки між своїми та пошепки. До прикладу, варто запитати у агітатора, скільки йому платять, тебе одразу почнуть запевняти, що це волонтерство. І взагалі, від народження він вболіває саме за цього кандидата. Знайомі розцінками поділяться, але попередньо заявлять, що місць вже немає. Як правило, підробітками на виборах займаються студенти та пенсіонери, але цьогорічна коронакриза суттєво змішала агітаторів за віком та соціальним статусом. Охочі отримати додаткові кілька тисяч гривень знайшлися і серед людей середнього віку.

Більше не буде

Типовий передвиборчий штаб кандидата має таку структуру:  начальник штабу, керівники (їх може бути декілька), старші по дільницях (виборчі округи поділені на дільниці для агітації) та рядові агітатори. Так просто потрапити до керівництва штабу не вийде, потрібно мати досвід та відповідні зв'язки в оточенні кандидата. Начальникам штабів на цих виборах платили в середньому $3-5 тис, керівникам — $1-1,5 тис. Старші по дільницях отримують скромніше, 12-15 тис грн, але відповідальність на них найвища, бо вони формують мережі агітаторів та активістів й відповідають за їхню роботу.

Це небагато. Один із представників центрального штабу «Європейської солідарності» в Києві каже Chas News, що цьогорічна виборча кампанія дуже скромна в фінансовому плані. Наш співрозмовник має величезний досвід роботи у виборчих кампаніях, за його словами, починав ще на початку 2000-х років. «Дуже скромні вибори. Воно й зрозуміло, багатьом довелося домовлятися з партійними керівниками за місце в списку, а це не за «гарні очі». Вся виборча кампанія з власної кишені, партії надавали лише методичну підтримку — програму написати, макети агітаційної продукції надати, — а далі все сам. Тому і заощаджують на всьому, а економічна ситуація дозволяє демпінгувати — не хочеш працювати за такі гроші, охочі завжди знайдуться», — каже він.

Все реклама, окрім некрологу. Чому у візуальній передвиборчій кампанії-2020 так багато помилок

За його словами, розцінки кампанії 2020 року співмірні з місцевими виборами 2015 року. Тоді рядовий агітатор отримував $500-700 на місяць (курс на жовтень 2015 року становив 21 грн за долар). Цього року агітаторам «в полі» платили 400-500 грн за день роботи, оплата раз на тиждень. Але агітатор мав особисто встановлювати та прибирати виборчий намет або куб, прапори, постійно звітувати штабному керівництву. Обов'язкова вимога — знати програму кандидата, його біографію та чому він кращий за конкурентів. Як варіант роботи в «полі» — розповсюдження газет та листівок, тут платили по 50 грн за годину роботи. Але запитували за кожен примірник, тому скинути всю макулатуру в найближчий смітник не вийде.

Більш того, під час кампанії окрім заробітків можна було потрапити і на штрафи. Як правило, це не стосувалося власної кишені, але за день роботи могли не заплатити.

На свої гроші

За словами представника виборчого штабу одного з кандидатів в депутати від «Слуги народу» на Лівому березі столиці, більшість охочих обратися від цієї політсили вірять у високий рейтинг особисто президента Володимира Зеленського. Тому робота з виборцями мінімальна, здебільшого це візуальна реклама на бордах.

«Я розмовляв з колегами, які працюють з різними кандидатами, там здебільшого класична агітація — намети, газети, обіцянки на зустрічах з виборцями. Всі платять однаково, більш того, в агітатори намагаються підібрати мешканців свого округу. Мабуть, наш кандидат вірить, що магічний логотип «СН» зробить його депутатом. Взагалі, місцеві вибори ніколи не були щедрими, але зараз бюджети «міліють» просто на очах, за такі смішні гроші ніхто не хоче працювати, хіба що агітатори, тому і якість кампаній така», — розповідає представник штабу.  

Місцеві вибори ніколи не були щедрими, але зараз бюджети «міліють» просто на очах, за такі смішні гроші ніхто не хоче працювати, хіба що агітатори, тому і якість кампаній така

Але співрозмовник видання в одному з районних штабів Андрія Пальчевського каже, що цього року непогано платили за телефонне анкетування, в середньому 70-80 грн за один дзвінок з позитивним відгуком респондента.

«Маючи добрі комунікаційні навички, можна було обдзвонити до 20 осіб на день. Проте зазвичай — нарватися на матюки співрозмовника. Тому залучали голів будинкомів чи ОСББ, але у них була фора, тому платили менше — 40 - 50 грн за анкету», — каже наш співрозмовник.

Безсонна ніч

Останній день заробітків на виборах — безпосередньо день голосування. Працюватимуть спостерігачі та члени виборчих комісій. Оплату спостерігачам здійснює безпосередньо партійний штаб. День на виборчій дільниці оцінюють в 1-1,5 тис грн. Але треба готуватись до того, що в обмін на оплату попросять копію протоколу голосування.

А от рахуватимуть довше, ніж завжди, бо на цих виборах два окремих бюлетені — на вибори депутатів міськради та окремо мера. Щоб потрапити в члени виборчої комісії, потрібно було подбати заздалегідь, адже комісії формували за принципом делегування від політичних партій. Як правило, партії висували свої досвідчені кадри, на котрих можна максимально розраховувати.

Формально за роботу в комісії заплатить і держава — за два дні роботи трохи більше 588 грн. Але по факту партії приплачують набагато більше — в середньому це 10-12 тис. грн голові комісії, 7 тис. грн — секретареві та 5 тис. грн для рядових членів комісії. За результатами виборів також обіцяють премії, але тут все дуже індивідуально.